Objekt postavený po druhé světové válce s jasným odkazem k viktoriánskému stylu stojí v malé vesničce Ixworth. V blízkosti protéká říčka, v okolí jsou lesy a pastviny.

Vlastní čerpací stanice nesloužila pro automobilový provoz, jak by se dle názvu mohlo zdát. Sloužila k přečerpávání kapalin transportovaných na delší vzdálenosti.

Za hlavní přednost domu jeho majitel však považuje jeho přírodní okolí.

Za hlavní přednost domu majitel považuje jeho přírodní okolí.

FOTO: Profimedia.cz

Když před několika měsíci majitel Steve Fitch tuto nemovitost viděl, příliš ho netrápilo, v jak zuboženém stavu se nachází.

Věděl okamžitě, že dům lze vždy zvelebit, ale jeho okolí a výhledy, to je přednost, kterou nic nenahradí. Neváhal a stanici, z níž zůstalo zachované jen obvodové zdivo, koupil.

Bylo by hříchem odolat a nezachovat některé prvky původního zařízení. Jemně industriální charakter interiéru odkazující k původní fuknci domu podtrhují i zvolená svítidla.

Bylo by hříchem nezachovat některé prvky původního zařízení. Jemně industriální charakter interiéru odkazující k původní funkci domu podtrhují i zvolená svítidla.

FOTO: Profimedia.cz

Společenský prostor spojující v sobě kuchyň jídelnu a obývací pokoj majitel mírně netypicky umístil do horního podlaží. Důvodem je lepší výhled do okolní krajiny, jež okna v horním podlaží nabízejí.

Společenský prostor spojující v sobě kuchyň, jídelnu a obývací pokoj majitel mírně netypicky umístil do horního podlaží. Důvodem je lepší výhled do okolní krajiny, který okna v horním podlaží nabízejí.

FOTO: Profimedia.cz

Jako podnikatel s nemovitostmi měl také hned jasno v tom, jak dům zařídit a zorganizovat interiér, aby se co nejvíce využilo nádherných výhledů.

Trochu netradičně umístil společenskou zónu domu do horního patra. To je celé otevřené, pouze kuchyňský ostrůvek v bílé a šedé barvě ukazuje, kde je kuchyň, zbytek obrovské místnosti lze využít jako jídelnu a obývací pokoj. Tento prostor rozšiřuje v exteriéru ještě terasa, která směřuje dozadu za dům.

Cihlové zdi zůstaly přiznané v interiéru na mnoha místech.

Cihlové zdi zůstaly přiznané v interiéru na mnoha místech.

FOTO: Profimedia.cz

Spodní patro, tj. přízemí, naopak slouží jako klidová zóna domu. Jsou sem vloženy čtyři ložnice různých velikostí, z nichž každá má vlastní koupelnu.

Určitý dojem chladu, jež mohou v návštěvníkovi vyvolávat přiznané cihly na stěnách, vyrovnávají dřevěné podlahy.

Určitý dojem chladu, který mohou v návštěvníkovi vyvolávat přiznané cihly na stěnách, vyrovnávají dřevěné podlahy.

FOTO: Profimedia.cz

Majitel nechal zrekonstruovat a obnovit vše, co na budově bylo možné. Neodolal a v interiéru dokonce zachoval i některé části původního zařízení stanice. Ať již to jsou přiznané ocelové traverzy použité místo trámů, nebo mechanismus určený k přemísťování břemen.

Klidovou část domu s ložnicemi a jejich zázemím nalezene návštěvník v přízemí.

Klidovou část domu s ložnicemi a jejich zázemím nalezne návštěvník v přízemí.

FOTO: Profimedia.cz

Dřevěné podlahy jsou i v koupelně. ANi zde se však člověk proteplujících barev nedočká. Vládně zde chladnější kombinace šedé a bílé.

Dřevěné podlahy jsou i v koupelně. Ani zde se však člověk proteplujících barev nedočká. Vládne zde chladnější kombinace šedé a bílé.

FOTO: Profimedia.cz

Zatímco přiznané cihlové stěny v interiéru mohou působit mírně chladným dojmem, návštěvníka naopak spíše zaplavuje příjemný pocit tepla a všudypřítomného světla. Je to díky velkým oknům zasazeným v čistě bílých rámech a dřevěným podlahám použitým ve všech místnostech na obou podlažích.

Uspořádání interiéru domu. Přízemí je vlevo.

Uspořádání interiéru domu, přízemí je vlevo.

FOTO: Profimedia.cz