Hlavní obsah

Kvalitní povlečení a závěsy ovlivňují náladu před spánkem i při vstávání

Právo, Karolina Černá

Není vůbec malicherné chtít ložní povlečení a závěsy kvalitní, hezké a příjemné na dotek. Vždyť naladění pár minut před usnutím ovlivní spánek, který s chvilkou po probuzení poznamená naši pohodu či nepohodu v dalším dni.

Foto: KIKA (4x)

Povlečení s digitálním potiskem do moderní ložnice, 100% bavlna a satén. Rozměry 70 x 90 cm, 140 x 200 cm, od 3299 Kč.

Článek

Dominantou ložnice je lůžko. Na první pohled zaujme povlečením polštářů a přikrývek, doplňky, jako jsou přehozy a kožešiny. To vše by mělo ladit se závěsy kolem oken.

Z praktického hlediska je na povlečení důležité zapínání (knoflíky, zip), trvanlivé vzory, několikaletá životnost materiálu, barev a snadná údržba.

Foto: VEBA

Mikro- a 3D dezény v levandulové a starorůžové variantě damašku vyniknou v luxusních ložnicích. Vzory jsou zatkány v látce, nelze je vyprat ani odřít.

Bavlna: příjemná klasika

Stoprocentní bavlna nebo bavlna s příměsí je nejrozšířenějším materiálem ložního povlečení. Typické jsou pro ni odolnost, hebkost. Je pružná, savá a prodyšná.

Pereme ji podle míry znečištění při 30 až 60 °C. Bavlnu musíme žehlit nebo látku aspoň při skládání do prádelníku přehladíme rukou.

Foto: KIKA

Jarní veselé povlečení Modern Garden se zipem ze 100% bavlny a jednobarevného mako-saténu. Rozměry 70 x 90 cm a 140 x 200 cm, od 2499 Kč.

Bavlněné povlečení označované de luxe s vyšší gramáží okolo 150 g/m2 stojí více, odmění se však jemností, vyšší trvanlivostí, netvoří žmolky. Z výběrové bavlny se vyrábí také dražší jersey povlečení, měkké, savé, vhodné i do sušiček.

Ze 100% bavlny je flanel, hustě tkaná látka upravená tzv. počesáním. S měkkým vlasem na povrchu je příjemný na omak. Náročnější údržbu kompenzuje vysoká hřejivost, kterou oceníme v chladnějších měsících.

Foto: KIKA

Hřejivé povlečení Salon ze 100% bavlny, uzavíratelné na zip. Rozměry 70 x 90 cm a 140 x 200 cm, od 1099 Kč.

Froté povlečení proslulo smyčkovou tkaninou z bavlněné příze. U méně kvalitních výrobků se smyčka uvolňuje. Pevnost a hustota smyček rozhoduje, jak dlouho froté povlečení vydrží. Není třeba ho žehlit, pereme i na 60 °C.

Rozšířené krepové nežehlivé povlečení je většinou z bavlny. Krep tvoří střídavě hladká a zvrásněná tkanina.

Příroda a luxus

Saténové povlečení z polyesteru chladí, klouže po těle, někdy bohužel elektrizuje. V lesklé variantě navozuje dojem luxusu. Bavlněný satén je hřejivější a měkčí na dotek. Výhodou saténu je nežehlivá úprava. Jeho povrch je choulostivější na zatrhnutí nitek, proto ho pereme naruby při nižších teplotách.

Pozor na drápky domácích mazlíčků! V zimě umí hřát, v létě lehce chladí. Tyto protikladné nároky plní bavlněná příze damašku.

Damašek je velmi odolný, používat ho při správné péči můžeme 50 i více let. Díky novým technologiím ho nemusíme žehlit. Nemačkavá úprava umožňuje povlečení vyprat, usušit a hned použít.

Foto: VEBA

Úprava Easy Care brání pomačkání damašku.

Vysoce odolný a levnější materiál než damašek je len. Problémem je jeho mačkavost. Při nešetrném praní se sráží, rychlé ždímání láme vlákna.

Bambus se prosazuje nejen v oděvním průmyslu. Povlečení tvoří poměr bambusových vláken a česané bavlny, většinou půl na půl. Bambusový materiál pereme při 40 °C, je nemačkavý.

Lyocell tvoří přírodní vlákno nové generace získané z dřevní hmoty, bukové nebo dubové celulózy. Vlákno je pevné a přitom příjemné na dotek, vysoce savé, téměř se nemačká. Na těle vyvolává lehce chladivý pocit, hodí se pro letní povlečení.

Závěs tlumí hluk i světlo

Těžké závěsy lemující okna jsou spojovány s historickými interiéry a také s lapáním prachu. Ovšem dokážou ložnici vtisknout noblesu. Navíc kvalitní závěs tlumí hluk, zajistí v místnosti naprostou tmu.

Musíme však vybírat z materiálů s větší gramáží a hustotou tkaniny, které nabízejí např. len, vlna, damašek, brokát.

Foto: ATELIER EXCLUSIVE.CZ

Klasické těžké závěsy vyrobí čalouník. Tvoří je tři vrstvy. Pohlcují světlo, tlumí hluk a jsou z dekorativních, dražších materiálů. Opticky je odlehčí dekorativní úvaz.

Čalouněné závěsy se obvykle skládají ze tří vrstev. Vnější strana směřující do interiéru je vzorovaná nebo jednobarevná, druhá jednobarevná a uprostřed se nachází vetkaná vrstva černé příze pro dokonalé zatemnění.

Foto: IKEA

Trendem jsou přirozenost, jednoduchost, přírodní motivy a lehké pastelové odstíny. Poloprůhledný závěs ladí s barvou stěn i lůžka.

Lehké závěsové látky mohou být opatřeny teflonovým povrchem, kterým odrážejí sluneční žár. Poloprůhledné lehké závěsy plní spíše dekorativní úlohu. Většinou jsou vzorované, z nenáročného, 100% polyesteru.

Neprůhledné závěsové látky z polyesteru, bavlny a jejích příměsí či ze lnu slouží k vytvoření přítmí. Vyrábějí se jednobarevné i v různých variantách se vzory.

Foto: IKEA

Lehký závěs – síť vytvářející přítmí a chránící před hmyzem plní funkci závěsu přímo u lůžka. Rozměry: 230 x průměr rámu 56 cm. Cena 129 Kč.

Luxusním vzhledem se chlubí lesklé závěsy, dekorační satény, tafty ze 100% polyesteru. Jsou nemačkavé, jednobarevné, vhodné do moderního interiéru.

Foto: DANTE

Květované závěsy naplní domov romantikou. V horní části je květovaná dekorační látka. Spodní část tvoří bílá. Na bocích jsou dva kovové kroužky, skrz ně je protažena květovaná stužka. Na horním okraji je řasicí stužka široká 5 cm pro nařasení závěsu.

Při nákupu povlečení

Zajímáme se o tzv. dostavu tkaniny. Udává počet osnovních a útkových nití na šířku a délku 1 cm tkaniny. Čím vyšší je číslo dostavy, tím je látka hustěji tkaná a odolnější. Pro srovnání např. denim má 25,5/16,5 na 1 cm; košilový popelín 50/26.

Kvalitu látky zkoušíme pohmatem a pohledem, nesmí prosvítat. Ložní prádlo pereme vždy šetrně, ždímáme při nižších otáčkách. Kdo má možnost sušit venku, dočká se voňavého textilu i bez aviváže.

Instalujeme závěsy

Závěsy uchytíme žabkami nebo použijeme řasicí stuhu s pevně danými úchyty. Hotový závěs s našitými poutky či zakomponovanými kroužky protáhneme závěsnou tyčí.

Závěsu dodá lehce prověšený tvar úvaz mašlí, stuhou nebo sponou s jehlicí zhruba ve 3/4 délky seshora.

Foto: KIKA

Hotový závěs Elton zavěšený na řasicí stuze, 67 % polyester, 33 % bavlna. Rozměr 140 x 260 cm, od 999 Kč.

Látku se vzory jdoucími shora dolů zavěšujeme tak, aby vzory vystupovaly na vypouklých místech.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Orientační ceny povlečení

(polštář 70 x 90 cm, přikrývka 140 x 200 cm)

bambus 1199 Kč

bavlna 300 Kč

damašek 2500 Kč

flanel 400 Kč

froté 600 Kč

jersey 2300 Kč

krep 300 Kč

len 1700 Kč

lyocell 1800 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám