Hlavní obsah

Barrandovské terasy v novém za tři roky, nultá etapa obnovy začala

Právo, Lucie Fialová

Barrandovské terasy v Praze se konečně dočkají nového kabátu. V budově architekta a filmaře Maxe Urbana, která bývala součástí proslulých teras, vzniknou dvě restaurace, projekt počítá i s obnovou vyhlídkové věže. Na kopci pak vyrostou ještě dva nové objekty.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Terasy mnoho let chátraly.

Článek

Architekt Ondřej Kukrál, který se podílí na opravě areálu, ve středu v někdejší, dnes totálně zničené francouzské restauraci oznámil, že práce by měly skončit do tří let.

Nultá etapa rozsáhlé obnovy začala v půli minulého měsíce. Řemeslníci odstranili dodatečně vystavěné prvky a nové povrchy na fasádě, zklikvidovali kovový přístřešek nad vstupem i dřevěnou nástavbu na severozápadním rohu historické přístavby a odstranili pozdější úpravy vnitřních povrchů.

„V interiérech historické budovy oškrábou tapety a latexové výmalby, opraví střešní plášť na hlavní budově a věži,“ uvedl Michalis Dzikos, investor a majitel teras.

V sousedství původní stavby vznikne hotel apartmánového typu, který bude kopírovat původní hadovitý půdorys teras, a moderní apartmánový komplex na ostrohu v severní části teras.

„K novostavbám jsme vznesli připomínky, řada z nich byla akceptována. Týkaly se především objemu, výšky, vizuálního vzhledu, aby nové budovy korespondovaly se starými,“ řekla už dříve Právu mluvčí pražských památkářů Andrea Holasová.

Foto: Vizualizace Kuba & Pilař architekti

Takhle by mělyterasy vypadat po opravách.

Vypracováním projektu dvou nových staveb bylo pověřeno brněnské studio Kuba & Pilař architekti, které bylo oceněno mimo jiné také v české soutěži pro architekty Grand Prix.

Na návrhu interiéru restaurací pracuje dvojice interiérových designérů Václav Novák a Petra Nováková–Ondreičková.

„K výtvarnému pojetí interiéru přistupuji jako k prostorové instalaci. Ráda pracuji s použitým materiálem protknutým historií. Nábytku vdechuji nový život prostřednictvím konfrontace s novými tvary,“ říká designérka.

Přestože se projekt nachází na samém začátku, už se ví, kdo bude provozovat obě restaurace. Robert Chejn na projektu spolupracuje třináct let. „V přízemí vyroste velká staročeská restaurace a ve vedlejší části pak moderní podnik s mezinárodní kuchyní,“ vzkazuje veřejnosti.

Projekt teras vypracoval architekt Max Urban, když se v roce 1924 vrátil z návštěvy USA podnikatel Václav M. Havel. Toho v San Francisku zaujal restaurační pavilón Cliff House na skále nad Tichým oceánem. Slavnostní otevření se konalo 4. října 1929 a zúčastnilo se ho okolo 50 000 návštěvníků.

Doby dávné slávy 

V plné letní sezóně tamní kuchyně vařila až 3000 obědů a k tanci vyhrával nejpopulárnější pražský orchestr R. A. Dvorského. V roce 1930 nechal Havel pod skálou vybudovat nejmodernější plovárnu v Evropě s 50metrovým bazénem a skokanskou věží.

Tam, kde dnes vede Strakonická, byly tenisové kurty, volejbalové a basketbalové hřiště, písečná pláž a soukromé loděnice. V roce 1937 byl otevřen Trilobit bar.

Kulturní památkou byly terasy vyhlášeny v roce 1988. Během 70. let docházelo často k necitlivým opravám a úpravám interiéru, po listopadu 1989 se staly centrem diskoték a útulkem bezdomovců.

Důsledky byly fatální – v říjnu 2001 vyhořel Trilobit bar, který se stal ve 30. a 40. letech jedním z nejoblíbenějších míst schůzek pražské smetánky. Okolí zpustlo a zarostlo vzrostlými nálety a křovisky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám