Nezvyklá dřevostavba stojí v nové zástavbě na poměrně malé rohové parcele obklopené dalšími domy, ze dvou stran se současně dotýká příjezdové komunikace. Jejími autory jsou architekti libereckého architektonického studia Mjölk architekti. Majitelé je oslovili, neboť se jim, jak sami řekli, líbil jejich jednoduchý, čistý a hravý styl.

Dům má poměrně jednoduchou dispozici, která ideálně slučuje možnosti pozemku s potřebami rodiny.

Dům má poměrně jednoduchou dispozici, která ideálně slučuje možnosti pozemku s potřebami rodiny.

Z obývacího pokoje pergola…

Nízká dřevostavba dostala ne náhodou jméno „Dům v plotě“. Je plotem nejen obklopena, ale stala se i jeho součástí. Na jedné straně dům plot kopíruje, na straně do ulice se stal přímo jeho součástí.

Protože si majitelé přáli co největší propojení interiéru se zahradou, plot z modřínových prken je velmi důležitým strážcem jejich soukromí.

05 stylově čisté zařízení domu. Kombinaci dřeva s bílou lazurou, dřeva přírodního a leštěného betonu doplňují černé akcenty.

Stylově čisté zařízení domu. Kombinaci dřeva s bílou lazurou, dřeva přírodního a leštěného betonu doplňují černé akcenty.

Interiér domu je úzce propojen se zahradou (okny do dvou stran). I běžná snídaně v jídelně tak působí jako ta od Maneta v trávě.

Interiér domu je úzce propojen se zahradou (okny do dvou stran). I běžná snídaně v jídelně tak působí jako ta od Maneta v trávě.

„Umístili jsme dům na zadní hranu pozemku, abychom využili co největší celistvou plochu pro zahradu,“ vysvětluje architekt Jan Vondrák.

„Ohrazení pozemku plotem usazuje dům do intimního prostředí a stavba dělí zahradu na dvě pobytové části. Zadní úzkou snídaňovou terasu mezi plotem a obytným prostorem a jižní pobytovou zahradu.“

Střízlivý společný obývací prostor uzavírá knihovna, která „hraje“ s dřevěnými schody v pozadí.

Střízlivý společný obývací prostor uzavírá knihovna, která „hraje“ s dřevěnými schody v pozadí.

Dům má poměrně jednoduchou dispozici, která vychází z potřeb rodiny. Vstup s předsíní, kuchyně a jeden dětský pokoj jsou situovány v přízemním bílém kvádru. Na něj navazuje obytný prostor z obou stran otevřený celoskleněnými stěnami.

„Obytný prostor v přízemí je ohraničen pokoji sourozenců,“ upřesňuje architekt, „pouze ložnice manželů je v patře, kde už je možné přehlédnout okolní domy a vidět do krajiny.“

Účelné a promyšlené uspořádání prostoru dovolilo vybavit koupelnu prakticky i komfortně.

Účelné a promyšlené uspořádání prostoru dovolilo vybavit koupelnu prakticky i komfortně.

Zatímco ložnice zachovává co nejvyšší intimitu, obytný prostor je velmi otevřený. Konstrukčně střechu podpírají dětské pokoje, několik sloupů a kontejnerový sklad.

„Chtěli jsme být co nejvíce ve spojení se zahradou, a to se opravdu povedlo,“ dokládá majitel Jan.

„Ráno snídáme sice uvnitř domu, ale je to, jako bychom snídali na zahradě. A stačí jen otevřít oboje prosklené dveře a máme z obýváku pergolu.“

Schody za zády knihovny jsou i nejsou součástí obytného prostoru.

Schody za zády knihovny jsou i nejsou součástí obytného prostoru.

Přiznané trámy v podkroví dodávají místnostem příjemný útulný venkovský vzhled.

Přiznané trámy v podkroví dodávají místnostem příjemný, útulný a venkovský vzhled.

Modrá je dobrá i pro kontejner

Úsporné dispozici odpovídá také jednoduché zařízení domu. Nikde není nic navíc, ale současně je zde vše, co obyvatelé domu potřebují. Na návrhu interiéru se podílelo i architektonické studio.

Modrý kontejner coby garáž je barevnou tečkou v plotě.

Modrý kontejner coby garáž je barevnou tečkou v plotě.

„Návrh interiéru je pro nás nedílnou součástí řešení celého domu, a proto se vždy snažíme alespoň povrchy a pevné kusy nábytku v interiéru, jako jsou kuchyň, vestavěné skříně či knihovna, navrhovat sami. Většina takových součástí mobiliáře je zde z tenkých ocelových rámů a dřeva. Volný nábytek jsme s klienty hledali po bazarech a internetových obchodech.“

Součástí prvotního zadání klientů byla také garáž, v omezeném rozpočtu však na ni nezbýval dostatek prostředků.

Protože auta měla parkovat v otevřeném garážovém stání a garáž byla určena pro uskladnění zahradní techniky a nářadí, navrhli architekti majitelům jednodušší a levnější řešení - kontejner.

„Na každém jednání jsme řešili barvu kontejneru, až nakonec padla volba na modrou. Majitelé si kontejner sami natřeli. Dnes musí každá návštěva absolvovat prohlídku tohoto tajemného místa, co voní dálkami a domácí špendlíkovicí,“ uzavírá architekt.

Slovo majitelů

„Jsme velmi rádi, že jsme se rozhodli pro studio Mjölk. I když jsme zpočátku měli obavy z menších prostor, žije se nám tu moc hezky. Je příjemné bydlet v tak hezkém a zároveň účelném domě, v obklopení zahradou. Nic bychom neměnili.

Firma TFH odvedla také výbornou práci – dům je skvěle postavený i výborně zaizolovaný, v loňském horkém létě bylo i v horní ložnici příjemně. Letos ještě zvýšíme tepelný komfort pořízením screenových venkovních rolet – počítali jsme s nimi už při stavbě domu a máme pro ně již hotovou přípravu.”

Slovo architektů

„Většina věcí se podařila podle našich představ, jsme rádi, že dům dopadl vlastně přesně tak, jak jsme chtěli. A to je především zásluha skvělých a osvícených klientů, s nimiž jsme si vytvořili velmi blízký vztah a kteří se stali našimi dobrými přáteli.”

Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 Dana D. Daňková, více na www.mujdum.cz