Hlavní obsah

Rodina si nechala postavit letní dům, nakonec v něm zůstala na stálo

Novinky, nes

Manželský pár z chorvatské Rijeky koupil pozemek v malé vesničce Risika na ostrově Krk. Jako na mnoha místech v okolí, i na jejich parcele byly pozůstatky kruhového mlatu a stará kamenná zídka, která chránila část parcely. Manželé, kteří mají již dospělé děti, chtěli tyto prvky zachovat, a uprostřed toho všeho si nechali postavit moderní letní dům. Autory návrhu jsou architekti ze studia Turato Architecture.

Foto: Ivan Dorotic

Tři podlaží domu se od sebe navzájem výrazně liší.

Článek

Právě rozhodnutí majitelů pozemku zachovat plochu mlatu ovlivnilo umístění nového domu na parcele. Původní urbanistický plán pro danou část vesnice předpokládal, že budoucí vlastník nechá mlat zlikvidovat a na jeho místě postaví dům, který tak bude v jedné linii s ostatními stavbami v ulici.

Když se však majitelé rozhodli mlat zachovat, architekti museli umístit objekt až v zadní části pozemku, daleko za linií ostatních domů.

Foto: Igor Crnkovic

Rodina se rozhodla zachovat na parcela původní kruhový mlat a kamennou zídku. Dům proto vyrostl zcela mimo přirozenou linii ostatních domů v ulici.

Foto: Ivan Dorotic

Dům stojí v malé vesničce na ostrově Krk.

Stavbou letního domu v Risice si prakticky každý z členů rodiny přišel na své. Architekti totiž do projektu mohli zahrnout tři prvky, po nichž už všichni dávno toužili.

Tím prvním je rustikálně pojatý sklep s tzv. konobou, což je prostor určený ke skladování oleje a vína a sloužící zároveň i jako místo pro setkávání s přáteli.

Foto: Ivan Dorotic

Terasa s bazénem stíní a zastřešuje vchod do domu.

Foto: Ivan Dorotic

Každá ze soukromých ložnic nabízí jiný výhled.

Druhým vytouženým rysem domu, jehož chorvatský název zní Gumno (česky mlat), je prostorný obývák se spoustou velkých oken určený primárně pro společný život rodiny.

Třetím místem, které si majitelé vysnili, je velký bazén s nádherným výhledem na moře v dálce.

Foto: Ivan Dorotic

Hlavní místností je velký sobývací pokoj s nádherným výhledem na moře.

Foto: Sandro Lendler

Čelní stěna obýváku je celá prosklená.

Bylo zřejmé, že takto rozmanitý požadavek na budoucí stavbu musel nutně vyústit ve velmi atypický dům, jehož jednotlivé části budou funkčně i výrazově odlišné, a přesto dohromady vytvoří zajímavý celek.

Foto: Sandro Lendler

Nad schodištěm je umístěn světlík.

Dům je vzhledem k terénu zanořen částí svého přízemí do kopce, v němž stojí. Toto podlaží je poměrně robustní, ovšem jeho čelní stěna je zároveň bohatě prosklena. V prvním patře je pak již zmiňovaný obývací pokoj s kuchyní, terasou, a bazénem na ní.

Terasu podpírá masivní trojúhelníkovitý útvar. Její plocha stíní konobu v přízemí a zastřešuje vstup do domu. Tolik žádaný bazén s různými zpestřujícími prvky má podobu masivního betonového kuželu nepravidelného tvaru a hloubky dna.

Vrchol domu tvoří čtyři jednotky s malými teráskami. To jsou soukromé pokoje jednotlivých členů rodiny.

Foto: Ivan Dorotic

V nejvyšším poschodí domu jsou soukromé pokoje členů rodiny.

Jednou z vlastností projektu, na kterou jsou architekti obzvláště pyšní, je univerzálnost jeho využití. Když rodina zatouží po soukromí, je dům přímo stvořený pro ničím nerušený odpočinek v izolaci od okolního světa.

Zrovna tak je ale dům skvělým místem pro pořádání večírků, oslav a setkání s přáteli.

Foto: Turato architects (4x)

Přízemí domu

Foto: Turato architects (4x)

První patro

Atypicky řešený dům se rodině nakonec natolik zalíbil, že původní plán využívat jej pouze jako "letní byt" vzal zcela za své a stal se jejím trvalým bydlištěm.

Naopak byt v Rijece nyní používá rodina pouze sporadicky, k občasným krátkodobým pobytům vynuceným pracovními důvody.

Foto: Turato architects (4x)

Druhé patro

Foto: Turato architects (4x)

Průřez domem

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám