Hlavní obsah

Elegantní květy jako sváteční dekorace do každého bytu

Právo, Adéla Taitlová

Obklopte se živými květy zářivých barev a líbezných vůní, na které jste se celou zimu tolik těšili! Vystavte je na stůl, za okno nebo třeba zavěste a rozhodně k nim přidejte malovaná vejce, zajíce či pomlázku. Kdy jindy je pro takovou výzdobu příhodnější doba než právě teď?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Na šňůře

Článek

Letos přicházejí jarní svátky dřív, než se otevřou první tulipány a zahradu omámí vůně hyacintů. Nevadí. To, co není v záhonech, už dávno dělá parádu v květináčích u zahradníka. Anebo ve vašem skleníku, pokud jste si cibulnaté květiny sami přirychlili.

Už víte, jak je letos naaranžujete? Nechte se inspirovat!

Se vzkazem

Střapaté květy narcisů vám zaručeně zvednou náladu, jako by se v nich usmívalo sluníčko. Pro bohatší dojem z kvetení do nádoby s čerstvým substrátem vložte alespoň tři trsy vyklepnuté z květináčů, což je obvykle asi dvanáct cibulí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Se vzkazem

Sváteční náladu podpořte zápichy v podobě pletených pomlázek a cedulkou s milým vzkazem.

Na šňůře

K zářivým petrklíčům zavěšeným ve vzduchu se nemusíte shýbat, abyste na ně pořádně viděli a ocenili jejich líbeznou vůni. Skleněné baňky, ve kterých vydrží celý týden, omotejte drátkem tak, aby vzniklo poutko, a uvažte je v pravidelném rozestupu na šňůru.

Přidáte-li barevná srdíčka, vznikne romantická sestava, která může viset doma na zrcadle, venku na plotě nebo třeba mezi větvemi v koruně stromu.

V šupleti

Tvorbu téhle zahrádky si užijete! Nechybí jí vtip a hotová je raz dva. Nejdřív do vyřazeného šuplete natáhněte fólii, aby ven neprosakovala voda. Pak rozmístěte květináče s narcisy, hyacinty a violkami a zakryjte je mechem. Na rozkvetlé parcele nesmí chybět domek.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V šupleti

Použít můžete stylové ptačí krmítko nebo budku. Tu hned po tom, co velikonoční nádhera odkvete, zase rychle vyvěste, protože začíná doba hnízdění!

Ve skořápce

Hnědá skořápka moc přitažlivě nevypadá, ale i tu můžete proměnit v neotřelou nádobku. Opatrně nožíkem seřízněte vrchol a vnitřek pečlivě vypláchněte vodou. Pak skořápku namalujte a tavicí pistolí k ní přilepte stužku na zavěšení.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ve skořápce

Jestli do ní nasypete hlínu se semínky řeřichy nebo naaranžujete pugétek violek, je už jen na vás.

Pro motýly

Při vítání nové vegetační sezóny vsaďte na klasické posly jara, jako jsou květy macešek a zlatice. Spolu s bělounkým huseníkem (Arabis) vymetou z koutů všechny vzpomínky na zimu.

Motýlci s křídly z peří aranži v košíku ozdobí do doby, než se ke květům slétnou přezimující babočky paví oka a žluťásci, kteří z květních šťáv získávají potřebnou energii.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pro motýly

Až huseník odkvete, sestřihněte ho a přesaďte do skalky, kde při dobré drenáži dlouho vydrží.

V konvičce

Komu tradiční květináče připadají obyčejné, může rozkvetlé tulipány naservírovat v keramické konvičce na čaj. Kořenový bal s cibulemi opatrně vyjměte z plastového obalu a umístěte ho do konvice na vysokou drenážní vrstvu z keramzitu, jinak hrozí, že se cibulky při nešetrné zálivce utopí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V konvičce

Postavíte-li tulipány na sluníčko, rozevřou svoje barevné kalichy doširoka jako hvězdy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám