Hlavní obsah

Hvězdou Designbloku jsou gigantické lustry z kýblů inspirované Přemkem Podlahou

Novinky, tnk

Nejlepším vystaveným kouskem na letošním Designbloku jsou gigantické lustry z velkých barelů s názvem Slunečnice od designéra Maxima Velčovského. Velkolepá instalace se stala absolutním vítězem v udílení cen veletrhu. Nevšední osvětlení dalo výraz nové ploše s názvem Designérie, kde měli návštěvníci možnost užít si design na vlastní kůži.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Instalace s názvem Slunečnice od Maxima Velčovského

Článek

Monstrózní lustry z kýblů jsou nápaditým kouskem, kterým se mohou nechat inspirovat právě kutilové a vlastníci velkých prostor. Designér vzal ale inspiraci hodně s nadsázkou.

Foto: archiv přehlídky Designblok

Osětlení od Velčovského dodalo historické hale Průmyslového paláce moderní výraz.

„Jako základní formu jsem zvolil existující kýble na vodu. Po vzoru Buckminstera Fullera nebo Přemysla Podlahy vytvářím pomocí vzájemného propojování tyto monumentální objekty, které levitují nad hlavami diváků vyčerpaných designem," uvedl Maxim Velčovský.

Foto: Novinky

Díky osvětlení došlo k optickému snížení stropu. Halu zpestřily i houpačky s pestrými provazy a zavěšená kola v prostoru.

Porota ocenila tvorbu Velčovského pro Designblok celkově. Rozhodla se mu za Slunečnice udělit i speciální cenu za mimořádný počin.

Jako povedená byla hodnocena i jeho prezentace značky Lasvit v holešovickém showroomu. Tvorbu Maxima Velčovského mohli návštěvníci vidět i v Art House, kde se tradičně představují projekty na pomezí umění a designu. Velčovský v něm vystavil lustr Memento Mori, který vyrobila značka Lasvit. V Superstudiu pak byl k vidění návrh okna, pro českou značku Janošík Okna-Dveře.

Foto: archiv přehlídky Designblok

Rámy oken i zárubně dveří, které neruší dojem z interiéru se stávají hitem nadcházející sezóny.

Uděleny byly i další ceny. Například v kategorii nejlepší nový nábytek vybrali porotci kolébku Tutu, kterou pro firmu Devoto navrhli Roman Vrtiška a Vladimír Žák.

Foto: archiv přehlídky Designblok

Kolíbka zaujala jednoduchostí sestavení i čistotou designu.

Za prototyp byl oceněn Michal Strach s projektem Lupus in Fabula. Jde o objekty na pomezí hračky a uměleckého díla, které vyvolávají snovou atmosféru.

Foto: archiv přehlídky Designblok

Kousky od Michala Stracha poukazují k prolínání dětského a dospělého světa.

Jako nejzdařilejší instalace na veletrhu byla zvolena prezentace výrobce Nespresso a designérského studia Beldafactory.

Bytové doplňky Moon vynesly hned dvě ceny 

Cenu za bytové doplňky získala společnost Llev, která byla oceněna za elegantní a nadčasové produkty Moon. Za ně získala i cenu pro nejlepší nový výrobek veletrhu.

Foto: archiv přehlídky Designblok

Moon od studia Llev zapadne do moderních interiérů, kterým dodá mystickou atmosféru.

Právě jednoduchý nábytek v černé nebo měděné barvě je aktuálně hodně trendy. Hodí se i do brutalistnějších interiérů, kterým vévodí beton.

 Bomma bodovala i letos, tentokrát s kolekcí Soap

Nejlepší kolekci svítidel má značka Bomma za kolekce Soap od Oty Svobody, a kolekci Phenomena od studia Dechem. Loni na Designbloku Bomma vystavovala osvětlení Tim, které pak studiu Olgoj Chorchoj vyneslo cenu Designér roku.

Foto: archiv přehlídky Designblok

Kolekce Phenomena od Bommy mátrendy geometrické tvary.

Veletrh se letos konal už poosmnácté a probíhal na pražském Výstavišti i dalších místech Prahy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám