Investoři, mladí manželé, byli od prvních úvah o výstavbě otevřeni diskusi a námětům, jež vyústily ve spolupráci s Ing. Karlem Peterkou z projektového ateliéru Thermo Plus.

Při úpravě dispozice domu byl největší důraz kladen na praktičnost vycházející z potřeb čtyřčlenné rodiny.

Při úpravě dispozice domu byl největší důraz kladen na praktičnost vycházející z potřeb čtyřčlenné rodiny.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

Nejprve přehodnotili výběr rodinného domu s ohledem na již zakoupený pozemek v kopcovitém terénu a podle aktuálních potřeb nechali upravit zvolený typový projekt rodinného domu Ája.

Kromě nutného zrcadlového převrácení půdorysu se změny zásadního charakteru promítly jak do vzhledu stavby, tak do dispozice.

V upravené variantě má dům v hlavním průčelí francouzské okno na terasu a z východní strany je přistavěno garážové stání obložené štípanou břidlicí.

V upravené variantě má dům v hlavním průčelí francouzské okno na terasu a z východní strany je přistavěno garážové stání obložené štípanou břidlicí.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

Na první pohled

Bílá fasáda minimalistické stavby září do ulice zpoza stylově stejně jednoduše pojatého a přitom sofistikovaně řešeného plotu.

Při druhém pohledu více vynikne zastřešené stání pro auto s integrovaným skladem zahradního náčiní, přiléhající k boční stěně domu.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

Nenápadnou eleganci mu totiž dodává kamenný obklad, jenž barevně koresponduje s krytinou sedlové střechy.

Zastřešené stání pro auto je současně nejnápadnější změnou v typovém projektu. Investoři ho zvolili namísto klasické garáže, která by jinak vyrostla u jedné ze štítových stěn. Tato změna rozhýbala celý projekt.

Kuchyňskou linku vyrobenou na míru z bíle lakovaných MDF desek oživuje červenofialový barevný akcent.

Kuchyňskou linku vyrobenou na míru z bíle lakovaných MDF desek oživuje červenofialový barevný akcent.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

Stání slouží jako krytý vstup do domu, původně navrhované dvojdílné francouzské okno dostalo logicky nové místo ve štítové stěně směřující do zahrady. Další úpravy se týkaly velikosti a umístění oken a dispozice.

Obytný prostor v pohybu

Při úpravě dispozice přízemí byl největší důraz kladen na praktičnost vycházející z potřeb čtyřčlenné rodiny. Centrální obytný prostor, do něhož se vstupuje ze zádveří, vymezuje plocha ve tvaru písmene „L“.

Také interiér je laděn do střízlivých barev. Bílé, šedé a antracitové barvě dělá společnost hřejivý dezén běleného dřeva na podlaze a dřevěné židle

Také interiér je laděn do střízlivých barev. Bílé, šedé a antracitové barvě dělá společnost hřejivý dezén běleného dřeva na podlaze a dřevěné židle.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

Obývací pokoj, v němž se o navození „tepla domova“ stará do stěny zapuštěná krbová vložka, přechází volně do jídelní části, odkud lze vstoupit do kuchyňského koutu.

Obývací pokoj je ve své podstatě komunikační křižovatkou domu, neboť odtud vede schodiště do patra, vstupuje se z něj na venkovní terasu, ale také do samostatné pracovny.

Schodiště do patra vede rovnou ze společné obývací části. Tím se podařilo ušetřit v dispozici několik metrů čtverečních. Schodiště oddělují posuvné skleněné dveře, které nebrání světlu.

Schodiště do patra vede rovnou ze společné obývací části. Tím se podařilo ušetřit v dispozici několik metrů čtverečních. Schodiště oddělují posuvné skleněné dveře, které nebrání světlu.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

Vrátíme-li se zpět do zádveří, najdeme zde prostor pro odkládání svršků, původně navrhovaný jako uzavřená šatna, a dále dveře do koupelny a komory, která zároveň slouží jako prádelna.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

Patro je vymezeno výhradně soukromí rodiny. Preference při úpravách projektu měly dětské pokoje. Oproti tomu ložnice rodičů se zmenšila ve prospěch velké rodinné koupelny a samostatného WC, které je přes všechny módní trendy vždy nejefektivnějším, nejestetičtějším a současně i nejhygieničtějším řešením pro vícečlennou rodinu.

Takto vypadalo upravené dispoziční uspořádání typového domu Ája donedávna. Situace majitelů domů se však změnila po stránce pracovní a bylo třeba přistoupit k další změně. Majitelé se snažili získat prostor pro kancelář, aby mohli řídit své profesní aktivity z domova. Aby nenarušili běh domácnosti, rozhodli se pro přístavbu navazující na stávající pracovnu.

Podkroví dodržuje jednotnou stylovou linii, jen dětské pokoje jsou trochu barevnější.

Podkroví dodržuje jednotnou stylovou linii, jen dětské pokoje jsou trochu barevnější.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

Přibude tak nová rodičovská ložnice s šatnou a prostorná koupelna. Pod architektonickým návrhem přístavby je podepsán Ing. arch. Vojtěch Peterka, hlavním projektantem je projektový ateliér zmíněný výše.

Klasicky, a přesto rychle

Pro realizaci stavby zvolili investoři klasickou zděnou technologii s použitím broušené cihly Porotherm Profi 24 s vnějším zateplením minerální vatou o tloušťce 20 cm. Díky tomu dům prakticky dosahuje parametrů nízkoenergetické stavby.

Podkroví je beze zbytku využito – za koupelnou se pod šikmým stropem nachází úložný prostor.

Podkroví je beze zbytku využito – za koupelnou se pod šikmým stropem nachází úložný prostor.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

V celém domě instalovali podlahové teplovodní vytápění napojené na plynový kondenzační kotel. Za vytápění plus ohřev vody zaplatí ročně okolo 17 000 Kč, při standardní teplotě v obytných místnostech 23 °C. Přestože se jedná o zděnou stavbu, byla dokončena za pouhých 11 měsíců (během nich stihl dům i tzv. vymrznout).

Naprostou spokojenost s výstavbou a následným užíváním jistě zásadním způsobem ovlivnila spolupráce s architektem. Podílel se na výstavbě od prvotního typového projektu až po kolaudaci, kromě návrhu a úprav projektu působil při výstavbě jako autorský dozor.

K rychlé realizaci přispěli také prověření dodavatelé, ale i sami investoři, kteří se během výstavby neodchylovali od výsledného projektu a nepřicházeli s žádnými „řešeními za pochodu“.

Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 Zuzana Ottová, více na www.mujdum.cz