Hlavní obsah

V podhůří Beskyd stojí dřevostavba inspirovaná Finskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé dřevostavby, která spojuje tradice a moderní technologie, měli jasno o místě, kde by chtěli vybudovat svůj dům. Radek si přivezl spoustu inspirace ze svého pracovního pobytu ve Finsku do českých Beskyd, kde vyrůstal. Proč se rozhodl právě pro dřevostavbu? Jaké materiály jsou použity v interiéru? Jaký je život na samotě v podhůří Beskyd?

Foto: Lubomír Buchta/Svoboda&Williams (11x)

Dřevostavba vybudovaná podle finského stylu vyrostla v podhůří českých Beskyd.

Článek

Co vás přesvědčilo vybrat si právě toto místo ke stavbě domu?

Pracoval jsem a částečně pořád pracuji ve Finsku. Chtěl jsem však vytvořit zázemí a bydlení pro svou rodinu v kraji, kde jsem vyrůstal. Toto místo znám dlouho a náhodou se k nám dostala příležitost tento pozemek koupit. Bylo rozhodnuto.

Mám rád zdejší klid, bydlíme skoro na samotě, rád se dívám na okolní hory. A autem do města je to pár minut.

Foto: Lubomír Buchta/Svoboda&Williams

Fasáda je z režných cihel, doplněná masivním dřevěným podbitím.

A proč jste se rozhodli právě pro dřevostavbu?

Jednak jsme chtěli bydlet co nejdříve a dřevostavba je postavená velmi rychle, jednak mě ovlivnil můj pobyt ve Skandinávii. Líbilo se mi tamní řešení domů, použité přírodní materiály a ekologický způsob myšlení. Rozhodli jsme se proto pro montovanou dřevostavbu v podobě moderního srubu.

Foto: Lubomír Buchta/Svoboda&Williams

V pěkných dnech tráví rodina hodně času venku. Mj. i u bazénu, který je nad domem.

Kdo váš dům stavěl?

Dispozici domu jsme si navrhli sami a místní stavební firma, která se zaměřuje na tento typ staveb a má v tomto ohledu dlouholeté zkušenosti, náš dům postavila.

Jste s výsledkem spokojeni?

Ano, určitě. Chtěli jsme jednoduchý obdélníkový dům se sedlovou střechou. Architekt navrhl fasádu z režných cihel, valbovou střechu s velkým přesahem a masivní dřevěné podbití.

Na jižní straně je umístěn výrazný prosklený arkýř vedoucí od přízemí až do podkroví, který dům příjemně prosvětluje a dodává mu členitost a vzdušnost. Navíc jsou z něj úžasné výhledy na okolní stráně. Myslím, že dům se svým stylem hodí do této krajiny.

Foto: Lubomír Buchta/Svoboda&Williams

Majitel má rád místní klid, rád se dívá na okolní hory. Lepší pozemek si proto nemohl vybrat.

Jak probíhala stavba?

Dům byl smontován na místě rychle a přesně jako stavebnice z předem vyrobených dílů. Vybrali jsme si roubenou konstrukci z lepených dřevěných hranolů, protože je pevná a lepené hranoly jsou mnohem stabilnější a méně pracují než masiv.

Celá stavba i interiér jsou z přírodních materiálů – dřevěné profily a fošny ze smrkového dřeva, dřevěná okna, tepelná izolace je z ovčí vlny, při stavbě se používaly finské ekologické laky. Jen v přízemí je z praktických důvodů plovoucí podlaha, protože dům má podlahové vytápění.

Foto: Lubomír Buchta/Svoboda&Williams

O propojení interiéru s exteriérem sae postarala velké posuvné skleněné dveře.

Důraz na přírodní materiály byl pro vás tedy zásadní.

Ano. Inspiroval jsem se právě ve Finsku a kromě designu a účelnosti jsme dbali také na energetickou úspornost a ekologická hlediska. Ve Finsku jsem si ověřil, že dřevo má vynikající tepelněizolační vlastnosti, a navíc vytváří příjemné klima, v němž se dobře dýchá.

Zmínil jste podlahové topení, nejde ale o jediný zdroj vytápění vašeho domu.

Domácnost využívá k vytápění jednak teplovodní podlahové topení, jehož zdrojem energie je tepelné čerpadlo se zemním vrtem, jednak mastkový akumulační krb vyrobený z přírodního kamene mastku. Opět tedy přírodní řešení, a navíc velmi ekologické.

Foto: Lubomír Buchta/Svoboda&Williams

Krbová akumulační kamna jsou celá vyrobena z mastku.

Krb ve vašem obývacím pokoji rozhodně nelze přehlédnout, pověděl byste nám o něm více?

Jde o akumulační krbová kamna finské značky NunnaUuni. Tato kamna jsou vyrobena z přírodního kamene mastku, který má skvělé akumulační schopnosti. Vybrali jsme si je hlavně proto, že se jedná o přírodní produkt bez šamotu a dalších umělých materiálů.

Až teprve potom jsme zjistili, že kamna často používáme jako jediný zdroj vytápění, protože už po dvou hodinách topení akumulují dostatek tepla, které z nich příjemně sálá ještě dva dny.

Foto: Lubomír Buchta/Svoboda&Williams

Rodina se hodně nechala inspirovat Finskem a jeho stavebním stylem.

Jelikož v obývacím pokoji máme galerii a z druhé strany otevřené schodiště, tak vytopíme celý dům, který má okolo 200 m2. Výhoda kamen je ta, že mají nízký výkon (do 3 kW) a dům nepřehřívají.

Sálavé teplo je moc příjemné. Navíc má za následek to, že se v domě minimálně víří prach, což oceňuje především moje manželka, která je astmatička. Navíc tato kamna všechno dřevo důkladně spálí a vzniká jen minimální množství popela a žádné saze.

Foto: Lubomír Buchta/Svoboda&Williams

Užitná plocha domu bez teras činí 198 m².

Nejen krb ovšem navozuje útulnou atmosféru v interiéru. Na čem vám při jeho zařizování záleželo?

Při stavbě domu, ale i při zařizování vnitřních prostor jsem vždy hledal vysokou kvalitu a také originalitu. Jiná řešení, jiné technologie a jiné výrobky, než u nás běžně potkávám.

Vybrali jsme si kombinaci tmavě mořeného a běleného dřeva a té se držíme v celém interiéru. Všechna okna i dveře mají obložky, stropy, podlahy a obklady jsou olištované, pečlivě vybíráme nábytek a veškeré vybavení.

Foto: Lubomír Buchta/Svoboda&Williams

Koupelna v horním patře

Jaká je zastavěná plocha vašeho domu?

Bez terasy je to 147 m², přitom užitná plocha činí 198 m² opět bez teras.

A jak jsou rozčleněny prostory domu v přízemí a v patře?

Přízemí tvoří především jeden velký společný obývací prostor se sezením a krbem propojený s jídelnou a kuchyní. Dále se tu nachází pracovna a sociální a technické zázemí. Vstupní prostory jsou orientovány na sever. Díky tomu, že jsme Finskem opravdu hodně ovlivnění, nesmí chybět ani sauna.

Foto: Lubomír Buchta/Svoboda&Williams

Vnitřní dispozici domu si majitelé navrhovali sami.

V patře je dispozice téměř symetricky rozdělena na čtyři místnosti – tři pokoje a velkou koupelnu, které obklopují ústřední halu. Tu využíváme k relaxaci, vlastně jako druhý obývák.

Díky prosklenému rizalitu na jižní fasádě sem slunce svítí skoro celý den a také výhled do krajiny je odtud nádherný. Nesmím zapomenout ani na malou, ale velmi důležitou místnost vedle schodiště – šatnu.

Za velkou výhodu považuji propojení všech obytných místností s terasami, kterých je celkem okolo 200 m2, a lemují jak přízemí, tak podkroví. Díky dvěma balkónům je vše z domu snadno přístupné.

Foto: Lubomír Buchta/Svoboda&Williams

Pro pobyt venku mohou majitelé kromě teras a balkónů využívat například palubu s bazénem, anebo terasu v horní části pozemku, přímo pod lesem.

Čerstvého vzduchu si můžete užívat nejen na terasách kolem domu, ale i na samotném pozemku. Popište nám jeho úpravy, prosím.

Ano, když je hezky, trávíme venku hodně času. Vybudovali jsme si takovou dřevěnou palubu s bazénem a posezením. Další terasa je nahoře pod lesem, v nejvyšším bodu pozemku. Je tu krásně.

Veronika Šmerková, www.dřevostavitel.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám