Hlavní obsah

Barvou roku 2017 bude svěží zelená, odstín čerstvě posekaného trávníku

Novinky, tnk

Návrháři a fandové interiérového designu mají i letos vodítko pro svou budoucí tvorbu. Po vyhlášení barvy roku ze vzorníku Pantone, který je největším systémem barev, je jasné, že trendem pro nadcházející sezónu bude svěží zelená barva. Dá se očekávat, že právě její odstíny budou vládnout produktům na budoucích nábytkových veletrzích.

Foto: The Contemporary Home, Skinflint

V kurzu budou dekorace v různých tónech zelené barvy.

Článek

Obsažné vzorníky Pantone jsou používány pro textil, grafiku, design i průmysl. Jde o celosvětově uznávaný barevný standard, ze kterého se vychází při barevné typologii.

Vzorníky byly zavedeny v roce 1963, v průběhu let se rozvíjely v neuvěřitelně pestrou škálu barevných odstínů. Z nich každoročně porota expertů volí barvu roku.

Foto: Murals Wallpaper, The Rug Seller, Mylands Paints

Řiďte se i aktuálními interiérovými trendy, kterými jsou zelené stěny nebo vyšisované koberce.

Barva roku se zpravidla stává aktuálním interiérovým trendem, který se projevuje jak v módě, tak i v oblasti interiérového designu. Nejnověji zvolená barva, kterou je jasná zelená, je předně jarním až letním odstínem. Do interiéru bezpochyby vnese dojem svěžesti.

Foto: Zanui, Beacon Lighting, Satara Australia, Mutating Creatures

Volte tóny, které evokují pocit svěžesti.

Každá barva ve vzorníku má své číslo, zvolená zelená se skrývá pod označením 15-0343. Z něj tak mohou vycházet všichni, kdo se chtějí držet původního barevného vzoru. Ten má lehce žlutý podtón a je spíš svítivou než tlumenou zelenou.

Foto: Tom Tailor, Annabel James (3x), Lüks Linen

Ložnici dodá tato barva šťávu a přitom nebude působit kýčovitě.

Jde o barvu, která omladí i starší interiér zařízený v klasickém stylu. Obecně se ale hodí spíše do pokojů mladších generací. Dobře zafunguje i v tmavších interiérech v kombinaci s bílou barvou. Takové spojení potlačí dojem stísněnosti a prostor prosvětlí a oživí.

Foto: In Spaces, Ian Snow

Prvky mohou být lehce v etno nebo boho stylu.

Pokud se chcete držet trendů, zkuste v interiéru použít i další aktuální prvky. Chybu rozhodně neuděláte se zelenou stěnou, která s barvou roku skvěle koresponduje. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám