Hlavní obsah

Nápadité dělicí stěny šetří prostor a vytvářejí soukromí

Právo, Sylva Svobodová

Rozčlenit otevřený půdorys na funkční zóny nebo touha po soukromí – to jsou nejčastější důvody, proč využíváme předností příček. Nemusí být pouze ze sádrokartonu. Originální je použití skla, textilních zastínění, nábytkových pultů.

Foto: Maron (3x)

Posuvné dveře zabudované v celoskleněné příčce jasně vymezují soukromý prostor. Přesto působí subtilně, propouštějí dostatek denního světla a jsou vítaným dekorativním prvkem.

Článek

V novostavbách kuchyň s jídelnou často navazuje na obývací pokoj. Je to efektní, ale v běžném provozu zjistíme, že bychom rádi prostor občas oddělili.

Foto: J.A.P.

Garsoniéra s minikoupelnou, která je schovaná za celoskleněnou příčkou z Grafoskla. Sklo vymezí prostor a dekor zamezí nežádoucím pohledům.

A další příklad. V jiném bytě je sice vyčleněný průchod z jedné místnosti do druhé, ale je volný a my ho chceme tu a tam uzavřít. Jak to vyřešit? Máme k dispozici hned několik možností: dveřní křídla, skleněné příčky, japonské zástěny, vertikální žaluzie.

Dveřní křídla

Jsou skvělá, protože nevyžadují složité úpravy, ale přinesou velké změny! Do určité míry odhluční prostor, vytvoří soukromí, hezky vypadají na pohled. Nejvhodnější jsou posuvná po stěně. Stavební úprava je minimální a tzv. dokončení příčky a její uzavření dveřmi je jednoduchá záležitost.

Foto: J.A.P.

Celoskleněné dveře ve stěně musí mít prostor na instalaci. Může se stát, že nám úzká šířka schodiště v panelovém domě nebo chodba vůbec nedovolí stěnu „dostat“ domů.

Kdo má větší ložnici, ocení, když bude mít po ruce šatnu. Od nápadu není daleko, když vyčleníme část místnosti celoskleněnými dveřmi s fixními bočními panely. Jsou vysoké až po strop, posunují se po straně (k fixním panelům) či se otevírají do stran. Zabudování ve stropě není na první pohled patrné, vidět jsou pouze kolejnice.

Celá sestava působí subtilně a vzdušně, dveře prakticky „jezdí“ ve stropu. Na výrobu se používá pevné a odolné kalené sklo, které je při běžném provozu nerozbitné. Prodává se v mnoha barevných odstínech.

Skleněné zástěny a příčky

Zástěny jsou v podstatě 3D dekorace v interiéru. Lze s nimi rozmanitě pracovat. Buď prostor pohledově oddělí, nebo určitou zónu zdůrazní. Mohou ale i jednotlivé místnosti logicky propojit. Pokud je to náš záměr, najdeme jednotící prvek. Může to být odstín, motiv, který se opakuje na bytových textiliích, obkladech za kuchyňskou linkou, na dveřním křídle.

Foto: J.A.P.

Celoskleněná stěna umožňuje volný průchod a je spíše dekorativním prvkem. Motivem navazuje na skleněná zábradlí v horním podlaží.

Sklo na zástěně je šikovné volit s dekorem a podpořit tak atmosféru. Skleněné zástěny se vyrábějí na míru, maximální šířka konkrétně u velkoplošných dekorů pískovaného skla je 1,7 m a výška 3 metry.

Skleněné příčky jsou vhodné, když chceme jednotlivé místnosti opravdu oddělit, ale zároveň se nechceme vzdát průhledu. Stěny ze skla mají výbornou propustnost světla, takže jestli máme tmavou chodbu bez oken, je celoskleněná příčka k sousedící místnosti dobrým řešením. Stěna může být fixní nebo být s dveřmi (otočné, kyvné nebo posuvné).

V místě celoskleněné stěny nesmí být zavedeno podlahové vytápění, ukotvení stěny k podlaze by mohlo poškodit spirály topného systému. Při kotvení lišt, čepů a U-profilů to nehrozí, kotví se totiž do menší hloubky. Jestliže chceme stěnu kotvit do stropu ze sádrokartonu, musí být předem nachystán k ukotvení. To znamená být zpevněn ocelovou konstrukcí či traverzou.

Stropy zděné nebo tvořené panely se samozřejmě zpevňovat nemusí. Jestliže si do skleněné stěny přejeme posuvné dveře, dáváme pozor na správnou volbu posuvu z hlediska jeho nosnosti.

Japonské stěny a žaluzie

Dekorace má své místo nejen v oknech, kde stíní, ale také v prostoru. Panely, ve kterých jsou textilie upevněné, jsou lehké a lze je ukotvit kdekoliv do stropu.

Foto: Maron

Panely z přírodní dřevěné tkaniny jsou originální kreativní doplněk. Můžeme na ně sami malovat.

Textilní nebo speciální papírové pásy se posouvají v kolejnicích (dají se snadno shrnout na jednu stranu), spodní hrana je vypnutá lištou. Pohyb nosičů v liště je snadný a tichý díky speciálním kolečkům.

Samotné pásy stínicí či dekorační tkaniny jsou přichyceny k panelům suchými zipy. Pojezdové a nosné díly jsou z hliníku a vypadají elegantně. Pro japonské stěny, které mají předělovat místnosti, jsou vhodnější tužší materiály. Hitem jsou přírodní dřevěné tkaniny.

Foto: Isotra

Široký výběr materiálů a barev uvítáme. Látky lze mít zcela zatemňující, průsvitné nebo s obsahem skelného vlákna, což ocení alergici.

Vertikální žaluzie jsou šikovné k předělení místností a průchodu. Už dávno nejsou záležitostí kanceláří a komerčních prostor.

Foto: Isotra

Japonské rolety lze ovládat manuálně nebo dálkovým ovladačem. Stahování volíme na stranu, do středu nebo ke krajům.

Rozmanité materiály a jejich odstíny je vyšvihly mezi top dekorace, které nesou spoustu výhod: mají schopnost zaclonit velké plochy, plynule regulují světlo natáčením lamel, jsou tvarově přizpůsobivé.

Foto: Maron

Vertikální žaluzie mají schopnost zaclonit i větší plochy a regulovat světlo natáčením lamel. Nabídka materiálů je pestrá, oblíbená je dřevěná tkanina.

Vodicí lišty jsou opět z hliníku, šířku lamel lze volit ze tří variant: 127, 89 nebo 63 mm.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Nejčastěji používané materiály jsou polyester, bavlna a dřevěná tkanina. Údržba je prostá – lamely se čistí vlhkým hadrem nebo suchou cestou vysavačem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám