Aby se architekti vyhnuli problémům při získávání stavebního povolení, spolupracovali od samého začátku s místním stavebním úřadem, jak je ostatně jejich běžným zvykem. Bylo zřejmé, že rozšíření domu o zamýšlený objem nebude vůbec snadné.

Úředníkům se vůbec nezamlouvala myšlenka, že by se na něm měly směrem do ulice odehrávat vůbec nějaké změny. Měli obavu, že by to poškodilo charakter místa a vzhled ulice.

Architekti na straně do ulice rozšířili dům o věž, kterou se stavbou propojuje vertikální prosklený pás.

Architekti na straně do ulice rozšířili dům o věž, kterou se stavbou propojuje vertikální prosklený pás.

FOTO: Martin Gardner

Směrem do zahrady je dům rozšířen o přístavbu v podobě prostého tmavě šedého boxu.

Směrem do zahrady je dům rozšířen o přístavbu v podobě prostého tmavě šedého boxu.

FOTO: Martin Gardner

Architekti je však nakonec přesvědčili tím, že dům rozšířili na dvou místech. Směrem do ulice představili oku diváka nový objem ve tvaru věže, která velice pečlivě kopíruje vzhled zbytku domu. Jinými slovy, působí, jako by byla součástí původní stavby odjakživa.

Na druhé straně architekti ponechali mezi nově přistavěnou vertikální částí a původním domem tenký prosklený pruh, jímž přiznávají, že nejde o originální část domu.

Stěny přístavby ponechali architekti maximálně otevřené tak, aby interiér propojili s exteriérem v co největší míře. Volný prostor před původním domem přepdokládá využití ke společnému posezení a jídlu pod širým nebem.

Stěny přístavby ponechali architekti maximálně otevřené tak, aby interiér propojili s exteriérem v co největší míře. Volný prostor před původním domem předpokládá využití ke společnému posezení a jídlu pod širým nebem.

FOTO: Martin Gardner

FOTO: Martin Gardner

Druhou část rozšíření domu schovali architekti na jeho druhou stranu, směrem do zahrady. Zde jej rozšířili na úrovni přízemí, a to pomocí kvádru s hodně otevřenými fasádami, jejichž barva hezky koresponduje s barvou střechy domu.

V zadní přístavbě je nově umístěn obývací pokoj s jídelnou a kuchyní.

V zadní přístavbě je nově umístěn obývací pokoj s jídelnou a kuchyní.

FOTO: Martin Gardner

Společenská zóna domu je navržena v otevřeném plánu tak, aby všechny části byly propojené a jednotliví členové rodiny spolu mohli bez potíží snadno komunikovat.

Společenská zóna domu je navržena v otevřeném plánu tak, aby všechny části byly propojeny a jednotliví členové rodiny spolu mohli bez potíží snadno komunikovat.

FOTO: Martin Gardner

Cílem rozšíření domu bylo především vytvořit pěknou velkou ložnici pro rodiče, s vlastní koupelnou a pěknou velkou šatnou.

Dále si klienti přáli zvětšit obývací pokoj, propojit jej s kuchyní a vytvořit pak přirozenou vazbu mezi tímto novým prostorem a zahradou.

Obě podlaží domu spojuje nové schodiště.

Obě podlaží domu spojuje nové schodiště.

FOTO: Martin Gardner

Nová ložnice rodičů je umístěna v horním patře zmiňované věže, zatímco v jejím přízemí je technické zázemí domu. Obývací pokoj s jídelnou a kuchyní jsou pak v rozšíření směřujícím za dům na zahradu.

Plán přízemí - po rozšíření

Plán přízemí - po rozšíření

FOTO: AR Design Studio (2x)

Plán prvního patra - po rozšíření

Plán prvního patra - po rozšíření