Cílem soutěže je ocenit mimořádný architektonický počin i vyzdvihnout vynikající výsledky v oblasti evropské architektury a podporovat nadnárodní architektonické zakázky po celé Evropě i v zahraničí. Cenu získávají stavby navržené evropským architektem, které nejsou starší než dva roky.

Ocenění nese název po architektovi Ludwigovi Miese van der Rohe, který je považován za jednoho z nejvýznamnějších průkopníků moderní architektury 20. století.

Budova se stala jednou z architektonických dominant Štětína.

Budova se stala jednou z architektonických dominant Štětína.

Chloubou letošní vítězné stavby je velká symfonická síň s monumentálním stropem inspirovaným tvary minerálů. Filharmonie ve Štětíně v blízkosti historického centra působí zvenku něžně a spirituálně, interiér má ale dramatické rysy.

Navrhlo ji španělské studio Barozzi/Veiga sídlící v Barceloně. Španěl Albert Veiga a Ital Fabrizio Barozzi před několika lety vyhráli mezinárodní soutěž na realizaci filharmonie. V roce 2011 se začalo se stavbou, dokončena byla loni.

Hlavnímu koncertnímu sálu nechybí výrazné geometrické prvky, které mu dodávají na dramatičnosti.

Hlavnímu koncertnímu sálu nechybí výrazné geometrické prvky, které mu dodávají na dramatičnosti.

Stavba má fasádu složenou ze štíhlých vertikálních profilů a na první pohled působí subtilně. Večer budova doslova září, skleněné fasády jsou totiž osvětleny zevnitř.

Interiér je řešen přehledně, obsahuje dva koncertní sály s akustickým obkladem z plátkového zlata a dvě schodiště. První sál pojme až tisícovku posluchačů, druhý je určen pro komorní hudbu a vejde se do něj zhruba dvě stě lidí. Podlahová plocha stavby je 3800 m².

Interiér filharmonie je monumentální a připomíná spíš výstavní prostor.

Interiér filharmonie je monumentální a připomíná spíš výstavní prostor.

Cena je pro architekty velkou pochvalou, jejich dílo totiž letos uspělo v masivní konkurenci více než čtyř set nominovaných staveb.

Prestižní cena byla předána na slavnostním večeru, který se konal v Barceloně, kde Nadace Mies van der Rohe sídlí. Cena je spojena s finančním ohodnocením v přepočtu zhruba 1,6 miliónu korun.

Plánek zobrazuje architektonické řešení hlavního koncertního sálu.

Plánek zobrazuje architektonické řešení hlavního koncertního sálu.

Udělena byla i Cena pro začínající architekty, získalo ji katalánské studio Arquitectura-G za stavbu Luz House.

Na ocenění byly nominovány i české stavby. Z jedenácti českých nominací se ale do užšího finálového výběru bohužel nedostala ani jedna z nich.