Hlavní obsah

Vilu ve Vraném nad Vltavou zdobí stárnoucí dřevo, ale i drsný a surový beton

Novinky, Text: Rostislav Švácha, editace: tnk

Vila ve Vraném nad Vltavou od architektů Josefa Pleskota a Radka Lampy patří k důležitým zástupcům dnešního minimalismu založeného na práci s různými materiály (beton a dřevo). Právě jejich jemné barevné odstíny a struktura jsou hlavními dekorativními prvky stavby.

Foto: Jiří Podrazil, Slavné vily Středočeského kraje

Vila s adresou: Březová, Vrané nad Vltavou

Článek

Vila vznikla v rozmezí let 1994 až 1995. Po revoluci v listopadu 1989 se tento typ vil zase pomalu vracel do dějin architektury. Vznikla nová klientela, která si stavbu vily mohla dovolit, a pokládala ji za vhodnou pro svůj životní styl.

Stavba byla příkladem nové a dobré vilové architektury v Čechách

Přerušení tradice vilové architektury po roce 1948 ale způsobilo, že se tato klientela dlouho zbavovala naivních a přehnaně romantických představ o podobě správné vily.

A ani architekti dlouho nevěděli, jak by se měl u moderní vilové stavby definovat její dobrý typ. Obě strany (klienti i architekti) si musely znalosti o vilách rychle doplnit.

Mezníkem v této etapě učení a tápání se v polovině devadesátých let 20. století stala právě stavba vily ve Vraném nad Vltavou.

Foto: Jiří Podrazil, Slavné vily Středočeského kraje

Stavbě dominují přírodní materiály a nadčasový surový beton, který je aktuálně hodně v kurzu.

Pro zámožného finančníka-selfmademana ji navrhl tým zřejmě nejvýznamnějšího českého architekta posledních dvaceti let - Josefa Pleskota.

Právě architekt Pleskot před časem získal prestižní titul Architekt roku. [celá zpráva]

Foto: Jiří Podrazil, Slavné vily Středočeského kraje

Stavbu dekorují různé odstíny dřeva.

Ve Vraném se Pleskotovi podařilo dobře odhadnout, jaké měřítko by nová vila měla mít, jak uspořádat její provoz, jak velké do ní vložit prostory a jaký tvar jí dát, abychom si ji zapamatovali.

Stavba se tak stala podnětem k dalšímu přemýšlení o vilové architektuře.

Foto: Jiří Podrazil, Slavné vily Středočeského kraje

Z dřevěné verandy jsou působivé výhledy do okolní krajiny.

Vila ve Vraném tak poprvé po roce 1989 poskytla něco jako následováníhodný vzor. Na další vývoj české architektury zapůsobil i její styl, snaha architektů ukázat, jak krásné dovede být nejen stárnoucí dřevo, ale i drsný a surový beton.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám