Majitelé měli úplně jiné nároky na bydlení, proto se uspořádání bytu zcela obrátilo. Nyní je ložnice situovaná do klidnějšího dvora a obytné prostory s kuchyní a jídelnou do ulice. Rekonstrukce byla vyvolána hlavně potřebou větší koupelny.

Jednoduše zařízená předsíň propojuje soukromou a obytnou část bytu.

Jednoduše zařízená předsíň propojuje soukromou a obytnou část bytu.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Ta původní – malá – byla nejzávažnější slabinou tohoto bytu. Proto se vybudovalo hygienické zázemí na úkor zbytečně prostorné vstupní haly. K propojení obývací části bytu bylo zase nutné odstranit nenosnou příčku mezi původní ložnicí a navazující místností.

Barevné sedací vaky jsou součástí obývací zóny a televizního koutku.

Barevné sedací vaky jsou součástí obývací zóny a televizního koutku.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Byt plný kontrastů

Byt byl navržen pro mladý pár, který zároveň vznesl požadavek, aby se dal případně také pronajímat. Majitelé totiž pracovně často cestují a předpokládají, že na nějaký čas v zahraničí zůstanou.

Byt je tedy koncipován tak, aby byly všechny věci, kromě kuchyně, snadno vyměnitelné.

Charakter obytného prostoru podtrhuje kuchyňská linka v kombinaci corianu a leštěné dýhy.

Charakter obytného prostoru podtrhuje kuchyňská linka v kombinaci corianu a leštěné dýhy.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Přesto byt odráží vkus a životní styl mladého páru. Je moderní, svěží a plný barevných kontrastů. Dominantním výtvarným prvkem je tisk na zdi – oblíbené téma majitelů – teplá žlutá barva prolínající celým bytem a na míru zhotovená kuchyňská linka.

Charakteristickým rysem zrekonstruovaného bytu je jednotný design, při vkusně zvolené kombinaci levnějšího i drahého vybavení. Zatímco na doporučení architekta majitelé nešetřili na perfektně odvedených stavebních pracích, některé užitné věci se vyplatilo pořídit za dostupné ceny v outletu nebo v běžných obchodech s nábytkem.

Cena zařízení se dá snížit nebo zvýšit výběrem materiálů. Z tohoto pohledu bylo nejnáročnější vybavení koupelny a kuchyně.

Nová ložnice s potisknutými roletami, situovaná do dvora, poskytuje klid.

Nová ložnice s potisknutými roletami, situovaná do dvora, poskytuje klid.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Kvůli bezpečnosti je celý byt řízen IQ systémem. Přes telefon lze ovládat teplovodní vytápění, vodu, elektřinu (osvětlení, sušičku i televizi). Majitelé se mohou kdykoli a odkudkoli podívat do svého bytu a zkontrolovat stav každé místnosti.

Pracovna za ložnicí může sloužit časem jako dětský pokoj.

Pracovna za ložnicí může sloužit časem jako dětský pokoj.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Stačí menší vstupní hala

Původně velká a nevyužitá hala byla zkrácena o část zasahující do koupelny. Dnes zastává jen funkci příjemného vstupu do bytu. Nově osazené dveře do koupelny jsou kvůli přirozenému propojení společenské a soukromé zóny bytu prosklené. Podobně tu sjednocuje podlahu světlá dlažba. Malá plocha je zařízena sedákem a jednoduchou předsíňovou stěnou.

Zajímavým doplňkem v předsíni je replika sedáku slavného historického designu a výrazným prvkem je také sestava různě dlouhých stropních svítidel využívající vysoké klenby stropu.

Atypická koupelna

Na úkor vstupní haly vzniklo nadstandardní hygienické zázemí. Nově vymezený průchozí prostor je rozdělený do tří sektorů. Nalevo, v soukromé části, spojuje šatnu s ložnicí.

 Zrcadla v umyvadlové části koupelny opticky prostor rozšiřují.

Zrcadla v umyvadlové části koupelny opticky prostor rozšiřují.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Uprostřed navazuje na šatnu úsek s umyvadly, tzv. veřejnější část koupelny, která je vidět již z předsíně za prosklenou stěnou. Na umyvadlový sektor navazuje intimnější část koupelny, kde se nachází toaleta, sprcha a vana.

Soukromý sektor koupelny s vanou a atypickým stropem skrývajícím elektroinstalace.

Soukromý sektor koupelny s vanou a atypickým stropem skrývajícím elektroinstalace.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

V koupelně zaujme originální strop. Propojuje všechny tři části koupelny a pokračuje do kuchyně, kde končí za skleněnou stěnou černým kšiltem. Ten slouží zároveň jako kabelová lávka skrývající všechny instalace a barevné LED osvětlení.

Proti vaně je situován sprchový kout a samostatná toaleta.

Proti vaně je situován sprchový kout a samostatná toaleta.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Sklo i zrcadla v koupelně opticky rozšiřují prostor. Z hlediska realizace bylo, podle autora rekonstrukce, nejtěžší zabudovat skleněnou stěnu s dveřmi z čirého kaleného skla propojující koupelnu se vstupem tak, aby přesně seděly.

Jsou zapuštěné do předem zavrtaných pantů do stěn a do podlahy, kde bylo nutné vyhnout se trubkám teplovodního topení. Nejnáročnější na přesnost byl pak oblouk, kopírující původní klenby.

Propojený obytný prostor

Základním prvkem obytného prostoru je sloučení dvou původních uličních místností. Aby vznikla jednoprostorová místnost s kuchyní, jídelnou a obývákem, bylo nutné vybourat mezi nimi nenosnou příčku.

Kuchyň, vyrobená na míru podle návrhu architekta, má vnitřek z corianu – moderního syntetického materiálu zpracovaného do oblých tvarů. Zbytek tvoří lakovaná truhlářská konstrukce.

Bílá digestoř ladí s bílou nikou a černé spotřebiče s lakovanou dýhou a panelem s funkcí světla. Vychází z koupelny tak, aby byly tyto části bytu stále propojené a vznikl dojem dlouhého prostoru. Černobílá plocha kuchyňské linky působí kompaktně a vytváří efektní kontrast se žlutým stropem.

Do prostoru původní spíže se vešla toaletka majitelky bytu.

Do prostoru původní spíže se vešla toaletka majitelky bytu.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Ostatní nábytek jako skříně a komody je běžně dostupný sektor, také kulatý bílý stůl a černobílé židle. Sedací vaky doplňují rozkládací sedací soupravu a stolek. Vybavení odpovídá vkusu mladých lidí se spoustou přátel, a proto je i společenská část bytu velkorysá.

V místnosti je díky vysokým oknům dostatek světla. Pod víceúčelovými podhledy jsou schované nejen bílé rolety. Původní vysoké rákosové stropy s omítkou byly křivé a nedaly se vyrovnat. Proto se o trochu snížily sádrokartonovými podhledy, které se využily na instalace LED osvětlení a odsavačů par.

Této části bytu dodává na útulnosti plovoucí laminátová podlaha. Hlavní dekorací nově vzniklého prostoru je velký tisk na stěně a na něj barevně navazují žlutý strop a žlutá stěna v ložnici.

Za šatnou se skrývá ložnice

Reprezentativní šatna vznikla zkrácením pracovny, kde architekt maximálně využil daný prostor. Na jedné straně je technické zázemí pro všechny rozvodné skříně elektroinstalací, topení a IQ systému. Ale vešla se sem také pračka a sušička.

Multifunkční šatna nabízí technické zázemí a také dostatek místa pro ukládání věcí.

Multifunkční šatna nabízí technické zázemí a také dostatek místa pro ukládání věcí.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Účelně vymyšlený je i šatní systém pro ukládání věcí, bezprostředně navazující na ložnici. Z místnosti vedou plné dveře do pracovny, s možností variantního přebudování na dětský pokoj.

Díky šatně se zařízení v ložnici omezilo jen na dvojpostel, noční stolek a komodu. Původně nevytápěná spíž se změnila na toaletku s denním světlem. Ložnici dekoruje žlutá stěna a barevné rolety na dálkové ovládání.