Hlavní obsah

Sídlo firmy imituje prostředí přístavu a nabízí unikátní výhled na město

Novinky, nes

Úkol navrhnout profesionální zázemí pro firmu, která představuje špičku v oblasti zpracování námořních dat, připadl týmu mladého izraelského architekta Davida Roye. Zdánlivě tuctové zadání dostává i pro českého čtenáře ihned jiný rozměr, když si představí prostředí, v němž měly kanceláře pro více než 70 lidí vzniknout. Bylo to v lecčems podobné, jako kdyby byly umístěny na vrcholu pražské Žižkovské věže nebo třeba rozhledny na Ještědu.

Foto: Yoav Gurin

Prostředí, ve kterém firma sídlí, může českému čtenáři připomenout například Ještěd nebo Žižkovskou televizní věž.

Článek

Firma Windward si pronajala 1200 čtverečních metrů ve 35. podlaží budovy zvané 360 Adgar Tower ve východním Tel Avivu v Izraeli. Přáním jejích šéfů bylo, aby prostředí sídla vyzařovalo stejného ducha a stejný styl, jaký charakterizuje základní hodnoty společnosti.

Foto: Yoav Gurin

Kromě pracovních míst vymysleli architekti pro potřeby společnosti i několik jednacích koutů.

Foto: Yoav Gurin

Kruhový prostor je rozdělen do jednotlivých sekcí pomocí skleněných přepážek.

Foto: Yoav Gurin

Architekti si proto při vytváření návrhu vzali za základ industriální styl. Využili hrubé, minimálně opracované dřevo, u některých stěn ponechali přiznaný beton a samozřejmě nechybí výrazné masivní prvky z kovu. Vše ovšem oživili a proteplili několika zelenými stěnami osázenými spoustou živých rostlin.

Foto: Yoav Gurin

Téměř z každého místa kanceláře je uchvacující výhled na město.

Foto: Yoav Gurin

Místo elegantního interiéru luxusních jachet imituje design kanceláře drsné prostředí průmyslových přístavů.

Zařízení kanceláří mohlo mít různé podoby. Jako vizuálně velmi vděčná se nabízela stylizace interiéru do podoby luxusních jachet. Designéři ovšem vymysleli firmě styl, který reflektuje drsné prostředí průmyslových přístavů. Jinými slovy, místo prvoplánové uhlazenosti a všudypřítomného elegantního táflování se společně s klientem rozhodli pro svéráznou romantiku surových materiálů a nevšedních řešení.

Foto: Yoav Gurin

Zajímavým kontrastem je přiznaný beton v kombinaci s dřevěnou parketovou podlahou a živou zelenou stěnou.

Foto: Yoav Gurin

Zelené stěny příjemným způsobem oživují a v jistém smyslu proteplují pracovní prostředí firmy.

Zvláštností zadání je kruhový půdorys patra, jež dostali architekti za úkol zařídit. To možná není úplně ideální pro kancelářské prostory s dalším vybavením, na druhé straně si autoři designu pochvalovali právě zajímavost a náročnost zadání, na jehož splnění měli jen dva měsíce.

Foto: Yoav Gurin

Architekti do interiéru přidali i 14 kovových sloupů s korodovaným povrchem.

Hlavní změnou oproti původní podobě prostoru bylo vytvoření několika zvukových bariér a příček, především pak ale 14 nových kovových sloupů s uměle korodovaným povrchem. Architekti rovněž vybrali pro nové kanceláře veškerý nábytek a osvětlení.

Foto: Yoav Gurin

Součástí zařízení kanceláří je kuchyňka a na ní navazující společná jídelní zóna.

Foto: Yoav Gurin
Foto: Yoav Gurin

Výsledkem je prostředí, které nabízí pracovní zázemí pro více než sedmdesátku lidí a k tomu veškeré potřebné doprovodné prostory, ať již v podobě sociálního zařízení, kuchyňky s jídelní zónou, několika zasedacích místností a jednacích salónků.

S výjimkou několika málo prostor v centrální části si pak pracovníci usazení po obvodu kruhového prostoru mohou ve chvílích odpočinku užívat unikátního 360stupňového výhledu na město.

Foto: Roy David Architecture

Půdorys kanceláří

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám