Hlavní obsah

Důchodkyně si snadno zařídila malou bezbariérovou koupelnu

Novinky, nes

K rekonstrukci malé koupelny přistoupila nedávno naše čtenářka Jaroslava z Plzně. Protože je v důchodu, zařizovala si koupelnu tak, aby co nejlépe odpovídala jejím fyzickým i finančním možnostem. Nám napsala, jak to udělala.

Foto: Archiv čtenářky (5x)

Místo vaničky měla čtenářka možnost nechat vybudovat v koupelně sprchový kout, v němž je odtok sveden do podlahy. V dobách, kdy byla omezena v pohybu, se jí tak do sprchy vstupovalo velice pohodlně.

Článek

„V malé koupelně, kde chceme mít i WC, není třeba mít jakýkoli sprchový skleněný kout,“ tvrdí přesvědčeně paní Jaroslava.

Místo pro ni zbytečně finančně nákladného řešení zvolila jednodušší variantu v podobě koupelnového závěsu. Ten jí slouží stejně dobře a zajistí i potřebné soukromí ve sprše.

Foto: Archiv čtenářky

V koupelně není místa nazbyt, toalety se do ní ale přesto vešla.

„Je to jednoduché a hlavně hygienické. Závěs se snadno vypere a nezabere žádné místo,“ popisuje své zkušenosti čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Majitelce se podařilo hezký způsobem sjednotit bělostnou barvu sanitární keramiky, kterou doplnila chromovanými prvky - košem, držáčkem na papír, ovládáním toalety, sušákem na ručníky i odtokovou mřížkou.

Paní Jaroslava rovněž upustila od sprchového boxu s vaničkou vyvýšenou nad okolní podlahu. Toto rozhodnutí ocenila obzvláště v době, kdy měla zlomenou nohu a zrovna tak po operaci kyčle, kdy se špatně pohybovala. Do vaničky by se jí obtížně vystupovalo.

Foto: Archiv čtenářky

Zavírání na skleněná či plastová dvířka nahradil jednoduchý závěs, který lze kdykoli vyprat.

Mít sprchový kout s odtokem v zemi není samozřejmě vždy a všude technicky možné. Na druhé straně, dnes lze mít odtok nejenom svedený do podlahy, ale také například do strany, do stěny. V případě koupelny paní Jaroslavy bylo možné nechat odtok do podlahy.

Foto: Archiv čtenářky

Interiér koupelny je obložen v kombinací hnědé a oranžové barvy.

Novinkou je také začlenění toalety do prostoru nevelké koupelny.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám