Hlavní obsah

Dům připomínající skládanou stuhu je geniálním řešením náročných požadavků

Novinky, nes

Netradiční dům lze vidět na břehu Curyšského jezera ve Švýcarsku. Jeho vzhled více než co jiného připomíná velkou bělostnou stuhu, která jako by se proplétala mezi jednotlivými podlažími. Název domu v městečku Meilen, jehož autory jsou architekti ze studia Evolution Design, zní Flexhouse.

Foto: Profimedia.cz

Dům na první pohled připomíná skládající se bílou stužku.

Článek

Stavba byla dokončena v letošním roce a je tedy čerstvou ozdobou na břehu jezera, o kousek dál se protíná místní silnice s železniční tratí. V daném místě tím vznikl trojúhelníkový pozemek, jehož tvar dal vzniknout neobvyklému domu.

Dům je spíš mělký, většina plochy jeho fasád směřuje právě k jezeru. Všechny jsou důsledně prosklené, aby obyvatelé měli ze všech místností co nejhezčí výhled na hladinu jezera a jeho okolí.

Foto: Profimedia.cz

Garáže jsou umístěné v suterénu, který je přístupný ze silnice pod pozemkem.

Vlastní tvorba projektu byla pro architekty oříškem, jelikož požadavky švýcarských stavebních úřadů jsou velmi náročné a pravidla pro stavebníky přísná.

Architekti jsou ve svých návrzích silně limitovaní jak ve věci vzdálenosti od okolních staveb, tak ve věci objemu nových staveb. Vytvořit tedy něco jiného, než malou kostku uprostřed zahrady, je více než náročný úkol. O to větší obdiv a nadšení dům vzbuzuje.

Foto: Profimedia.cz

Dům může někomu připomínat i létající koberec z pohádky o Aladinovi.

Dům je navržen jako čtyřpodlažní, nejvyšší podlaží je ovšem tvořeno jen útlým studiem doprovázeným dvojicí prostorných střešních teras, ze zadní strany chráněných proti nepřízni počasí.

Foto: Profimedia.cz

Vstup do domu a vjezd do garáže

Interiér domu je pak navržen moderním způsobem, tj. jako maximálně otevřený. V přízemí je kuchyň s obývacím pokojem a jídelnou, v prvním patře jsou dvě ložnice a prostor mezi nimi lze využít jako druhý obývací pokoj.

Foto: Profimedia.cz

Přirozeným předělem na každém podlaží v domě je točité schodiště. V přízemí od sebe jasně odlišuje kuchyňskou zónu od obývací.

Dům má vlastní garáž, která je situovaná do suterénu, jenž je z úrovně silnice přímo přístupný.

Foto: Profimedia.cz

zatímco čelní stěna domu je celá prosklená, zadní naopak nemá na sobě jediné otevření.

Dům působí na první pohled hodně otevřeným dojmem, jak ovšem architekti poznamenávají, nabízí i vyloženě soukromá zákoutí.

A kdo by si chtěl vytvořit opravdu uzavřené prostředí, vždy je možnost zatáhnout žaluzie a mít svůj vlastní vesmír jenom sám pro sebe.

Foto: Profimedia.cz

Oblé boční stěny vypadají zajímavě nejenom zvenčí, ale i zevnitř domu.

Stavba, jež možná působí na první pohled dojmem, že byla navržena hlavně na efekt, ve skutečnosti splňuje veškeré švýcarské standardy na energeticky úsporné budovy.

V domě je rozvedeno podlahové topení, jako zdroj tepla slouží tepelné čerpadlo, externí žaluzie a trojvrstvá skla v oknech pomáhají regulovat množství vstupujícího slunečního záření.

Foto: Profimedia.cz

V prvním podlaží domu jsou dvě ložnice a malý společenský prostor mezi nimi.

Foto: Profimedia.cz

K hlavní ložnici přiléhá její vlastní koupelna.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám