Hlavní obsah

Jídelna je důležitým místem setkávání, oázou chutí a vůní

Právo, Sylva Svobodová

Klidná atmosféra, dobrá nálada, chutné jídlo a spokojená rodina u jednoho stolu. Co víc si přát? Společné chvilky nás stmelují, zvláště spojené s prožitky. Kromě vůně a chutě vnímáme i komfortní posezení na židli, tvar a materiál stolu, měkké osvětlení nad námi.

Foto: KIKA (2x)

Jídelna Indo je z masivního dřeva. Tvoří ji jídelní stůl o velikosti 160 x 95 cm, cena 6499 Kč, lavice š. 140 cm za 3499 Kč a židle za 2699 Kč.

Článek

Malé prostory

Startovací byty pro mladé, singl osoby nebo seniory jsou menší a vybavené na míru. Nevyžadují náročnou údržbu, nezatěžují provozem a při správném ergonomickém uspořádání jsou praktické a útulné.

Na stolování je obvykle vyhrazené místo, které navazuje na kuchyň a obývací pokoj. Aby vše působilo jednotně, použijeme nábytek ze stejného materiálu, citlivě zkombinujeme barvy a tvar.

Foto: IKEA

Stůl Gambleby se sklopnými deskami vhodný do malého prostoru pro 2 až 6 osob. Materiál masivní borovice, zásuvka ke skladování prostírání. Cena 4990 Kč.

Do malé místnosti nepořizujeme jídelní stůl kulatého tvaru, protože zabírá nejvíce místa, ale dopřejeme si čtvercový nebo obdélníkový. Vyplatí se ho mít přisunutý ke stěně, ušetříme další metry navíc.

Pravidla: jedna osoba potřebuje na stolování prostor o velikosti 60 x 30/40 cm, takže páru stačí stůl o rozměrech 60 x 60 cm. Čtyřčlenná rodina ocení rozměr 120 x 60/ 80 cm. Větší není vhodný, protože by v malém prostoru překážel.

Foto: WWW.GAZEL.CZ

Jídelní stůl z masivu, vhodný do menší kuchyně, tvar čtverec, pro 4 osoby, velikost 78 x 78 cm. Provedení bílo-hnědé, cena stolu 2560 Kč.

A v případě návštěvy lze přisunout další menší stolek (lze ho složit do komory) nebo rovnou pořídit rozkládací stůl, který během chvilky zvětšíme na dvojnásobek.

A jak v mini bytě vyřešíme židle? Praktické jsou lavice, které nezaberou tolik místa, a přitom se k nim najednou usadí více osob. Lavice ze dřeva jsou zajímavé, nabízejí úložné prostory a s měkkými sedáky jsou pohodlné.

Stoly velikosti XL

Jídelní stůl je nejdůležitější kus nábytku v interiéru. Jestliže si v jídelně můžeme dovolit opravdu XL rozměr, je to radost. Na velký stůl lze s přehledem postavit rozmanitá dochucovadla, květinovou dekoraci, karafy s vodou.

Foto: WWW.NADOP.CZ

Lakovaná kuchyně Janova a jídelní stůl: krémová metalíza, lesk. Možný neomezený výběr barev, snadno se čistí, povrch je kvalitní a tvrdý.

Samotnou velikost stolu vždy odvozujeme od počtu členů domácnosti.

U čtyřčlenné domácnosti se vyplatí počítat se šesti místy pro případné hosty.

Nejlépe se cítíme u kulatého stolu, protože všichni na sebe hezky vidí a jsou rovnocennými partnery (nikdo není v čele).

Kulatý a oválný stůl je ale nejnáročnější na prostor (počítejme s odsunutím židle a s průchodností kolem stolu). Kulatý stůl o průměru 120 cm je pro 6 osob, u stolu o průměru 150 cm se usadí 8 lidí.

Foto: KIKA

Jídelna Garda je noblesní a nadčasová, vyrobená z tmavého ořechu, vysoký lesk. Jídelní stůl má rozměr 196/250 x 78 x 108 cm. Cena 29 999 Kč.

Běžnější je tvar stolu do obdélníku, za komfortní se považuje velikost 180 x 90 cm. Standardní výšce židle 46 cm odpovídá výška stolu cca 75 cm.

Klasikou je masivní dřevěný stůl, ale častá je i kombinace exotických dřevin, skla a kovu, která se hodí k moderním kuchyním ve vysokém lesku.

Kdo má židli, bydlí

Tvar, materiál a velikost židle ovlivní prostor jídelny, styl nábytku, věk uživatele. Pro starší osoby a menší děti je důležité, aby se s židlí snadno manipulovalo (odsunutí od stolu).

Foto: IKEA

Židle Ingolf jsou lehké, snadno se s nimi manipuluje, vhodné do klasického interiéru. Komfortní posezení jistí měkké sedáky, materiál masivní mořené dřevo. Cena židle 1290 Kč.

Jestliže nechceme návštěvu usazovat na sedačku, ale preferujeme jídelnu, zainvestujeme do pohodlnějších židlí. Nejlépe těch, které připomínají křeslo: mají ergonomicky tvarovaná záda, vyšší opěrku zad a hlavy, jsou vypolstrované a s područkami.

Foto: TRACHEA

V kuchyni se používají jemné a decentní odstíny: kombinace šedé (dvířka akrylát hliník, lesk), bílé a olivově zelenkavé je svěží provedení, které se nikdy neokouká.

Židle má splňovat tato kritéria: výška sedáku o něco menší než délka nohy ke kolenu. Hloubka taková, aby po úplném opření a položení chodidel plnou plochou na podlahu zůstala mezera mezi podkolenní jamkou a sedákem. Opěradla o 3 cm výše než loket, šířka sedáku taková, abychom seděli bezpečně.

Možný materiál: dřevo, čalounění — kůže, koženka, látka (důležitá údržba). Do malé kuchyně volíme židle lehčí, jednoduchých tvarů. V garsonce jsou praktické plastové židle, které lze stohovat na sebe, snadno složit nebo přesunout.

Foto: WWW.TON.EU

Elegantní a pohodlná židle Tram, která je na pomezí křesla. Klasické ohyby nesou jasný rukopis Ton, ergonomicky tvarované zádové opěrky slouží i jako spoje nohou. Cena 9820 Kč.

Ve velkém prostoru si dovolíme masivní židle s čalouněním, vysokými opěráky.

Pohodu ovlivní světlo

V jídelně pobýváme delší čas, potřebujeme pohodlně sedět, vidět na sebe navzájem i do talíře — to vše přispívá k celkové spokojenosti.

Interiérová studia nabízejí svítidla do jídelny v mnoha nápaditých tvarech, velikostech a materiálech. Jsou totiž dominantním prvkem nad stolem.

Foto: IKEA

Jednoduchý stůl Västanby. Lakovaný povrch se dobře udržuje, deska má předvrtané otvory a složit stůl je snadné. Cena 7990 Kč.

Závěsné svítidlo nad středem jídelního stolu se osvědčilo nejvíce, protože hezky rozptýlí světlo do plochy. Svítidlo může být jedno samostatné větší, nebo tvořit sestavu. Jeho spodní část by měla být vzdálena od desky stolu zhruba 60 až 70 cm, praktické je svítidlo výškově nastavitelné.

Foto: WWW.TON.EU

Křeslo Merano tvoří dvě osově se křížící lisované překližky, sezení je velmi komfortní. Cena 5740 Kč.

V jídelně si dopřáváme jemné, „měkké“ a uvolněné osvětlení, které podpoří přátelskou atmosféru. Má být jasné, ale zároveň nesmí nepříjemně oslňovat. Vhodné jsou žárovky z mléčného skla a tzv. teplé světlo.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Plusem navíc je stmívač, který reguluje intenzitu světla podle nálady a dané atmosféry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám