Hlavní obsah

Tipy na zahradu: Zláká vás vodovodní sloupek, koš na oheň nebo lis na ovoce?

Novinky, nes

Po týdnech tropických veder se můžeme na zahrádkách začít zase pomalu vracet k normálu a užívat si pobytu venku. Přinášíme vám tipy na zajímavé doplňky zahrady, které by se vám mohly hodit.

Foto: Michal Kadlec, Oblastní průmyslový podnik a.s. (2x)

Lis na ovoce je možné využít nejen pro zpracování jablek, ale například i vinných hroznů.

Článek

Voda stále po ruce

Snad každý používá jako nejrychlejší zdroj vody na zahradě hadici. Co si ale pořídit nějaký důstojnější a rozhodně pohlednější způsob? Například v podobě vodního sloupku?

Foto: aquasloupky.cz

Aquasloupky se vyrábějí ze stejného materiálu jako kachlová kamna, ve spoustě barev i s možností dekorací.

Na trhu je velké množství sloupků vyrobených z nejrůznějších materiálů a sloužících k distribuci vody po zahradě rozličným způsobem. Nás zaujaly tzv. aquasloupky, které se vyrábějí ze stejného materiálu jako kachlová kamna. Jsou v různých barvách a velikostech, od 39 cm do 129 cm. Na vršku mají kovový kohoutek.

Jejich instalace je velice snadná a voda se do nich přivádí zahradní hadicí, která se ke sloupkům připevňuje půlcoulovou rychlospojkou. Vzhledem k použitému materiálu není potřeba sloupek na zimu uklízet, stačí z něj odpojit hadici a nechat vytéci vodu, která zbyla v jeho trubce.

Cena sloupků se v závislosti na velikosti pohybuje od necelých 6000 do 13 700 korun.

Grilovačka se stylem

Tam, kde již přestal platit zákaz rozdělávání ohně, můžeme začít také přemýšlet o tom, jak ozvláštnit večerní grilování a spojit je s posezením u táboráku. Velice elegantním řešením je ručně kovaný koš na oheň, který může být doplněný grilem.

Foto: Kovárna Roman Pausch

Koš na oheň je možné mít doplněný o gril, nebo navíc i přípravu pro rožnění (vpravo).

Koš na oheň stojí na čtveřici bytelných noh, na nichž je zavěšen i velký talíř umístěný pod košem. Ten zachycuje veškeré spadané kusy uhlíků a popele tak, aby se nepoškodil trávník pod košem, nebo dokonce nezačal nekontrolovaně hořet.

Při grilování se na vrchní část koše posadí mísa s rovným dnem, do níž se vloží rozžhavené uhlíky a nad ni se zavěsí grilovací mříž. Součástí vybavení koše je čtveřice kovaných špízů. Koše umožňující rožnění mají navíc na vršku, na dvou protilehlých stranách, sérii různě vysoko umístěných háků pro zavěšení rožně. Cena koše v základním provedení činí 9000 Kč, s grilem 13 500 a s grilem i přípravou na rožnění 15 000 Kč.

Sám sobě moštařem

Není-li v blízkosti naší zahrady moštovna, která by nám z dovezených jablek vyrobila mošt, můžeme zvážit koupi drtiče a lisu na ovoce. Drtiče na ovoce se vyrábějí v různých podobách, s elektrickým pohonem i manuálním.

Nás zaujaly nerezové drtiče s kapacitou 20 l pro cca 8 kg plodů, které jsou opatřeny nožem roztáčeným pomocí jakéhokoli typu vrtačky.

Foto: OPP Polička

Drtič na ovoce je poháněn vrtačkou. Aby se při práci nepohyboval, stačí přišlápnout dvě šlapky na jeho spodku.

Takto připravené ovoce stačí už jen přesypat do klasického lisu na ovoce vyrobeného z masivního bukového dřeva. Jeho odkapávací miska je z potravinářského nerezového plechu. Ovoce se nevkládá do lisu volně, ale ve speciálním textilním sáčku. Na něj se položí první přítlačný disk, pak tzv. distanční hranoly a na ně se vkládá druhý přítlačný disk.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Poté už stačí jen otáčením vřetene začít lisovat. Cena drtiče je 5439 korun, ceny lisů na ovoce se pohybují v závislosti na velikosti (10, 20 a 40 l) od 3939 do 7598 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám