Hlavní obsah

Předsíň je vstupní vizitkou celého domu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vstoupíme do interiéru, jsme v kontaktu s předsíní či prostornější halou. Je to místo, které o nás vypovídá a dělá první dojem. Jednotný styl, pořádek a praktičnost jsou tři prvky, kterých se při zařizování máme držet.

Foto: G SERVICE

Předsíň a chodba slouží jako úložný prostor. S nábytkem na míru využijeme i místo pod schodištěm.

Článek

Předsíň nás limituje velikostí, ale ať už máme k dispozici pár čtverečních metrů, nebo velkorysejší prostor, vždy potřebujeme totéž: mít si kam odložit svršky, deštník, boty, kabelku a rozmanité drobnosti.

Foto: QUICK – STEP

Vinylová podlaha je odolná proti poškrábání, nárazům a nevadí jí ani voda. Snadno se udržuje a nabízí nepřeberné dekory dřevin a barevných odstínů.

Ve větší hale se vyplatí vestavěná šatní skříň na míru, v úzké chodbě dáme přednost jednoduché věšákové sestavě s botníkem a zrcadlem.

Zrcadlo a vestavěné skříně

Co patří do předsíně? Šatní skříň, věšáková stěna, sedátko nebo židle, která nám ulehčí přezouvání.

Dále botník, háčky na klíče, otevřené police na odložení šály, klobouku, rukavic a čepice, stojan na deštníky, regál na tašky.

Foto: TOPSTONE

Kamenný koberec je praktický i v předsíni. Má přírodní vzhled, snadno se udržuje vlhkým hadrem, pocitově nechladí, je mechanicky odolný, s dlouhou životností.

Nezbytné je zrcadlo, ve kterém vidíme celou postavu a můžeme překontrolovat svůj vzhled, nejlépe ze vzdálenosti 55 cm.

Foto: KIKA

Předsíň Granada, korpus dekor švestka, přední plochy dekor bílý, š/v/h: 120 x 196 x 26 cm. Šatní skříň je vybavena jednou zásuvkou a dvěma výklopy. Cena 3199 Kč.

I když lze místnost sestavit z více kusů nábytku, je daleko lepší nechat si předsíňovou sestavu vyrobit vestavěnou na míru. Nábytek nepůsobí tolik mohutně, může být až po strop, využijí se niky. Zkrátka nic nás neomezuje, naopak atypický prostor je výzvou.

Podlaha jedině odolná

Z venku si na botách přineseme špínu i přes to, že podrážky drhneme o venkovní rohožku. Také z deštníku odkapává voda, je jasné, že podlahová krytina dostane zabrat.

Snadná údržba a odolnost tak při výběru podlahy hrají prim. I když její vzhled a odstín jsou také důležité. Podlahy vybíráme raději tmavší barvy, na kterých není hned vidět každá šmouha.

Foto: KIKA

Sestavu Indigo tvoří skříň, botník, zrcadlo a panel, š/v/h: 252,3 x 198 x 36,3 cm. Provedení dub Durance, cena 12 999 Kč.

Nejvíce se používá dlažba s protiskluzovou úpravou, vhodný je jemný dekor, provedení mat.

Snažíme se vyhnout lesku a světlým odstínům, protože je na nich vidět každý škrábanec.

Foto: TRACHEA

Předsíň funguje hlavně jako úložný prostor a vyplatí se vyrobit nábytek na zakázku. Provedení fólie, dřevodekor ořech sněhový. Světlý odstín opticky zvětšuje prostor a nikdy se neokouká.

Preferujeme spíše větší rozměry, neboť hodně spár znamená větší úklid a chaotičtější dojem. V oblibě jsou i vinylové podlahy, protože dokonale imitují dřevinu, skvěle se udržují, jsou měkké, teplé na omak a odolné proti nárazu, poškrábání, nevadí jim voda. Jsou i v protiskluzné úpravě.

Osvětlení

V chodbách, hale nebo v předsíni jde zejména o bezpečnou orientaci v prostoru. Světlo nemusí být tolik intenzivní, pro zrak je daleko příjemnější, když je tlumené.

Foto: EGLO

Kolekce svítidel Vinovo je vhodná do haly. Materiál kov, stínidlo alabastrové sklo. Součástí je lampička na stěnu za 999 Kč, závěsné svítidlo 1290 Kč a stolní za 1190 Kč.

Do haly si můžeme dovolit jedno centrální svítidlo a doplnit ho nepřímým – třeba instalací zápustných svítidel do sádrokartonové stěny (na světla se nepráší, splývají se stěnou, nabízejí čisté linie).

Praktická a osvědčená jsou i větší stropní svítidla. Mají malou hloubku a osvětlí prostor z větší výšky.

Klasikou jsou pak bodovky instalované do sádrokartonového podhledu, které lze podle potřeby natáčet.

Foto: EGLO

Zapuštěná světla mají čistý design, dokonale splývají se stěnou, na chodbě nepřekáží. Zdrojem světla FUEVA je patice LED, vnitřní hloubka 25 mm, velikost 120 mm. Cena 579 Kč.

Protože v předsíni je důležité vidět hned, je šikovné pořídit kompaktní nebo lineární zářivku, protože má rychlý náběh na plný světelný výkon a dlouhou životnost. Stále oblíbenější jsou i LED žárovky, které se také pyšní dlouhou životností a časté spínání a vypínání jim nijak nevadí.

Vždy pěkně vypadají svítidla z jedné kolekce, kdy se kombinuje svítidlo nástěnné, stropní a stojací.

Vtipné háčky a věšáky

V předsíni, na chodbě nebo v šatně bývají háčky všeho druhu. Jsou praktické, ale pozor – i dekorativní. Výhodou je, že vše máme na očích a hned při ruce.

Háček přišel z gymnastiky

Gymnastickými kruhy se inspiroval návrhář, který zhotovil věšáky tří velikostí a několika barev. Materiál jasan, cena od 585 Kč/kus. Ramínko na šaty lze na kruhy snadno zavěsit.

Foto: WWW.DESIGNVILLE.CZ

Háček přišel z gymnastiky Gymnastickými kruhy se inspiroval návrhář, který zhotovil věšáky tří velikostí a několika barev. Materiál jasan, cena od 585 Kč/kus. Ramínko na šaty lze na kruhy snadno zavěsit.

Vše na jedné kolejnici

Chytrý a praktický. To je jednoduchý věšák z masivní břízy, který má kromě několika háčků a úchytek i magnetickou tabuli na vzkazy a zrcadlo, ve kterém dámy narychlo překontrolují make-up. Cena 877 Kč.

Foto: IKEA

Vše na jedné kolejnici Chytrý a praktický. To je jednoduchý věšák z masivní břízy, který má kromě několika háčků a úchytek i magnetickou tabuli na vzkazy a zrcadlo, ve kterém dámy narychlo překontrolují make-up. Cena 877 Kč.

Dejte si mě na chalupu

Čistý styl, jednoduchost a materiál ratan v kombinaci s ocelí. To je švédská novinka NIPPRIG. Výška věšáku 33 cm, hl. 9 cm. Cena 79 Kč, různé barevné odstíny.

Foto: IKEA

Dejte si mě na chalupu Čistý styl, jednoduchost a materiál ratan v kombinaci s ocelí. To je švédská novinka NIPPRIG. Výška věšáku 33 cm, hl. 9 cm. Cena 79 Kč, různé barevné odstíny.

Šperk ze skla

Z designérské dílny vzešly krásné skleněné věšáky Aare, které rozzáří interiér. Vybírat lze z několika barev (růžová, šedá, čirá, lososově růžová, zlatá, černá a černobílá) a velikostí. Cena 5590 Kč/kus.

Foto: DESIGNOR

Šperk ze skla Z designérské dílny vzešly krásné skleněné věšáky Aare, které rozzáří interiér. Vybírat lze z několika barev (růžová, šedá, čirá, lososově růžová, zlatá, černá a černobílá) a velikostí. Cena 5590 Kč/kus.

Odlož si na větve

Věšák Vammen je důstojný stojací věšák, který připomíná strom. Materiál lakovaný kov, výška 179 cm, hl. 35 cm. Cena 800 Kč/kus.

Foto: JYSK

Odlož si na větve Věšák Vammen je důstojný stojací věšák, který připomíná strom. Materiál lakovaný kov, výška 179 cm, hl. 35 cm. Cena 800 Kč/kus.

Věšák „Polku“ netančí

Jednoduchý věšák s názvem Polku se zrodil v dílně Marimekko a nám se líbil díky háčkům, které můžeme různě kombinovat, natáčet a obracet. Cena od 2942 Kč/kus.

Foto: DESIGNOR

Věšák „Polku“ netančí Jednoduchý věšák s názvem Polku se zrodil v dílně Marimekko a nám se líbil díky háčkům, které můžeme různě kombinovat, natáčet a obracet. Cena od 2942 Kč/kus.

Zavěs na oko

Hravý, vtipný a jedinečný design od návrháře Inno Tuote, to jsou oka ve třech provedeních (stojací, visací, k připevnění na stěnu), na která lze zavěsit cokoliv. Prodávají se v pěti barvách, háčky lze podle potřeby rozmanitě natáčet. Cena od 2987 Kč/kus.

Foto: DESIGNOR

Hravý, vtipný a jedinečný design od návrháře Inno Tuote, to jsou oka ve třech provedeních (stojací, visací, k připevnění na stěnu), na která lze zavěsit cokoliv. Prodávají se v pěti barvách, háčky lze podle potřeby rozmanitě natáčet. Cena od 2987 Kč/kus.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám