Hlavní obsah

Maloměstská vila třebíčského architekta Kubeše sloužila k bydlení i k pronájmu

Novinky, Text: Jana Stará, editace: tnk

Vlastní vila třebíčského architekta a pozdějšího vrchního technického rady Milana Kubeše stojí v blízkosti historického centra Třebíče. I díky této poloze šlo o ideální nemovitost k bydlení i k pronájmu.

Foto: autorský tým Slavné vily Kraje Vysočina

Vila s adresou: Třebíč, Litoltova 3, čp. 451

Článek

Vila stojí nedaleko vlakového nádraží. Je zasazena ve svažitém terénu při souběhu ulic Litoltovy a Nádražní. Jde o monumentálně působící stavbu, jejíž realizaci vedl známý třebíčský stavitel Jaroslav Herzán.

Pro svou rodinu si Kubeš nechal byt ve druhém podlaží, byt v prvním a podkrovním podlaží pronajímal. Slohový charakter Kubešovy vily vychází z pozdní fáze geometrické secese ovlivněné inspiracemi jiných stylů typických pro menší města.

Foto: autorský tým Slavné vily Kraje Vysočina

Okna mají i dekorativní funkci.

Vila je z ulic dobře viditelná, což umocňuje její reprezentativně řešená jižní strana. Ta se do nároží ulic otevírá mohutným výstupkem. Hlavní vstup do vily s půlkruhovým záklenkem je umístěn v západní straně, provedené a dodnes v detailu zachované přesně podle původního návrhu.

Foto: autorský tým Slavné vily Kraje Vysočina

Stavba má jednoduché secesní tvary.

Všechna okna mají dekorativní šambrány rámující okna, římsy a parapetní výplně. Zatímco severní polovinu hlavní strany vily zvýrazňuje výstupek završený vysokým zprohýbaným štítem, jižní části dominuje okenní arkýř druhého podlaží.

Foto: autorský tým Slavné vily Kraje Vysočina

Okna jsou celkem bohatě dekorována.

Na exteriéru vily se zachovalo mnoho cenných detailů, zatímco vnitřní dispozice dost utrpěla.

V neporušené podobě se dochovala jen vstupní chodba se secesní geometrickou výzdobou a schodištěm s dekorativním litinovým zábradlím. Oproti minulosti, kdy byly prostory vily využívány hlavně jako kanceláře, objekt opět slouží pro bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám