Hlavní obsah

Život ve skromných podmínkách, uprostřed přírody a na zkoušku

Novinky, nes

Obyvatelé velkých amerických měst čím dál více hledají možnost, jak utéct z jejich dosahu a ruchu. Ne každý si je však stoprocentně jistý, že by takové odpoutání, a navíc přechod na podstatně prostší a skromnější životní styl, zvládl. Proto jsou vděčni za možnost vyzkoušet si nanečisto bydlení ve spartánských podmínkách, jež nabízejí malé domky uprostřed lesů.

Foto: Profimedia.cz

Domky, které staví a pronajímá na zkoušku obyvatelům amerických velkoměst společnost provozovaná studenty Harvardu, jsou na odlehlých místech, uprostřed lesů.

Článek

Domky nechávají budovat studenti obchodní fakulty při Harvardské univerzitě, kteří tuto službu nazvanou Getaway (brána) nabízeli od loňského roku v okolí Bostonu, letos už i v New Yorku.

Foto: Profimedia.cz

V maličkém domku se člověk brzy naučí využívat i jeho bezprostřední okolí a spoustu aktivit přesunout ven, na čerstvý vzduch.

Samotná obydlí, jež svým klientům nabízejí, jsou pro čtenáře Novinek známou záležitostí. Jde o ministavby budované na návěsech připojitelných za silnější automobil. Mají velikost přibližně jako maringotka.

Foto: Profimedia.cz

V domcích je veškeré potřebné vybavení pro krátkodobý pobyt i pro celoroční provoz.

Domky jsou zařízeny vším nezbytným, co člověk potřebuje, a doplněny tak, aby v nich mohli obyvatelé žít tzv. off grid, tedy bez připojení na obecní infrastrukturu.

Foto: Profimedia.cz

Život v minidomku naučí jeho obyvatele vystačit si prakticky při všech aktivitách jen s minimem místa.

Jsou dost vysoké na to, aby se do jejich interiéru vešel nízký loft, kde bývá nejčastěji spací zóna.

Foto: Profimedia.cz

Spací zóna v minidomcích bývá často umístěna do loftu.

Spodní část pak slouží jako jedna společenská místnost, kde se vaří, jí, pracuje a tráví volný čas.

Součástí vybavení každého obydlí jsou miniaturní sprcha a toaleta. Posledně jmenované zařízení je řešeno ekologicky, tj. jako kompostovací.

Foto: Profimedia.cz

Při správném uspořádání lze do domku postaveném na návěsu vměstnat i manželskou postel, a to dokonce i do spodní části. To je praktické zejména pro starší uživatele domků, kteří se nebudou chtít každý večer drápat do postele po žebříčku.

Důvodů, proč se chtějí Američané všech věkových kategorií vrátit k životu v lůně přírody, je spousta. K těm nejčastějším, kromě touhy uniknout z ruchu civilizace, patří potřeba snížit životní náklady a rychle ušetřit tu na studium, tu na vlastní, už větší bydlení, anebo přání prostě se na závěr života uskromnit.

Foto: Profimedia.cz

Jinou možností, jak řešit spaní v minidomku, je stará dobrá palanda.

Jeden ze zakladatelů společnosti k tomuto stylu života mj. říká: „ Minidomky jsou, jak se říká, dost velké na to, aby se v nich dalo žít, ale zároveň dost malé na to, aby se v nich člověk naučil žít skromně.“

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám