Hlavní obsah

Architekt vily v Kostelci nad Černými lesy využil svažitého pozemku a navrhl rozměrné terasy

Novinky, Text: Šárka Koukalová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hluboké lesy Černokostelecka můžeme považovat za plíce středních Čech. Jádro této oblasti, původně středověké městečko Kostelec nad Černými lesy, se podařilo uchránit před rozvojem průmyslu a železniční dopravy. Jeho součástí je i architektonicky výjimečná stavba.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Vila s adresou: Kostelec nad Černými lesy, V Koupadlech čp. 656

Článek

Vzhledem k vhodným podmínkám postupně vznikla na okrajích města rozlehlá vilová a chatová čtvrť. Architektonickou úroveň zástavby v ní hodně přesahuje vila, která patří ke skvostům meziválečné moderní architektury.

Stavebník budovy, inženýr Václav Budil, byl rodák z Kostelce nad Černými lesy. Stavbu vily plánoval pro svého otce a sestru a částečně i pro letní pobyt svojí kolínské rodiny. K projektu přizval svého přítele architekta Jaroslava Fragnera, žáka profesora Josefa Gočára a jeho pozdějšího nástupce na Akademii výtvarných umění v Praze.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Součástí vily je velkolepá terasa.

Architekt v návrhu využil přednosti vyvýšeného místa se svažitým pozemkem a s výhledy do lesnaté krajiny. Třípodlažní stavbu s železobetonovou konstrukcí proto dotvářejí rozměrné terasy na severní a jižní straně a prvek předsunuté lávky ukončené balkónem.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Stavba má i brutalistní tvary.

Vila v Kostelci nad Černými lesy představuje ve Fragnerově tvorbě příklon k volnějšímu, ale pořád funkcionalistickému pojetí netradiční avantgardní architektury.

Přímou inspiraci dílem slavného architekta Le Corbusiera prozradí jeden z dochovaných náčrtů černokostelecké vily, na kterém Jaroslav Fragner zachytil dům vznášející se na pilotech.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

V interiéru je dostatek světla díky velkorysým pásovým oknům.

Rozhodně nejde o jediný výsledek Fragnerovy spolupráce s Václavem Budilem, ředitelem kolínské elektrárny Elektrárenského svazu středolabských okresů. Nedlouho před stavbou domu v Kostelci si Budil dal postavit vilu pro celoroční obývání v Kolíně, brzy potom zadal Fragnerovi i projekt velké kolínské elektrárny a zprostředkoval mu další významné zakázky v Kostelci nad Černými lesy a Kolíně.

Zatímco komunální stavby z velké části změnily svou podobu pozdějšími a často razantními přestavbami, architektovy vilové zakázky zůstaly dochovány skoro v původním stavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám