Hlavní obsah

Domy odolávající změnám klimatu vypadají jako chýše, na prodej jsou za vysoké sumy

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Novém Mexiku vznikla řada eko domů, které jsou postaveny takovým způsobem, aby odolaly změně klimatu. Nevšední stavby mají hodně originální architekturu, která je plně podmíněna jejich funkci. Podivné příbytky vypadají trochu jako hliněné chatrče pro chudé. Jejich prodejní cena ale bývá vysoká.

Foto: Profimedia.cz

Domy mají prvky tradiční jižanské architektury.

Článek

Stavbám se přezdívá Earthships neboli Zemělodě. Některé vznikají z různých odpadních materiálů a vedlejších produktů moderní společnosti, jako jsou plechovky, lahve a pneumatiky. Jde o klasické zdroje moderního lidstva. Jejich podoba vychází z návrhů architekta Michaela Reynoldse.

Foto: Profimedia.cz

Střechy staveb jsou celé poseté solárními panely.

Stavby jsou navrženy tak, aby splňovaly běžné požadavky a normy stavebních úřadů. Vznikají v návaznosti na koncept LEED architektury (Leadership in Energy and Environmental Design), tedy v rámci mezinárodně uznávané značky kvality, která nabízí vodítka pro vytvoření praktického a měřitelného návrhu, pro konstrukci, provoz a správu šetrných budov.

Foto: Profimedia.cz

Některé objekty mají celkem malebný ráz.

Ve většině staveb nechybí integrovaný skleník určený pro efektivní pěstování potravin. Domy nabízejí celkem komfortní provoz díky vlastní energii získané ze slunce a větru. Voda je využívána dešťová.

Foto: Profimedia.cz

Stavby mají hodně kreativní tvary, na kterých je znát ruční práce stavitelů.

V budovách a jejich okolí je vymezen celkem velký prostor pro pěstování ovoce a zeleniny. Ekologický koncept života v těchto stavbách je založen i na jisté potravinové soběstačnosti.

Foto: Profimedia.cz

Domy působí hodně netypickým dojmem.

Rozhodně jde o stavby, které by ocenili předně všichni milovníci ekologie a ti, již chtějí být připraveni na klimatické změny. Prodejní cena ale může být v přepočtu i zhruba 37 miliónů korun, což nebude pro každého.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám