Hlavní obsah

Ostrovní venkovské sídlo s městským nábojem

Na severní straně malebného ostrova Ibiza se rozkládá dvouhektarový pozemek s bujnou vegetací a usedlostí, která slouží jako letní sídlo britských manželů. Ti koupili pozemek s domem před pár lety a rozhodli se od podlahy zrekonstruovat celý interiér. Požádali londýnského architekta Thomase Griema z TG Studia a proměnili venkovský prostor v eklekticky zařízené místo s městským nábojem.

Foto: www.modernibyt.cz

Jednoduchá rustikálně laděná architektura budovy zůstala plně zachována.

Článek

Nemovitost tvoří hlavní dům s velkým obývacím pokojem, jídelnou a třemi ložnicemi, z nichž dvě mají vlastní koupelnu a k poslední patří sprcha a střešní terasa.

Dům je obklopený zahradou, v níž stojí další dva malé domky, každý s jednou ložnicí spojenou s koupelnou. V zahradě je rovněž velký bazén a k němu přilehlý domek, který slouží k relaxaci, nebo jako bar, když majitelé organizují party u bazénu.

Foto: www.modernibyt.cz

Architekti se zaměřili na renovaci interiéru a využili zastřešených venkovních prostor ke zvětšení obytné plochy.

Při rekonstrukci byl plně využit potenciál budovy. Architekti si museli vystačit se stávající plochou a jejich úkolem bylo soustředit se na změnu interiéru. Nebylo to ani příliš těžké, protože pohledná stavba nabízela dostatek příležitostí k vybudování příjemného a moderního interiéru.

Venkovní zdi domu dostaly nový nátěr, ale jinak si usedlost zachovala své originální kouzlo.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývací pokoj se čtyřmetrovým stropem je propojen s exteriérem pomocí posuvných skleněných dveří. V létě se plocha zdvojnásobí a majitelé plně využívají terasu. Krb byl nově vestavěn, upravena byla i původní pec na chleba, ve které je dnes relaxační kout.

Velkou výhrou byl čtyřmetrový strop hlavní místnosti s velkými posuvnými skleněnými dveřmi, díky nimž bylo možno velikost obývacího pokoje zdvojnásobit otevřením na terasu.

Původní kuchyň byla vybourána a její místo zabrala sestava Doca se spotřebiči značky Gaggenau.

Foto: www.modernibyt.cz

Povrchy jsou vesměs vyvedeny ve studeném odstínu bílé, barvě typické pro ostrov.

Foto: www.modernibyt.cz

Minimalistickou kuchyň Doca se spotřebiči Gaggenau oživují červené barové židle a krásný jídelní stůl z masivního dubu.

Minimalistickou kuchyňskou sestavu z bíle lakovaného dubu doplňuje černá granitová pracovní deska. Pracovní ostrůvek s dřezem je využíván zároveň jako snídaňový bar.

Novým prvkem v domě je také krb z masivní granitové desky a kovové zadní části. Na stěně ukrývající krbový komín je umístěna velkoplošná televize.

Foto: www.modernibyt.cz

Jedna ze tří ložnic domu je zařízena v přírodních barvách doplňujících prkennou podlahu. Prostor opět zvětšuje terasa.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna s velkou volně stojící vanou je zařízena v etno stylu. Na Ibize jsou patrné marocké vlivy, kterým se nevyhýbali ani majitelé nemovitosti.

Výklenek v jedné části pokoje, ve kterém bývala v minulosti pec na chleba a později úložný prostor, je dnes otevřená velká nika, která láká k odpočinku.

Kulatým střešním okénkem proniká denní světlo a zajímavý efekt tvoří i čtyři různě tvarovaná okna se žlutě zabarveným sklem, které po setmění výrazně září do noční krajiny v kontrastu s chladnou kamennou stěnou. Práce TG Studia stojí i za zařízením domu.

Foto: www.modernibyt.cz

Na zabydlenou terasu se vychází z jedné z ložnic. Výhled do okolí a pohodlný venkovní nábytek lákají k odpočinku.

Klienti měli jediný požadavek – vytvořit eklektický interiér a vyhnout se stereotypnímu Bali efektu, který mají často majitelé přímořských nemovitostí tendenci vyhledávat.

Thomasovi Griemovi a jeho spolupracovníkům se to bezvýhradně podařilo a majitelé mají možnost užívat si příjemné ostrovní léto v domě, který v sobě spojuje to nejlepší z obou zemí.

Foto: www.modernibyt.cz

Venkovní terasu spojenou posuvnými skleněnými dveřmi s hlavním obývacím prostorem využívají majitelé jako jídelnu.

TG studio
Zakladatel studia a jeho současný ředitel Thomas Griem má více než dvacet let zkušeností s rezidenčními i komerčními projekty na mnoha místech světa. V roce 1998 pracoval s Philippem Starckem na rezidenčním projektu pro developerskou firmu Yoo. Jeho tým se skládá z architektů a designérů z různých koutů světa: kromě architektky a partnerky společnosti Liliany Griem zde pracuje Ital Marco Tullio Siviglia, Rumunka Christina Popescu, Australan Liam Fox a Wian Lau a Alex Fong z Hongkongu.

Martina Paulová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám