Hlavní obsah

V bělostné luxusní vile je voda cítit na každém kroku

Novinky, nes

Na předměstí španělské Marbelly postavili holandští architekti ze studia 123DV Modern Villas svým klientům prázdninovou vilu. Stojí na pobřeží Costa del Sol a obklopuje ji spousta vody. Není divu, že architekti dům nazvali Chladivá modrá vila.

BEZ KOMENTÁŘE: Cool Blue Villa

 
Článek

Velkolepě vyhlížející stavbu designéři navrhli tak, aby ji majitelé měli k dispozici nejen jako prázdninové sídlo, ale když budou chtít, aby se do ní mohli kdykoli přestěhovat natrvalo.

Foto: Carlos Caceres Lavergne

Z ulice působí vila záměrně odtažitým dojmem.

Objekt se na straně do ulice tváří vůči kolemjdoucím poněkud rezervovaně, ale to je záměrem, autoři projektu se snažili zaručit svým klientům maximální soukromí.

Návštěvník ovšem po průchodu vstupní brankou nemůže být více překvapen změnou stylu, která ho čeká na zahradě. Příjemně ho zaskočí spousta volného prostoru a pohled na modravou hladinu vody zrcadlící se snad na každém kroku.

Foto: Carlos Caceres Lavergne

Zdi domu směřující k sousedům jsou kvůli soukromí jeho obyvatel otevřeny jen minimálně.

Důraz, který je u této vily kladen právě na vodu, je pochopitelný. Původním snem majitelů bylo totiž mít dům přímo na břehu moře. To se nepodařilo, a tak přišla ke slovu invence designérů, aby toto přání vyřešili jinak.

Foto: Carlos Caceres Lavergne

Ústředním prvkem projektu je centrální nekonečný bazén.

Centrálním prvkem návrhu se proto stal nekonečný bazén, jehož stěny jsou z tabulí čirého skla. Žádná kovová konstrukce, žádný jiný prvek nenarušuje čistotu pohledu na jeho modravou vodu.

Jen kousek od bazénu se jako had plazí podél obývací zóny ukryté v interiéru i malý vodní kanál.

Foto: Carlos Caceres Lavergne

Pokud budou majitelé jednoho dne chtít, mohou se do své vily ve španělské Marbelle přestěhovat natrvalo. Architekti pamatovali i na tuto možnost.

Další setkání s vodou čeká návštěvníka při vstupu do domu, kde po několika kamenech musí zmiňovaný kanál překonat, aby se dostal dovnitř.

Když pak po straně domu vystupuje po proskleném schodišti, má možnost zahlédnout i moře. Na ně je pak samozřejmě nejhezčí výhled ze střechy vily.

Foto: Carlos Caceres Lavergne

Výhled na moře se nabízí i z různých míst na schodišti.

Architekti podotýkají, že pro vilu vybírali pouze materiály s hladkým povrchem, chladivé na dotek, které nejenomže vzbuzují na první pohled dojem čistoty, ale navíc jsou skutečně hygienické.

Zvolili tedy přírodní kámen, který na mnoha místech doplňují dřevem. Tomu odpovídá i volba pracovní plochy pro velký kuchyňský ostrůvek v přízemí. Je z umělého kamene. V blízkosti krbu je pak kožená sedací souprava.

Foto: Carlos Caceres Lavergne

Interiér domu je zařízen v lehkém světlém stylu. Architekti akcentovali přírodní i umělý kámen.

Foto: Carlos Caceres Lavergne

Jídelnu od obývacího pokoje odděluje atypický krb.

Nikoho patrně už nepřekvapí ujištění architektů, že veškeré funkce domu i jeho technických zařízení (a dokonce i světla na fasádách) lze snadno ovládat pomocí chytrých telefonů a tabletů.

Foto: Carlos Caceres Lavergne

Jedna z ložnic v horním patře.

Foto: Carlos Caceres Lavergne

Také v koupelnách dominuje jako jeden z hlavních materiálů kámen. Za pozornost stojí především provedení umyvadel.

Vila, jejíž součet podlah činí 620 m2, je rozčleněna do tří podlaží, z nichž jedno je pod zemí. Hlavní společenský prostor je v přízemí, kde je velký obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní a také jeden z pokojů.

V suterénu je další z pokojů a rovněž tak vinný sklep a posilovna. Horní podlaží je vyhrazeno pouze pro ložnice a k nim přináležející koupelny.

Foto: 123DV Modern Villas

Uspořádání suterénu vily

Foto: 123DV Modern Villas

Uspořádání přízemí vily

Foto: 123DV Modern Villas

Uspořádání horního patra vily

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám