Hlavní obsah

Byt si majitel navrhl sám. Nad výsledkem by zaplesal nejeden profesionální designér

Novinky, nes

Byt kousek od centra Prostějova si koupil náš čtenář Josef. Záměrně si vybral takový, který ještě neprošel žádnou rekonstrukcí, protože si vše chtěl udělat sám, přesně podle svých představ a vlastního návrhu. K designu má totiž blízko, pracuje jako grafik. A výsledek stojí za to.

Foto: Archiv čtenáře (13x)

Kuchyň je nově propojena s obývákem.

Článek

Byt je situován ve druhém podlaží, nad ním je už jen rozlehlá půda. Jeho původní dispozice byla 2+1, Josef ovšem kuchyni propojil s obývacím pokojem, a tak pozměnil dispozici na 2+kk. Jeho celková výměra činí pěkných 86 čtverečních metrů.

Majitel, jenž pracuje jako grafik, si vzhled bytu navrhl ve spolupráci s kamarádem architektem. V nové podobě je interiér hezky barevně sladěn, majitel zvolil zajímavou paletu barev obsahující černou, šedou, bílou, odstín dřeva wenge, to vše podtrhují sytě červené doplňky.

„Něco jsem si v bytě udělal sám, jako vedení trubek topení a vody v kuchyni a koupelně. Malování, kromě stěny v ložnici, nebo vyklizení sutě pak bylo samozřejmostí. Ostatních prací se chopil kamarád a elektrikář i švagr,“ pochvaluje si čtenář.

Foto: Archiv čtenáře

Díky kompletní rekonstrukci bytu bylo možné v něm zařídit i centrální vysavač, jehož agregát je umístěn ve spíži.

S pracemi v bytě Josef začal v lednu 2014. Všude vyměnil podlahy a položil plovoucí. Také zbytečně vysoké stropy snížil všude o 35 centimetrů.

„Díky tomu jsem mohl vytvořit podhled v obýváku, a také jsou tudy vedené trubky topení a centrálního vysavače, jehož agregát je umístěn ve špajzu v kuchyni,“ vysvětluje Josef.

Foto: Archiv čtenáře

Speciální výmalbu v ložnici obstaral profesionální řemeslník.

Foto: Archiv čtenáře

V ložnice se opakuje stejný typ televizní stěny, jaká je v obývacím pokoji, změnila se především barva.

Nejmenších změn doznala nakonec ložnice. Kromě plovoucí podlahy natřel majitel stěnu za postelí speciální technikou pomocí špachtle v barvě stříbrná/šedá antique. Na stěnu pak nalepil na míru vyrobená zrcadla.

Pozornost věnoval Josef volbě svítidel. Ve stropě jsou zasazena skleněná LED světla v počtu devíti kusů, která vytvářejí efekt světelného kruhu ve svém bezprostředním okolí. Lustr zavěšený asymetricky u zadní stěny je vyroben z kousků skla.

Stěna s televizí odpovídá svým vzhledem designu stěny v obývacím pokoji. Do ložnice ovšem majitel nechal tento kus nábytku vyrobit s lesklým, bíle lakovaným povrchem.

Foto: Archiv čtenáře

Skleněný lustr v ložnici je vytvořen z malých skleněných úlomků.

V rámci rekonstrukce majitel odstranil dveře, jimiž se vstupovalo z chodby do obývacího pokoje, takže je nyní pokoj z chodby neustále volně přístupný. Zároveň Josef zastavěl dveře, které vedly z chodby do kuchyně a z kuchyně do koupelny.

Naopak nechal probourat značnou část zdi oddělující kuchyň a obývací pokoj a propojil je tak do jednoho celku. Do kuchyně se tak prochází právě tudy, kolem barového pultu, jenž slouží jako přirozený předěl mezi oběma funkčními zónami.

Foto: Archiv čtenáře

V moderně vybavené kuchyni obzvláště pěkně vynikají červené detaily.

Foto: Archiv čtenáře

Nábytek v kuchyni, stejně jako v ostatních místnostech bytu, je vyrobený na zakázku.

Obývací pokoj při rekonstrukci přišel o část plochy, Josef v něm vybudoval malou místnost, již využívá jako šatnu. Skříně v šatně, stejně tak většina nábytku v obývacím pokoji a v kuchyni, jsou vyrobeny na míru.

„Dvojitý strop v obývacím pokoji je osazen LED páskem a bodovými světly. LED pásek je také v ložnici pod šuplíky, dále pod skříňkami v obývací stěně a na chodbě je páskem osvětlena nika ve skříni. Ještě budu LED pásek dávat pod barový pult ze strany obýváku. V ložnici a obýváku jsou na dálkové ovládání, nika a bar jsou dotykové,“ doplňuje čtenář s tím, že lustr v kuchyni nad barovým pultem záměrně vybral takový, aby připomínal zavěšené obrácené sklenice na víno.

Chodbu a koupelnu pak osvěcují bodová světla ve stropě.

Foto: Archiv čtenáře

Chodba při pohledu od vstupních dveří.

Úložné prostory v obývacím pokoji, ale také v ložnici a chodbě se otevírají mechanismem push to open, tedy po jemném zatlačení na dvířka.

Protipólem tmavé stěny v obývacím pokoji je bílá sedací souprava doplněná sedákem, křeslem a čtvercovým konferenčním stolkem ve stejné barvě.

Josefovi se podařilo hezky vybrat dekor vinylové podlahy, který ladí jak s tmavou stěnou, tak s bílou sedačkou.

Foto: Archiv čtenáře

V obývacím pokoji zajímavě kontrastuje černá televizní stěna s bílou sedačkou.

Foto: Archiv čtenáře

Dřevěné obklady za stěnou jsou přirozeným pokračováním dekoru vinylové podlahy.

Změnou proti původnímu uspořádání je spojení koupelny s toaletou, jež nyní tvoří společnou místnost. Její podlaha je vytápěná, dost místa zbylo jak na sprchový kout, tak na vanu.

„Za skříňkou u dveří se schovává plynový kotel a nějaké ty šuplíky. Pod umyvadlem je také skříňka s úložným prostorem,“ popisuje Josef.

Foto: Archiv čtenáře

Koupelna je úzká, ale vešlo se do ní vše potřebné.

Foto: Archiv čtenáře

Hezkým nápadem je úzká listela v sytě červené barvě vedená po obvodu koupelny.

V bytě už zbývá doladit poslední detaily, převážně designového charakteru. Na chodbě přibyde velké zrcadlo ve wenge rámu a obrazy. Stejně tak přibydou obrazy v ložnici.

„Fotografii se věnuji jako koníčku, proto bych nejraději použil něco ze své vlastní tvorby. Mám také rád Afriku, proto několik sošek domorodců obohacuje části bytu,“ uzavírá svůj dopis Josef.

Foto: Archiv čtenáře

Průběh rekonstrukce

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám