Hlavní obsah

Starý dům rozšířili tím, že mu přistavěli věž

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina v Richmondu, na jihozápadě Londýna, chtěla rekonstruovat a především rozšířit svůj tradiční cihlový dům. S žádostí o jeho úpravu se obrátila na architekty z ateliéru AR Design Studio. Ti rozšířili stavbu směrem do ulice o věž a do zahrady pak ještě o tmavě šedý blok na úrovni přízemí.

Foto: Martin Gardner

Na straně do ulice architekti na přístavbě poctivě napodobili vzhled původní stavby.

Článek

Aby se architekti vyhnuli problémům při získávání stavebního povolení, spolupracovali od samého začátku s místním stavebním úřadem, jak je ostatně jejich běžným zvykem. Bylo zřejmé, že rozšíření domu o zamýšlený objem nebude vůbec snadné.

Úředníkům se vůbec nezamlouvala myšlenka, že by se na něm měly směrem do ulice odehrávat vůbec nějaké změny. Měli obavu, že by to poškodilo charakter místa a vzhled ulice.

Foto: Martin Gardner

Architekti na straně do ulice rozšířili dům o věž, kterou se stavbou propojuje vertikální prosklený pás.

Foto: Martin Gardner

Směrem do zahrady je dům rozšířen o přístavbu v podobě prostého tmavě šedého boxu.

Architekti je však nakonec přesvědčili tím, že dům rozšířili na dvou místech. Směrem do ulice představili oku diváka nový objem ve tvaru věže, která velice pečlivě kopíruje vzhled zbytku domu. Jinými slovy, působí, jako by byla součástí původní stavby odjakživa.

Na druhé straně architekti ponechali mezi nově přistavěnou vertikální částí a původním domem tenký prosklený pruh, jímž přiznávají, že nejde o originální část domu.

Foto: Martin Gardner

Stěny přístavby ponechali architekti maximálně otevřené tak, aby interiér propojili s exteriérem v co největší míře. Volný prostor před původním domem přepdokládá využití ke společnému posezení a jídlu pod širým nebem.

Foto: Martin Gardner

Druhou část rozšíření domu schovali architekti na jeho druhou stranu, směrem do zahrady. Zde jej rozšířili na úrovni přízemí, a to pomocí kvádru s hodně otevřenými fasádami, jejichž barva hezky koresponduje s barvou střechy domu.

Foto: Martin Gardner

V zadní přístavbě je nově umístěn obývací pokoj s jídelnou a kuchyní.

Foto: Martin Gardner

Společenská zóna domu je navržena v otevřeném plánu tak, aby všechny části byly propojené a jednotliví členové rodiny spolu mohli bez potíží snadno komunikovat.

Cílem rozšíření domu bylo především vytvořit pěknou velkou ložnici pro rodiče, s vlastní koupelnou a pěknou velkou šatnou.

Dále si klienti přáli zvětšit obývací pokoj, propojit jej s kuchyní a vytvořit pak přirozenou vazbu mezi tímto novým prostorem a zahradou.

Foto: Martin Gardner

Obě podlaží domu spojuje nové schodiště.

Nová ložnice rodičů je umístěna v horním patře zmiňované věže, zatímco v jejím přízemí je technické zázemí domu. Obývací pokoj s jídelnou a kuchyní jsou pak v rozšíření směřujícím za dům na zahradu.

Foto: AR Design Studio

Plán přízemí - po rozšíření

Foto: AR Design Studio

Plán prvního patra - po rozšíření

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Britská babička vypěstovala doma za oknem ananas

Pokud máte dojem, že chtít v našich klimatických podmínkách pěstovat za oknem ananas, je čiré šílenství, možná vás upřímně překvapí zpráva, kterou v posledních...

Výběr článků

Načítám