Hlavní obsah

Nejkrásnějším nádražím letošního roku je Nový Jičín, ve kterém se zastavil čas

Novinky, tnk

V klání o titul Nejkrásnější nádraží ČR 2015 letos vyhrálo nádraží Nový Jičín - Město. Krásná budova se zachovalým perónem nabízí cestujícím vkusně zrekonstruované prostředí, ve kterém jakoby se zastavil čas.

Foto: Jaroslav Bělka

Perón nádraží si zachoval ducha starých časů.

Článek

Vítěz devátého ročníku ankety o titul „Nejkrásnější nádraží České republiky 2015” vyhrál v konkurenci celkem deseti finalistů soutěže s celkovým počtem 1120 hlasů. Nádražní budova z konce 19. století má zachovalé historické prvky s ozdobnými římsami i zábradlím a působí útulným dojmem.

Největším konkurentem bylo nádraží v Jablonném v Podještědí, které mělo bezmála tisícovku příznivců. Tomu by patřilo pomyslné druhé místo, které se ale neuděluje.

Foto: Jaroslav Bělka

Hlavní strana nádraží má drobné secesní prvky na fasádě.

Kromě hlavní ceny ale organizátoři udělovali titul Pohádkové nádraží, a to mininádražíčku Kateřina v Karlovarském kraji, které je turistickou atrakcí a ukázkou dopravy v hlubinných dolech, a nádraží Lašovice v kraji Středočeském.

Foto: Alice Vaculová (výřez),Richard Jakl

Pohádková nádraží potěší hlavně malé děti.

Soutěž pořádá Asociace Entente Florale CZ – Souznění ve spolupráci s dalšími partnery. Udělení cen probíhá pod záštitou stálé komise Senátu pro rozvoj venkova a ministra dopravy Dana Ťoka.

„Těší nás dopady projektu, nominace jsou podnětem k dlouho odkládaným opravám a zabraňují zamýšleným demolicím,“ uvedla Drahomíra Kolmanová, ředitelka Asociace Entente Florale CZ a hlavní organizátorka celého projektu.

Bodoval i Nižbor s výletní nádražní restaurací

Zvláštní ocenění za využití části objektu dostala stanice Nižbor, ve které se stará část nádraží proměnila v kouzelnou výletní restauraci se zachovanými typickými nádražními prvky.

Foto: Alice Vaculová, Jiří Šebek

Součástí restauračního komplexu jsou i staré vagóny.

Letošními dalšími finalisty jsou nádraží Černý Kříž, Čermná nad Orlicí, Jedlová, Jeseník, Kunžak - Lomy, Nové Město na Moravě, Poděbrady a Silůvky. Celkově lidé nádražím udělili více jak tři tisíce hlasů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám