Hlavní obsah

Rekonstrukci řídil sám. Výsledkem je kvalitní a útulný domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestadvacetiletý Jiří si řídil rekonstrukci sám. Bylo to náročné, ale jak se jednou odhodlal, už nebylo cesty zpět. Odměnou mu je útulný domov, kde se cítí příjemně, a vědomí, že vše je odvedeno kvalitně.

Foto: www.modernibyt.cz

Zbouráním příček vznikla jedna velká místnost. Ložnici od obývacího pokoje odděluje sádrokartonová stěna, na míru zhotovené šatní skříně z obou stran a posuvné dveře. Pracovna je umístěna do skříně. Křídla při práci nepřekážejí.

Článek

Cestovat hodinu do práce hromadnou dopravou nebo se hlemýždím tempem přibližovat k vysněnému cíli v soukromí svého vozidla ukrojí značnou část dne.

Po ránu se projít do práce, dostat se po svých během několika minut do centra bylo záměrem Jiřího ze Zlína. S touto strategií hledal nový byt.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Najít v centru města novostavbu se mu však nepodařilo, a tak padlo rozhodnutí koupit starší byt ve čtyřicet let starém panelovém domě. Byt volal po celkové rekonstrukci.

Foto: www.modernibyt.cz

Ve vestavěné předsíňové stěně jsou navrženy výsuvné police, které slouží k ukládání bot.

Půlroční proměna bytu byla nejen vyčerpávajícím koníčkem, ale v podstatě i praxí a předpremiérou pro stavbu rodinného domu.

„Chtěl jsem zúročit studium. Najímal jsem si všechny řemeslníky sám. První čtvrtrok byl ve znamení hledání bytu, kreslení dispozic, stanovil jsem si plán prací a oslovil odborníky (18 part) z dané oblasti.

Foto: www.modernibyt.cz

Kávovar i pět zásuvek je stále po ruce, ale ne na očích. Ukrývají se za výsuvnou roletou. Na doporučení kamaráda nechybí filtr na vodu. Ionizátor dělá vodu zásaditější. Lze volit více programů – voda na pití, na vaření, na mytí, čistění zubů.

Druhý čtvrtrok probíhala realizace, práce na stavbě, na kterou jsem dohlížel ve spolupráci se stavebním dozorem, který několikrát do týdne přijel zkontrolovat, že věci běží tak, jak mají,“ popisuje Jiří průběh realizace.

Bouraly se stěny, měnily rozvody, zrušilo se umakartové jádro, aby celkový dojem z interiéru a komfort bydlení byly stejné jako v novostavbě.

Foto: www.modernibyt.cz

Podlaha je řešena v jedné výšce bez prahů. Jako krytina byla zvolena vinylová podlaha Termofix v dekoru Buk kouřový od českého výrobce Fatra Napajedla.

Audiovizuální sen

Ve spolupráci s architektem Michalem Juříkem (bývalý spolužák ze střední průmyslové školy stavební) navrhl nové dispozice a jakým způsobem pojednat základní prvky interiéru.

„Přemýšlel jsem, že bych byt nechal jako jedno velké studio – jednu dlouhou podélnou místnost. Nakonec jsem se však rozhodl po uvážení a konzultaci s architektem prostor rozdělit,“ říká Jiří k výsledné dispozici a dodává:

Foto: www.modernibyt.cz

Montáž kuchyně

„Chtěl jsem čistý design s minimem rušivých prvků. Interiér jsem pak doplnil několika zajímavými kousky. Samotné vybavení jsem proto řešil s interiérovým architektem. Rozhodující pro jeho výběr byly reference a k dobru přišel i jeho obchod a kontakty na dodavatele. V drtivé většině vybral a objednal většinu designových předmětů.“

Dvě věci charakterizují zlínský byt – čistý severský design a audiotechnika na každém kroku.

Foto: www.modernibyt.cz

Nábytek na míru je řešen v bílé barevnosti, v kombinaci matu a lesku. Šatní skříň ložnice je v matu a barevně je doplněna tmavším dřevem, které navozuje hřejivé pocity vhodné pro ložnici.

Jiří nainstaloval do bytu plnohodnotně vybavený audiosystém umožňující kvalitní přenos zvuku. Kladl důraz zejména na přehrávání hudby.

Aplikace hudebního zařízení je schopná hrát pro více zón (koupelnu, ložnici, obývací pokoj a chodbu), a v případě duálního systému může v obývacím pokoji hrát televize a v ložnici se z bedýnek linout hudba.

Foto: www.modernibyt.cz

I takto lze řešit intimní osvětlení ložnice. Lehounká bambusová stínidla jsou vzdušná a pružná. Boule se bát nemusíte.

Spravovat hudbu prostřednictvím mobilu a posílat ji na audiozařízení není pro nadšence techniky dnes nic převratného. „Když přicházím domů, je možné si na dálku mobilem spustit hudbu, která vás po náročném dni přivítá doma.“

Koupelna

Keramická dlažba přechází plynule do sprchového koutu. Zdánlivě jednoduché řešení se v domě s panelovými stropy neobešlo bez nutnosti dvou výškových úrovní podlahy, protože odtokový žlab ve sprše nebylo možné zasekat do panelového stropu.

Foto: www.modernibyt.cz

Čistotu prostoru neruší předstěna pro zabudování konstrukce zavěsné toalety, celý mechanismus je umístěn ve skříni předsíně.

Sprchový kout je vybaven podomítkovou baterií a dvěma sprchovými hlavicemi – ruční a relaxační stropní hlavicí typu rain. Studená dlažba je v koupelně nepříjemná, proto je v podlaze zabudované elektrické vytápění.

Foto: www.modernibyt.cz

Světlík přivádí do koupelny denní světlo, které významně přispívá k atmosféře a světelnému komfortu.

Helena Marková, www.modernibyt.cz

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám