Hlavní obsah

Šedé odstíny jsou minulostí. Pohledový beton může mít barvu, jakou chcete

Novinky, nes

Stěny a části staveb z pohledového betonu nemusejí být zdaleka jen nevýrazně šedé. Mohou mít prakticky jakoukoli barvu, po níž stavebník zatouží. Výrobci betonu nezakrývají, že opravdu povedený útvar z takového betonu klade velké nároky jak na trpělivost a energii klienta, tak na schopnosti a zkušenosti stavební firmy i na znalosti architekta, který dům navrhuje. Ovšem, pokud se vše podaří, jak má, výsledek rozhodně stojí za to a betonová část se stane chloubou celé stavby.

Foto: Graphic Concrete Ltd (2x)

Fascinující dokonalosti dosáhl výrobce prefabrikovaných betonových panelů pro fasádu střední školy ve finském Crevinu. Pomocí vymývání se mu na ně podařilo přenést černobílé fotografie.

Článek

Beton, podobně jako kterýkoli jiný druh stavebních materiálů, ušel ve svém vývoji za posledních několik desetiletí velký kus cesty.

A barevné pohledové betony jsou jakousi třešničkou na dortu. Patří k tomu nejhezčímu, co mohou architekti a výrobci betonu svým klientům v této oblasti nabídnout.

Foto: Českomoravský beton

Ukládání barevného betonu do konstrukce pomocí bádie.

Příprava barevných betonových směsí, a především vlastní stavba, je ovšem náročná, vyžaduje precizní dodržení stanovených postupů.

„Vyrobit beton ve správné kvalitě, aby vydržel stejně barevný po celou dobu jeho životnosti a zároveň se nijak nezměnily jeho technické vlastnosti, zvládne jen profesionální výrobce s dostatečnými zkušenostmi a zázemím. Rozhodně nelze očekávat dobré výsledky od výrobce, který do směsi přimíchá jakékoli barvivo (třeba i potravinářské), jež se v lepším případě působením dešťů z betonu po čase vymyje,“ varuje Jan Veselý ze společnosti Českomoravský beton.

Foto: Cemex

Metodou vymývání vznikl například i povrch chodníku na městském koupališti v Sokolově.

Podle odborníků je nejtěžší na výrobu černý a především pak bílý beton. U černého je potřeba zajistit, aby jeho odstín byl dostatečně sytý, u bílého je naopak nejdůležitější nalézt dostatečně bílé vstupní suroviny.

Výrobce musí mít zdroj bílého cementu, bílé a hodně jemné kamenivo bez příměsí jiných látek, které by časem mohly změnit svou barvu a tím i barvu objektu. Příkladem takových nečistot jsou příměsi železa, které po čase zkorodují, získají charakteristickou zrzavou barvu a beton tím změní svůj vzhled.

Bílý cement a bílé, či alespoň světlé kamenivo jsou ale nezbytné i pro další barevné odstíny betonu. Tím spíše, čím světlejší barvy je potřeba docílit. Ne vždy je možné sehnat dostatečně světlý cement u nás, a tak jej musí výrobce dovézt ze zahraničí.

Proto, počítáme-li s průměrnou cenou za kubík pohledového betonu cca 2500 korun (bez DPH a bez dopravy), je třeba vědět, že se tato cena v případě barevného betonu může zvýšit. Záleží na zvolené barvě, její sytosti, míře samotného probarvení.

Foto: Graphic Concrete Ltd

Fasáda průmyslovévé budovy H.A.N.S. je tvořena bloky různě barevného betonu s povrchem ve stylu děrných štítků.

Trojice největších úskalí

Podle Michala Števuly, tajemníka Svazu Výrobců Betonu ČR, čekají na stavebníka, který se rozhodne pro skutečně povedený barevný pohledový beton, tři základní úskalí, s nimiž se musí vypořádat.

Tím prvním je hledání správného architekta. Přímo ideální je oslovit takového, který má se stavbami s pohledovým betonem už zkušenosti. Velkou výhodou je, když takový architekt má pohledový beton jakožto architektonický prvek rád. Právě takový totiž nejspíše bude nejen umět vytěžit z kvality tohoto materiálu maximum, ale bude si s ním umět velmi pěkně poradit i po technické stránce. Už ve fázi projektu je totiž nezbytné pečlivě promyslet, co bude v které části bednění potřeba připravit.

„Pokud budou ve stěně dveře, okna, ale i zásuvky, spínače osvětlení nebo rozvody, na to všechno musí být v bednění už příprava. Jakékoli pozdější opravy tím, že se tyto věci vysekají nebo vyfrézují a přestěrkují, budou na betonu vidět, a nebude to pěkné,“ říká Števula.

Druhým velmi důležitým bodem při stavbě s pohledovým betonem je výběr vhodné stavební firmy. V tomto případě by mohl na základě předchozích zkušeností pomoci s volbou architekt, ale konečné slovo je vždy na investorovi. Opět je přímo nezbytné hledat firmu, která má s pohledovými betony praktické zkušenosti. Určitě se pídíme po referencích na ni.

Foto: Libor Teplý, Českomoravský beton

Architekt Petr Skrušný využil krásu zářivě bílého pohledového betonu při návrhu rodinné vily v Brně. Její čistě bílý odstín evokuje atmosféru pobřeží Středozemního moře.

Třetím bodem, který na stavebníka klade největší nároky, je nutnost si průběh stavby neustále hlídat a kontrolovat, zda vše probíhá přesně tak, jak má. Je třeba mít na paměti, že z bednění se do povrchu betonu otiskne každý detail. Čistota bednění je naprostým základem. Staví-li se na podzim, nesmí v bednění zůstat jediný lísteček, protože bude na povrchu vidět.

„Do betonu se promítne absolutně všechno. Stačí, aby se někdo třeba jen otřel o bednění, které už bylo natřeno odbedňovacím prostředkem, a přesně tato šmouha bude pak vidět na betonu,“ vysvětluje Števula.

Nejen barva, ale i povrch

Podobně, jako s barvou betonu, lze si „vyhrát“ také s charakterem jeho povrchu. Zdaleka totiž nemusí být jen čistě hladký, nebo s otisknutým vzorem, například dřevěného bednění.

Foto: Cemex

Při návrhu domu Narigua v Mexiku architekt vybral barevný pohledový beton v odstínu, který je odvozen od bavry místní půdy. Dům díky tomu elegantně splývá s okolním prostředím a zároveň má nevšední vzhled.

Velice hezky působí betony vylité do bednění, kde byla použita vložka vytvářející na jeho povrchu reliéf. Množství vzorů je téměř neomezené.

Jinou variantou je nechat pohledový beton upravit po odstranění bednění. Velice hezky působí tzv. vymývané betony. Ty vznikají tak, že se povrch bednění natře zpomalovačem tuhnutí a tvrdnutí.

Po odstranění bednění je svrchní vrstva betonu ještě měkká, a tak ji lze proudem vody vymýt. Divákovi se tak odhalí kamenivo, které by jinak bylo ukryto pod povrchem a neviditelné. I tímto způsobem lze na povrchu betonu vytvářet různé vzory.

Další možností je pak tradiční mechanická povrchová úprava betonu, běžně používaná na přírodním kameni, tj. pemrlování apod.

Foto: Kuvatoimisto Kuvio Oy

Fasádu obytných domů Ulappatori ve finském Espoo obdivují nejenom kolem jdoucí, ale i odborníci zabývající se betonářstvím.

Trvanlivost pohledového betonu

Výrobci uvádějí, že jednou z výhod barevného pohledového betonu je nesrovnatelně delší životnost v porovnání s omítanými stěnami. Navíc, pokud dojde k jeho poškození, například vrypem, není to tak velká tragédie, protože i místo poškození má pořád stejnou barvu jako okolní povrch.

Na druhé straně, i beton může mít speciální povrchovou úpravu v podobě nejrůznějších nátěrů. (To aby byl hladší, lesklejší atd.)

V takovém případě musí ovšem architekt stavebníka upozornit, že beton bude vyžadovat pravidelnou údržbu s nutností nátěr každých několik let obnovit.

Z pohledu architekta: Mé zkušenosti s pohledovým betonem
„Beton je sám o sobě v mnoha směrech výjimečný materiál se silným charakterem. Používám ho rád, protože mi jako architektovi nabízí nekonečný prostor pro kreativitu. Je to estetický a vysoce kvalitní materiál, který má v moderní architektuře široké uplatnění jak v exteriéru, tak v interiéru. Výsledky práce s pohledovým betonem jsou často stejně fascinující pro mě, jako pro klienta,“ říká australský architekt slovenského původu působící v současnosti v Česku, Martin Dudasko. „Chápu ovšem jistou nedůvěru lidí vůči betonu v Čechách. Myslím, že to souvisí s tím, že se za socialismu používal příliš. Bez citu a téměř všude. Kvantita převyšovala kvalitu a lidé si vypěstovali vůči betonu averzi. V Austrálii je beton oblíbeným a často používaným materiálem u všech typů staveb. U moderních rodinných domů je pak použití pohledového betonu často prestižní záležitostí a svým způsobem i výrazem luxusu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám