Hlavní obsah

Bílá může v interiéru působit teplým i chladným dojmem, záleží na odstínu i doplňcích

Novinky, tnk

Bílá barva v interiéru je klasikou, kterou se nic nezkazí. I při výběru bílé výmalby je ale dobré se zamyslet nad celkovým barevným laděním interiéru a podle toho vybrat správný odstín, kterých je dnes už k mání celá paleta.

Foto: Ecos Paints (2x), Design 55 Interiors

Barva s názvem tmavý led a osvětlení a lustry připomínající sníh vykouzlí v interiéru chladnou atmosféru.

Článek

Pokud chceme, aby interiér působil chladnějším a stroze moderním dojmem, je třeba sáhnout po bílých barvách typických pro zimní období. Bílé jsou desítky různých odstínů, které nazýváme tzv. off white, neboli lomené bílé.

Vhod přijdou odstíny vnitřních malířských nátěrů s vysokou bělostí typu ledově bílá, polární bílá, zářivě bílá, sněžná bílá, případně bílé barvy se sametově matným nádechem s lehkou příměsí fialové nebo bleděmodré barvy. Tento typ výmalby se hodí do moderních minimalistických i industriálních prostor a místností s prvky ze skla a kovu.

Pokud v interiéru převládají zemité podzimní tóny, vyplatí se sáhnout po paletě teplejších odstínů typu svíčka, slonovinová, alabastrová nebo našedlá.

Foto: Ecos Paints, Canapés Seanroyale France

Interiér, který má působit teplým dojmem můžete vymalovat odstíny Alabastr nebo Svíčka.

Roli bude hrát i druh osvětlení, v rustikálnějším interiéru volte teplé nažloutlé žárovkové, v minimalistickém podpoříte chladivý a čistý dojem z interiéru namodralým světlem typickým pro LED.

Interiérové nátěry s vysokou bělostí (90 % a více) jsou navíc schopny více odrážet světlo, čímž umocňují intenzitu osvětlení. Temnější místnost se pak zdá světlejší. V hodně světlých interiérech pamatujte, že ledově bílá barva na velké ploše může oslňovat a unavovat oči.

Foto: Primalex

Výmalba bílou může působit teplým i studeným dojmem, záleží na volbě detailů.

Chladivý dojem z klasické bílé výmalby můžete vykouzlit i díky vhodně zvoleným interiérovým doplňkům. Prim hrají světle modré samolepy a dekorační pásy tapet i bleděmodré detaily na nábytku. Bílá tak bude působit chladně a sterilně.

Foto: ghify.com, Spin Collective

Pokud chcete aby klasická bílá působila chladněji, volte bledě modré dekorace, samolepy a nábytek v šedých a modrých tónech.

Teplého dojmu v interiéru naopak docílíte volbou dřevěných prvků. Vhodné jsou prakticky všechny přírodní materiály, prim hraje proutí, ratan, korek aj.

Interiér vymalovaný nadčasovou bílou barvou působí čistým dojmem. Prostor se také díky bílé zdá být opticky větší a působí vzdušně, tento typ výmalby je proto vhodný do všech stísněných prostor.

Foto: Spin Collective, Sweetpea & Willow

Klasickou bílou výmalbu můžete oživit samolepem s přírodním motivem a dojem hřejivosti interiéru dodat díky nábytku s prvky dřeva.

Bílá barva výmalby je v Česku oblíbenou klasikou. Podle loňského průzkumu, kterého se zúčastnilo 1000 respondentů z celé republiky, je zhruba třetina českých domácností vymalována pouze klasickou bílou barvou.

Výhodou bílé totiž je, že patří k neutrálním základním barvám, takže ji lze kombinovat s jakoukoli jinou barvou v interiéru. Průzkum v roce 2014 provedla pro značku Primalex společnost IBRS Observer.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Barevná výmalba změní interiér k nepoznání

Vymalovat interiér za víkend a proměnit s jarem byt není žádný problém. Teplé dny jsou výzvou, všechno je barevné, a tak i naše bílé stěny zasluhují změnu....

Šedá barva v interiéru nikdy neomrzí

Jemná, decentní a nadčasová – taková je šedá barva, která nabízí spoustu odstínů a možných kombinací s jinými sytými barvami. Díky ní vynikne tmavší nábytek...

Výběr článků

Načítám