Majitelé dvojdomu jsou sourozenci. Dohodli se na jednotném stylu zvenku a podobném uspořádání interiérů, které na sebe navazují hlavně venkovní terasou.

Předem byla jasně určena orientace domu tak, aby hlavní obytné prostory s velkými prosklenými stěnami vedly do zahrady.

Pohled na propojený obytný prostor v prvním podlaží.

Pohled na propojený obytný prostor v prvním podlaží

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Zásadní rozdíl mezi oběma domy tvoří schodišťová hala. Ve vedlejším domě je více otevřená, tady je naopak maximálně využitá z hlediska úložných prostor.

Propojení exteriéru a interiéru

Při návrhu projektu vycházel architekt jednak z možností rozlehlého pozemku situovaného v rovině, z požadavku na minimalizaci realizačních nákladů a také z klíčového požadavku hostitelů na propojení zahrady s obývákem, kuchyní a jídelnou.

Kromě tohoto prostoru se v prvním podlaží nachází jedna z koupelen, pracovna, technická místnost a spíž.

Kromě židlí je všechen nábytek v domě vyrobený na zakázku.

Kromě židlí je všechen nábytek v domě vyrobený na zakázku.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Další podmínkou bylo co největší propojení exteriéru a interiéru velkoformátovými a francouzskými okny.

„Rozhodli jsme se pro stabilní hliníková okna s úzkými rámy, která skvěle zapadla do konceptu domu, ale hlavně mají výborné užitné vlastnosti,“ zdůrazňuje hostitelka.

Největší prosklená plocha domu se nachází v obývací zóně. Velká okna jsou zde umístěna v zahradní i boční fasádě.

Kuchyň na míru se standardními spotřebiči v antracitové barvě.

Kuchyň na míru se standardními spotřebiči v antracitové barvě

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Dominantním prvkem, propojujícím interiér s exteriérem, je obklad z přírodního kamene, který se objevuje na vstupních přístavbách domu, v interiéru pak na krbu a ve vedlejším domě na schodišťové stěně.

Designový a zároveň praktický prvek schodišťové haly tvoří skříň přes dvě patra.

Designový a zároveň praktický prvek schodišťové haly tvoří skříň přes dvě patra.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

„Krbový komín, obložený přírodní rulou, slouží spíš jako designová záležitost. Nepoužíváme ho jako otevřené ohniště ani s ním nevytápíme celý dům, je zde instalované teplovodní podlahové vytápění.“

Pohled na schodiště a vysokou skříň shora

Pohled na schodiště a vysokou skříň shora

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Atypická schodišťová hala

Na nadstandardní propojený obývací prostor navazuje schodišťová hala.

„V naší části domu ji vlastně tvoří víceúčelová skříň procházející přes dvě patra. Hlavním záměrem architekta bylo využít funkční skříňovou sestavu jako dominantní designový prvek interiéru.

Jednoduché linie dveří z dýhy v dezénu ořech se doplňují s podlahou.

Jednoduché linie dveří z dýhy v dezénu ořech se doplňují s podlahou.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Je v ní spousta místa pro ukládání věcí, tvoří ji otevřené police, uzavřené skříňky, botníky a nahoře také knihovna. Tím, že skříň probíhá z prvního do druhého podlaží, se stala také výrazným výškovým bodem v prostoru domu. Díky tomu vypovídá o tom, že jde o rodinný dům, nikoli o tradiční bydlení v jednopodlažním prostoru.“

Neutrální barva pro stěny

Hostitelé měli předem jasno o barvách a materiálech. Proto si vybrali bílý, a tedy neutrální odstín na stěnách.

Bílá výmalba v obýváku volně navazuje na kuchyň v antracitovém tónu a dřevěnou třívrstvou podlahu z dubu mořeného do barvy tabáku.

Koupelny v obou podlažích jsou prostorné a nadstandardně vybavené.

Koupelny v obou podlažích jsou prostorné a nadstandardně vybavené.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

„Chtěli jsme tmavší hnědou podlahu, která je navíc spojujícím prvkem s vedlejším domem. Máme rádi kontrasty, z čehož logicky vyplynuly bílé stěny a tmavší hnědá podlaha. Veškerý nábytek včetně koupelen je dělaný na zakázku v jednom stylu, vše je velkorysé a prostorné. Také dveře z dýhy v dekoru ořechu mají jednoduché, čisté linie.

V celém domě se opakují tři barvy – antracitová, hnědá a bílá. Vše osvěžuje osvětlení nad jídelním stolem a sedací vak v červené a navazují tak na červenobílou stěnu ve vstupní schodišťové hale.“

Bydlení pro dvě generace

Majitelé měli představu o tom, kolik a jaké místnosti v domě chtějí. Trvali i na propojení domu na jižní straně se zahradou, vše ostatní plánovali postupně.

V obou podlažích nízkoenergetického domu pro čtyřčlennou rodinu kladli velký důraz na prostor, ať již v koupelnách, či samotných místnostech. Vše je tu připraveno na vícegenerační bydlení. Obě podlaží lze zařídit jako samostatné bytové jednotky.

Pracovna v přízemí může v budoucnu sloužit třeba jako ložnice. Nahoře jsou dva dětské pokoje, ložnice, prádelna, koupelna, toaleta a dvě šatny, z nichž jedna se zatím využívá jako tělocvična.

Knihovna s otevřenými policemi jako součást skříně ve druhém patře.

Knihovna s otevřenými policemi jako součást skříně ve druhém patře

FOTO: Petr Hloušek, Právo

„Bydlíme tu necelý rok. Jsou dokončené veškeré stavební práce, ostatní budujeme za pochodu. Nedávno jsme dořešili oplocení, v současné době je pro nás důležité dokončení terasy a poté založení zahrady. Ještě plánujeme přístřešek pro auto a dvě pergoly. Jedna by měla zastřešit terasu v zahradě a druhá spojit oba vchody do domu a tím rozbít i oživit jednoduchý šedý dům ve tvaru kostky,“ uzavírá hostitelka.

Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.