Hlavní obsah

Při výběru venkovních schodů povolte uzdu fantazii, ale pozor na bezpečnost

Právo, Karolina Černá

Schody vedoucí ke vchodu nebo do patra domu by měly ladit se stavbou. Pozor na výběr a povrch jejich materiálu! Musejí odolávat přírodním živlům a nesmějí klouzat.

Foto: JAP (4x)

Segmentové schodiště JAP 300E je z oceli, konstrukce je pod barvou žárově zinkovaná. Pro vyšší bezpečnost jsou nášlapy z plechových výlisků opatřeny protiskluzovou úpravou. Madlo lze volit plastové nebo v dřevěném provedení.

Článek

Schody u vstupních dveří domu bývají vyrobeny ze stejného materiálu jako venkovní dlažba a obklady. Zároveň mají ladit s fasádou stavby. Při výběru schodiště z terasy a zahrady do patra můžeme dát větší prostor fantazii a svým přáním.

Schodiště u domu

Schody a schodiště dotvářejí vzhled domu, nezřídka se stávají jeho výrazným designovým doplňkem. Schodiště může být otevřené nebo kryté, a tak částečně chráněné před povětrnostními vlivy.

Foto: JAP

Bočnicové schodiště Industry, jedním bokem kotvené do zdi, je pohodlné pro přímější vstup. Základní povrchovou úpravou je žárový pozink.

Schodiště je kotvené z jedné strany či ze dvou stran. Výjimečné nejsou ani samonosné či visuté konstrukce, tolik oblíbené pro svou vzdušnost u moderních staveb.

Při výběru zvažujeme, v jakém prostoru schodiště vedeme, např. jako bočnicové podél zdi domu, volně v jeho vnitřním ohybu. Vyšším nárokům vyhoví nejlépe velmi variabilní segmentové schodiště.

Foto: JAP

Kovové stupně mají speciální výstupky, které zajistí bezpečnější chůzi po schodech.

Přímé bočnicové schodiště působí jednoduše. Do vyšších pater zvolíme lomené, podestové nebo zdobnější točité (vřetenové). U něho z pilíře kruhového či obdélníkového profilu vystupují stupně a obtáčejí ho. Stupně mohou být visuté nebo kotvené do obvodového zdiva.

Foto: BAUHAUS

Schody vedoucí do domu obvykle ladí s přístupovou cestou a s fasádou.

Jsou-li schody zabudovány v blízkosti zděné příčky nebo fasády na nechráněném místě, mohou se od nich kapky deště odrážet přímo na fasádu. Výsledkem je opotřebení, popraskání a oloupání omítky. Řešením je odsazení schodiště od fasády, případně volba nášlapů tvořených neúplným roštem.

Bezpečná chůze

Celková stabilita schodiště vychází z pevného podkladu - základové patky (většinou betonový blok) umístěné do nemrznoucí hloubky minimálně 80 cm. Důležité je také pevné, nejlépe oboustranné, zábradlí a bezpečný povrch jednotlivých stupňů.

Stupně musí být spádovány tak, aby z nich stékala voda. Ideální sklon bezpečných stupňů je do 25°, běžné pohodlné schodiště má sklon mezi 25° až 35°. Za strmé je pokládáno schodiště od 35° do 45°.

Foto: BEST

Hravě barevná dlažba Best Esmero ve spojení s minimalistickým obrubníkem Best Parkan II v karamelové barvě může dát vzniknout působivě vyhlížejícím schodům. Dlažba evokuje tradiční chodník vyskládaný z dlažebních kostek.

Kovové stupně bývají z výroby opatřeny zdrsnělými výstupky. Stupně tvořené rošty mají otvory, jimiž propadá sníh a protéká voda. V tomto případě však dáváme pozor na velikost otvorů, které můžou být pro dámské podpatky zrádné.

Speciální přípravek antislip vytváří protiskluzový povrch na přírodním i umělém kameni. Stupně lze upravit tryskáním pískem a ocelovou drtí.

Uklouznutí na betonu mohou zabránit povrchy s drceným kamenivem, brzdné pásky na krajích nášlapů.

Nejrizikovější je schodiště dřevěné, a to i v případě, že je kryté přesahující střechou. Do dřeva však lze nejsnadněji ze všech materiálů vyfrézovat plastické drážky u hran nášlapů.

Typy materiálů

Kovové schodišťové konstrukce vídáme u domů nejčastěji. K jejich výrobě se používá nerezová nebo žárově pokovená ocel.

Kov výrobci kombinují s odolným tvrzeným plastem, s hliníkem, se sklem. Úpravy kovu umožňují jeho různorodé zabarvení, hladké i zdrsnělé povrchy.

Foto: JAP

Točité schodiště JAP 110 SQ je typem celokovové, s průměrem od 1050 mm do 2400 mm. Úprava nabízí variantu žárového pozinku nebo lakování do barev vzorníku RAL. Nášlapy schodiště jsou opatřeny protiskluzovou úpravou, madlo je plastové.

Beton je oblíbeným materiálem pro přístupové schodiště k domu i zahradní schody. Díky své tvarové variabilitě a ceně konkuruje kovovým konstrukcím. Jeho původní šedý odstín výrobci mění pigmentovanými barvami, speciálním zpracováním napodobí dřevo nebo starou dlažbu.

Chceme-li kombinovat materiály, pak stupně necháme poklást dřevem, cihlou, dlažbou. V čistotě beton udržujeme tlakovou vodou z hadice.

Dřevo není pro venkovní schodiště příliš vhodné, i když se např. k dřevěné chalupě hodí nejvíce. V takovém případě volíme co nejtvrdší druh (dub, buk, teak) a staráme se o něj voskovým olejem. V zimě stupně schodiště podobně jako ty kamenné posypeme pískem, udržujeme je bez náledí.

Foto: BEST

Kombinace dlažby a palisády může při vhodném výběru jednotlivých prvků vyznít jako romantické přístupové schůdky. Základ schodiště tvoří Best Palisáda premium s povrchem standard, vnitřní plocha jednotlivých stupňů je vyskládána z dlažby Best Harmony.

Kámen je sice dekorativní, ale náročný na stavbu i finance. Nejvíce ho využijeme u vstupů do domu, v zahradním svahu. Přírodní kámen ošetřujeme vodou, speciálními lešticími krémy, zvýrazňovači, odstraňovači zelených povlaků. Pro hrubé a broušené povrchy jsou vhodné tzv. uzavírače kamene, které odpuzují vodu a špínu.

Montované, nebo na míru?

Výhodou montovaných, nejčastěji kovových a betonových schodišť dodaných na klíč, je cenová relace a možnost výměny některých opotřebených částí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Schodiště vyrobené na míru vyjde dráž, zejména z odolných materiálů, jako jsou exotické dřevo či kámen. Dražší bude i kované schodiště zhotovené uměleckým kovářem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám