Hlavní obsah

Finský domov, kde záleží na každém detailu i barvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Finsku si na pěkné bydlení potrpí. Drsné podnebí s tuhou zimou a dny ponořenými do tmy se totiž mnohem lépe zvládá, když si doma rozsvítíte lampy a ležíte si na pohodlných polštářích. Jako Oona.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývací pokoj volně přechází v jídelní kout a částečně oddělenou kuchyň. Celý prostor je zařízený ve světlých barvách s akcenty růžové. Obývací části dominuje šedá látková pohovka Berber od skandinávské značky Furninova.

Článek

Jednatřicetiletá profesionální cvičitelka jógy si pořídila vlastní byt v nově postavené bytové rezidenci ve městě Vantaa, které společně s Helsinkami a městem Espoo tvoří aglomeraci nazývanou Velké Helsinky.

Foto: www.modernibyt.cz

V otevřené místnosti je řada nezbytných lamp zajišťujících osvětlení jednotlivých zón. Jídelní židle jsou slavné kavárenské židle 14, které se vyrábějí už od roku 1859 a dosud s nimi český Ton slaví úspěchy.

Foto: www.modernibyt.cz

Developerská společnost YIT, která úspěšně působí i na českém trhu, má ve Finsku více než stoletou historii a ví, co Finové k bydlení potřebují.

Foto: www.modernibyt.cz

Pro Finy je prý kuchyň srdcem bytu, a proto bývá často propojena s obývacím pokojem. Oona si zařídila kuchyň velmi jednoduše, funkčně a prakticky. Příjemným prvkem je dostatečně velký průhled, kterým je vidět do pokoje.

Foto: www.modernibyt.cz

O světlé barvě je známo, že opticky zvětšuje prostor a dobře odráží světlo. Proto Finové preferují světlé odstíny. Oona zvolila pro svou kuchyň hladké bílé skříňky s jednoduchými úchyty a bílé obdélníkové obklady za pracovní deskou v antracitové barvě.

Vzhledem k malému množství denního světla v zimním období a celkově chladnějšímu podnebí, je to nízkoenergetické bydlení, světlé interiéry, přírodní materiály a oblíbená sauna. Podle statistických údajů je ve Finsku přes dva milióny saun.

Foto: www.modernibyt.cz

Saunování má ve Finsku pevnou tradici a je obvyklé, že v bytových domech je alespoň jedna společná sauna pro ty, co ji nemají přímo doma.

Mezi dnem a nocí

Finové mají v oblibě jednoduché ložnice s velkou postelí přes den zakrytou přehozem a polštáři ve stejné barvě.

Oona je fascinována exotičtějšími kulturami Číny a Japonska a tomu odpovídá i zařízení její ložnice.

Foto: www.modernibyt.cz

Tak jako všude v bytě je i v ložnici nutné bodové osvětlení.

Foto: www.modernibyt.cz

Na nočním stolku je lampička na čtení a na pracovním stole stolní lampa s fialovým stínítkem. Oba zdroje světla si hrají s tapetou a vytvářejí příjemný obraz.

Pracovní stůl i židle pocházejí z Číny a Oona si je koupila ve starožitnictví zaměřeném na asijské umění a řemesla. Stěna za postelí je opatřena tapetou s motivem velkého stromu.

Převládajícím odstínem v ložnici je sytá fialová, která koresponduje s denním režimem majitelky.

Foto: www.modernibyt.cz

Majitelka si ráda vozí dekorační předměty ze svých cest. Někdy jsou to fotky pařížských mostů, někdy suvenýry z Dálného východu. Oona má ale smysl pro rovnováhu a svými úlovky zdobí byt střídmě a s rozmyslem.

Oona vede hodiny jógy hlavně v odpoledních a večerních hodinách a ráno si ráda přispí. Člověku typu sova v ložnici vyhovují spíš tmavší odstíny.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Martina Paulová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám