Hlavní obsah

Konzervativní dům v Novém Městě na Moravě je svým tvarem výrazně nadčasový

Novinky, Text: Eva Šmerdová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekt Lev Krča navrhl v Novém Městě na Moravě vilu, která byla důkazem jeho obliby místních tradic. Chloubou stavby, která na sebe ale nijak nestrhává pozornost, je podkovovitě zalomená terasa. Jde o ukázku stavby, která dobře zapadá do prostředí a vizuálně neruší.

Foto: Jiří Podrazil, publikace Slavné vily Kraje Vysočina

Vila s adresou: Nové Město na Moravě, Tyršova čp. 500

Článek

Volně stojící třípodlažní vila se nachází v oblasti položené severně od Vratislavova náměstí, historicky nazývané Niva, kde se po polovině dvacátých let soustředila většina rodinné výstavby v lokalitě.

Stavba je poměrně členitá a završená výraznou vysunutou korunní římsou s nízkou jehlancovou střechou.

Jihozápadní fasádě dominuje arkýř ukončený balkónem, na který v přízemí navazuje terasa.

Foto: Jiří Podrazil, publikace Slavné vily Kraje Vysočina

Vila má nadčasové tvary, architektonicky příbuzné stavby vznikají dodnes.

Východní nároží je ozvláštněno výstupkem, který v prvním patře prolamují výškově menší okna. Po obvodu obíhá stavbu sokl z lomového kamene, kontrastující s jinak hladkými omítkami.

Ústředním komunikačním prostorem zvýšeného přízemí je schodišťová hala, provázaná po celé délce jedné stěny s obývacím pokojem. Na ni pak navazuje kancelář, jídelna a kuchyně.

V patře byl umístěn hostinský pokoj, ložnice manželů a dětský pokoj, vybavený posuvnou zástěnou, umožňující rozdělit místnost na dívčí a chlapeckou část.

Foto: Jiří Podrazil, publikace Slavné vily Kraje Vysočina

Pásová okna mají i dekorativní funkci.

Rodinný dům pro okresního veterinárního komisaře Bohuše Míčka a jeho ženu Věru projektoval architekt Lev Krča, žák slavného architekta Josefa Gočára.

Ten po ukončení studií pracoval ve společném ateliéru s Jaroslavem Kinclem a Stanislavem Tobkem, v roce 1938 založil v Praze vlastní architektonickou kancelář. Během relativně krátké kariéry vyprojektoval řadu rodinných i nájemních domů.

Jako aktivní sportovec se Krča stal také specialistou na sportovní stavby. V polovině třicátých let pracoval na několika zakázkách pro místní klienty, které uzavírala poměrně konzervativní stavba Míčkova domu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám