Hlavní obsah

V centru kazašské metropole má vyrůst dům s vlastní sjezdovkou

Novinky, nes

Hlavní město Kazachstánu, Astana, stojí v rovinatém kraji. A tak to její obyvatelé, kteří jsou milovníky zimních sportů, mají k nejbližším kopcům minimálně čtyři hodiny jízdy autem. To by se ale vbrzku mělo změnit. Sjezdovka jim totiž má v roce 2018 vyrůst přímo ve městě. Na střeše nově plánovaného domu, který se podle ní také bude jmenovat - Slalom House (Dům se slalomem).

Sjezdovka v centru Astany Video: Shokhan Mataibekov

 
Článek

Autory návrhu stavby jsou architekti ze studia Shokhan Mataibekov Architects. Ti počítají s budovou, jejíž střecha se levotočivě stáčí a rovnoměrně klesá téměř až na úroveň země.

Foto: Shokhan Mataibekov Architects

Dům se sjezdovkou má vyrůst v ulicích hlavního města Kazachstánu - Astany.

V nejvyšším bodě jedenadvacetipatrový dům bude rezidenční. Architekti do něj ve svém plánu umístili okolo 400 bytů.

Foto: Shokhan Mataibekov Architects

Sjezdovka bude nasvícená pro možnost nočního lyžování.

Samotná sjezdovka bude měřit 320 metrů (šířka 27 m), přičemž její povrch bude sjízdný celoročně. Po dobu čtyř až šesti měsíců v roce je Astana pod přírodním sněhem, druhou část roku budou moci lyžaři a snowboardisté využívat sjezdovku díky speciálnímu povrchu SnowFlex, jenž podle architektů slibuje podobné jízdní zážitky jako přírodní sníh.

Foto: Shokhan Mataibekov Architects

Dojezd sjezdovky je na úrovni ulice.

Samozřejmostí je pak nasvícení sjezdovky pro možnost nočního lyžování. Jinými slovy, investoři nemusejí mít starost, zda se sjezdovka vyplatí. Bude ji totiž možno využívat doslova nepřetržitě. Bez závislosti na tom, jaké právě vládne roční období, nebo zda je den či noc.

Foto: Shokhan Mataibekov Architects

Levotočivá sjezdovka na střeše domu má měřit 236 metrů.

Jednou z velkých výhod relativně krátké sjezdovky je ovšem svižná doprava na její vrchol. Na rozdíl od vlaku nebo lanovky, které jsou jinak v lyžařských střediscích běžné, budou lyžaři v kazašské metropoli používat výtah. Takže místo několika minut je čeká pouze několikavteřinová cesta vzhůru.

Foto: Shokhan Mataibekov Architects

Z větší vzdálenosti už stavba působí zcela nenápadným dojmem, jako kterýkoli jiný výškový dům v okolí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám