Hlavní obsah

Šmeralova vila sloužila jako rodinný dům i ordinace, dnes je z ní penzion

Novinky, Text: Jitka Nesnídalová, O.Jakubec (text o historii vily a J. Šmeralovi), editace: tnk

Vila lékaře Šmerala stojí na krásném poutním místě nazvaném Svatý Kopeček u Olomouce. Dlouhodobě sloužila jako rodinný dům a ordinace zároveň. Veřejnost má dnes možnost prohlédnout si tuto působivou vilu nejen zvnějšku, ale i zevnitř.

Foto: Jitka Nesnídalová

Vila s adresou: Radíkovská 196/31, Olomouc-Svatý Kopeček

Článek

Doktor Josef Šmeral (1898-1966) si nechal vilu vystavět v roce 1927. Sloužila mu jako ordinace i jako byt pro rodinu. Autorem stavby, která vznikala celých devět let, se stal významný olomoucký stavitel Rudolf Drobník.

Vila je perlou v rozlehlé zahradě. Ta byla navržena jako užitková i okrasná s umělou zahradní skalkou.

Foto: www.smeralovavila.cz

Pod terasou je pro hosty připraveno venkovní posezení.

Šmeral pocházel z tradiční evangelické selské rodiny a narodil se jako nejstarší z deseti sourozenců. V průběhu studia na boskovickém gymnáziu byl povolán do rakousko‐uherské armády. Bojoval na italské a balkánské frontě, účastnil se bojů v Soči a na Piavě.

Vystudoval medicínu na Masarykově univerzitě v Brně a po dokončení studií krátce působil na interní klinice v Brně.

Foto: archiv Jitky Nesnídalové

Chloubou stavby jsou terasy sloužící k příjemnému odpočinku a výhledům do krajiny.

Později Šmeral pracoval jako lékař na Slovensku, kde poznal svou budoucí ženu Marii Paškovou, se kterou odešel zpět na Moravu, na Svatý Kopeček.

Právě v této lokalitě koupil v dosud téměř nezastavěné části na okraji obce zalesněný pozemek patřící k lichtenštejnskému rodovému majetku a začal na něm stavět vilu.

Foto: J.Nesnídalová, O.Jakubec

Interiéry vily jsou dnes zařízeny v moderním stylu, nechybí ani výrazné designové kusy typu křesla s názvem Vejce od Arne Jacobsena.

Ve svém novém domově Šmeral působil jako státní obvodní lékař pro okolní obce a samoty. Ve vile byla umístěna přízemní ordinace se zázemím a bytem domovníka, v patře nechyběly prostory pro rodinu se třemi dětmi.

Ve vile byly za komunismu i další ordinace

Cenné informace o vzniku vily odhaluje archiv stavebního úřadu. Od něj pocházejí informace o původní dokumentaci z roku 1935 i dokumenty z roku 1972.

V 50. letech byl rodinný dům zčásti zabrán. V prostorách bývalé ordinace bylo umístěno zubní středisko a následně ordinace praktického lékaře.

Další přízemní prostory byly nuceně využity jako byty. Současně v domě ale stále bydlel Josef Šmeral se svou ženou a později dalšími generacemi rodin svých dětí a vnuků. Ti ve vile žili do roku 2008, kdy stavba získala svého současného majitele.

Foto: archiv

Pohledy na vilu na dobových snímcích dokládají, že se vilu podařilo zachovat pro další generace.

Nový majitel začal s komplikovanou rekonstrukcí, která skončila až tento rok. Citlivě provedené úpravy i důraz na původní prvky z vily udělaly opět majestátní stavbu zasazenou doprostřed lesa nedaleko poutního místa i olomoucké zoo.

Stavba nyní funguje jako malý penzion s kavárnou. Klidné místo uprostřed zeleně designově dotváří vizuální informační systém ze studia Najbrt s písmem Ladislav od T. Brousila, vycházejícího z Písma Suitcase od slavného umělce Ladislava Sutnara.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám