Hlavní obsah

Prohlédněte si nábytek netradičních tvarů od architektky Zahy Hadid

Novinky, tnk

První dáma světové architektury Zaha Hadid, která zemřela koncem letošního března, po sobě zanechala nejen bohatou architektonickou, ale i méně známou designérskou tvorbu. Ta je inspirací pro všechny obdivovatele futuristické a moderní architektury organických tvarů.

Foto: archiv Zaha Hadid architects, Slamp

Zaujme váza Crevasse i lustry Aria a Avia.

Článek

Bytové doplňky a nábytek od architektky plně korespondují s jejími architektonickými pracemi. Vévodí jim futuristický výraz, oblé organické linie a netypické tvary.

Užitné předměty vypadají jako sochy

Řada jejích návrhů tak připomíná umělecká díla a vypadají spíš jako svébytné sochy, než předměty určené do domácností a kanceláří. Je vidět, že se architektka nenechávala svazovat tradičními představami o podobě staveb, ale i stolů, stoliček, lavic a dalších užitných kousků.

Předmětů, které Zaha Hadid navrhla, je celá plejáda. Mezi stoly, stoličkami, lustry a vázami nechybí ani tácy, podnosy, nádoby, svíčky a svícny, hrnečky nebo šachy.

Foto: Sawaya & Moroni, Zaha Hadid Design

Pohovka Moraine a stolička Radia.

Zaha Hadid byla známá svým nadšením pro nové technologie a možnosti, které soudobá architektura nabízí.

A tak se není čemu divit, že i její drobnější designové práce vznikaly pomocí nejmodernějších technologií i díky řemeslným znalostem osob podílejících se na vzniku objektů.

Foto: Sawaya & Moroni

Lavice Iceberg Gold se může stát dominantou interiéru.

Inspiraci hledala Hadid často v přírodních tvarech. Spolu s architektem Patrikem Schumacherem navrhla například kompaktní soubor sedacího nábytku Z-Scape.

Inspirovala se geologickými formacemi ledovců a přírodní erozí. Další návrhy byly inspirovány třeba krápníky - stalaktity a stalagmity.

Foto: Zaha Hadid Design

Hrníčky Rim Vessels zpestří stolování.

Hadid ráda pracovala s kontrastem, řada jejích návrhů tak má buď neutrální tóny, nebo naopak výraznou a sytou barevnost. Dominují hlavně bílá a černá, často nechybí ani akcenty v neonových barvách.

Z hlediska materiálů pracovala jak s tradičním kostním porcelánem a keramikou, tak i s moderními pryskyřicemi a akryláty.

Foto: Sawaya & Moroni

Stůl s názvem Stalactite a Stalagmite.

Udržovala dlouhotrvající vztahy s mezinárodními designérskými značkami, jako je Alessi, Artemide nebo Sawaya.

Mnohé produkty z jejich spolupráce byly vyráběny v limitovaných edicích a číslovány. Staly se pak součástí řady soukromých i veřejných sbírek.

Foto: archiv, Victoria Nightingale, Alessi Robert Bianchi

Vázy z nerezové oceli s názvem Crevasse navrhla Zaha Hadid v roce 2005 pro Alessi Spa.

Designérské návrhy Zahy Hadid často nechyběly na světových nejznámějších designových veletrzích, jako je Benátské bienále architektury, Salone del Mobile Milano nebo Design Miami.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Architektonickou tvorbu této skvělé návrhářky si můžete připomenout zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám