Hlavní obsah

Vila doktora Adlera byla inspirována německou architekturou

Novinky, Text: Tomáš Pavlíček, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doktor medicíny Hugo Adler si v zahradní čtvrti Klíše v Ústí nad Labem nechal postavit vilu od pražského architekta Hermana Müllera. Vila má řadu prvků známých z německé architektury a byla navržena nejen jako byt, ale zároveň i jako ordinace s čekárnou. Architekt ji stvořil jako symetrickou, osově souměrnou stavbu.

Foto: publikace Slavné vily Ústeckého kraje

Vila s adresou: Beethovenova 29, čp. 713, Ústí nad Labem

Článek

Vila je dobře řešena z hlediska světových stran. Architekt ji umístil na ose východ – západ. Obytné místnosti vznikly směrem k jihu. K severu jsou orientovány vstup a v horním podlaží studovna.

Ordinace byla spojena s prostorem pro rentgen

Při vstupu do vily byl vchod do šatny umístěn vpravo, odtud se šlo přímo do čekárny, která byla dveřmi propojena s ordinací. Ta byla spojena s místností pro rentgen a zároveň s temnou komorou určenou pro vyvolávání snímků.

V levé části byla kuchyně, která byla propojena s obývacím pokojem. Z ordinace i obytného pokoje bylo možné vstupovat francouzskými okny na terasu.

Venkovní prostory vily odkazují na vliv díla amerického architekta Franka Lloyda Wrighta.

Foto: publikace Slavné vily Ústeckého kraje

Fasádu vily dekoruje výrazné dlouhé pásové okno.

Herman Müller volil na vile motivy, které tamní architekti používali poměrně často a které byly oblíbeny i v německé architektuře. Předně pracoval s již zmiňovanou symetrií hlavní fasády.

Dalším hodně používaným prvkem byla římsa, která tvořila výrazné ukončení fasády. Podobnou záležitostí bylo i použití rohových oken.

Stejně tak použití daného typu střechy a podezdívky odpovídá tehdejší práci německých architektů.

Foto: publikace Slavné vily Ústeckého kraje

Obývací pokoj navazoval na kuchyň.

Výklenek na východní straně domu sice působí jako určitý výstřelek architekta, ale tak tomu není. Má svůj účel, protože do něj architekt umístil zázemí kuchyně i za cenu jisté nesouměrnosti.

Vila byla v posledních letech citlivě renovována a některé detaily fasády byly obnoveny – například obklady soklu nebo obložení vstupu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám