Hlavní obsah

Slavné židle pantonky se na designové přehlídce proměnily ve funkční hudební nástroj

Novinky, tnk

Proslulý sedací nábytek od dánského designéra Vernera Pantona, který navrhl pro společnost Vitra, se na největší přehlídce designu u nás (Designblok) proměnil v součást piana hrajícího při posazení hostů. Nevšední zážitek, který mohli návštěvníci zažít, je inspirací pro milovníky klávesových nástrojů, kteří si budou nově zařizovat obytný prostor.

Foto: Novinky.cz, Archiv přehlídky Designblok

Proslulé židle působí jako sladěné duo.

Článek

Židle pantonky navržené podle tvaru lidské siluety jsou bezpochyby jedním z ikonických kousků světového designu. Vznikají z jednoho kusu plastové hmoty a jejich velkou předností je stohovatelnost a jednoduchá údržba. Hodí se jak do exteriérů, tak i do vnitřních prostor.

Na Designbloku byly k vidění už poněkolikáté. Tentokrát ale v nevšední instalaci, která na první pohled připomínala spíš klavír než nábytkovou prezentaci.

Foto: archiv přehlídky Designblok

Instalační prostor byl využit minimalisticky, ale efektivně.

Pod sedákem židlí byla umístěna čidla. Při posazení návštěvníků se tak začala z reproduktoru linout hudba. Celkově mohli návštěvníci slyšet třináct tónů prostřednictvím třinácti nevšedních kláves.

Klaviatura vznikla pouze z černých a bílých židlí. Interaktivní instalaci, která zve návštěvníky ke hře a zapojení fantazie, vytvořili designéři Jan Plecháč a Henry Wielgus.

Foto: archiv přehlídky Designblok

Návrh ilustruje původní záměr.

Pokud byste si chtěli bílými a černými pantonkami ozvláštnit třeba hudební salón, můžete sáhnout i po vypínačích s potiskem not, které byly také k vidění na letošním Designbloku. Stěny pak můžete oživit samolepy s motivy houslových klíčů.

Foto: archiv přehlídky Designblok

Designblok představil i vypínače s hudebním potiskem, které by k hrajícím židlím v interiéru dobře ladily.

Krása a ladnost pian a klavírů inspirují při tvorbě nejen designéry, ale i architekty. Ti v poslední době stále častěji navrhují stavby, které imitují střídání kláves a jejich barevné působení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám