Hlavní obsah

Rodinný dům s nevtíravým vzhledem nabídne úchvatné výhledy do okolí

Parcela na jižním svahu s panoramatickým výhledem na město a protilehlé kopce, přístup ze severu a jen minimum domů v sousedství, to byly téměř ideální výchozí podmínky pro návrh rodinného domu. Architekt se však nenechal strhnout k opulentní členité stavbě, ale naopak na ideální místo zasadil střízlivou architekturu.

Foto: www.mujdum.cz

Na jižní straně jsou zapuštěny dvě kryté terasy. Dům tak získává výrazně plastický tvar. Horní je propojena se zahradou venkovním schodištěm, spodní terasa má hladkou dlažbu a je vybavena nábytkem na míru. Stůl tvoří betonová deska a ocelová podnož.

Článek

Město Zlín, které bývá považováno za kolébku naší moderní architektury a urbanismu, je pro Pavla Chládka inspirací. Domy, které realizoval na zdejších svazích, se vyznačují nevtíravým vzhledem – hladce omítnutou tváří, jednoduchými geometrickými tvary a plochými střechami.

Nejinak tomu bylo i v tomto případě, i když v lokalitě stavební úřad původně paradoxně požadoval šikmou střechu.

Foto: www.mujdum.cz

Ze severní strany vede k domu přístup a příjezd po železobetonové rampě. Nízká pásová okna přivádějí potřebné denní světlo při minimální tepelné ztrátě.

„Majitelé si přáli moderní dům, střízlivé řešení, kde vyzní především jedinečná poloha,“ říká architekt. „Stavba i interiér si vystačí se základními tvary a nepříliš výraznými materiály, ve všech obytných místnostech je rozhodující výhled ven.“

Obdélníková stavba orientovaná po vrstevnici vychází z jednoduché koncepce: podél severní fasády jsou umístěny vstup, garáž, schodišťová hala a zázemí, podél jižní strany obytné místnosti.

Foto: www.mujdum.cz

Kuchyňská linka z lakovaných MDF desek má praktický minimalistický design.

„Na základním principu jsme se se stavebníky shodli, více jsme diskutovali, zda hlavní obývací část umístit nahoře v patře, nebo dole v přízemí v návaznosti na zahradu,“ pokračuje autor návrhu.

Foto: www.mujdum.cz

Dubový jídelní stůl byl rovněž vyroben na míru, ocelová podnož je pevně kotvena do podlahy. Do haly a do kuchyně vedou atypické posuvné dveře na celou výšku místnosti, rovněž vyrobené z dubového dřeva.

„Nakonec jsme kvůli výhledu upřednostnili první variantu. Zcela prosklená jižní stěna obývacího pokoje poskytuje panoramatický záběr celého města i okolní krajiny, bude vidět dokonce i přes dům, který vyroste na sousední parcele pod svahem.“

Společný obývací prostor je lemován po celé délce terasou, z níž vede venkovní schodiště dolů na zahradu a spodní terasu.

Foto: www.mujdum.cz

Společná obývací část. Téměř celý interiér domu má podlahy z masivního olejovaného dubu.

V přízemí se nacházejí dva dětské pokoje, ložnice rodičů s vlastní šatnou a koupelnou, pracovna a zázemí. Zatímco obývací pokoj je plně osluněný, ložnice zůstávají spíše intimní a stinné. Každá z nich má přímý výstup na zahradu francouzským oknem.

Foto: www.mujdum.cz

Z pracovny a haly se vychází ven na velkou čtvercovou terasu, zapuštěnou do západního nároží domu. Je vybavena sezením a whirlpoolem, zapuštěným do terénu.

Pamatovalo se i na zahradní práce – přímo z terasy vedou dveře do skladu zahradního náčiní.

Foto: www.mujdum.cz

Navrhovat bydlení jako celek – architekturu v symbióze s vybavením interiéru – patřilo k prvorepublikovým „dobrým mravům“, osvědčenou tradici se snaží dodržovat i Pavel Chládek.

Interiér vyznívá v souladu s vnějším výrazem stavby rovněž střídmě, převažuje bílá barva, hladké omítky, bíle lakované povrchy a světlé přírodní dřevo.

Foto: www.mujdum.cz

V interiéru majitelé domu dodržují střídmost a kázeň – ani po letech užívání jej nezahltili předměty, takže vynikne střízlivý dubový nábytek vyrobený podle návrhu architekta.

Pojítkem v celém domě je dubové dřevo, z něhož jsou podlahy, krytá terasa, na zakázku vyrobené vestavěné skříně, zařízení pracovny, jídelní stůl i další vybavení.

Tento nadčasový materiál nabízí univerzální kvality – dlouhou životnost, estetický vzhled, dobře se kombinuje a doplňuje s dalšími materiály.

Foto: www.mujdum.cz

Vstupní hala je otevřeným celodřevěným schodištěm propojena se spodním podlažím.

Foto: www.mujdum.cz

Nad řadou vestavěných skříní, která obsahuje i „skryté“ WC, vede pásové okno přivádějící shora denní světlo.

Najdeme zde mnoho individuálně řešených vestavných prvků, které decentně ukrývají nezbytné úložné prostory, a jen minimální nutné množství solitérního nábytku.

Foto: www.mujdum.cz

Do dětských pokojů, pracovny a ložnice architekt navrhl jednoduchý dubový nábytek.

Místnosti tak zůstávají volné a prostorné. Za svůj vzdušný a otevřený charakter interiér vděčí z velké míry proskleným plochám a promyšlenému osvětlení denním světlem.

Horní podlaží má vyšší výšku stropu (2,80 m), horizontálním pásovým oknem na severní straně proniká světlo přes vestavěnou skříňovou sestavu do haly a po schodišti dolů do chodby v přízemí.

Foto: www.mujdum.cz

Součástí koupelny rodičů je i sprchový kout a malá sauna. Matný šedý obklad nevyjde z módy ani za 10 let a dá se kombinovat s různými doplňky.

Zaujalo nás - zapuštěná terasa

Architekt ideálně spojil praktickou stránku bydlení a estetickou formu – tento krytý venkovní prostor, přesahující přes dvě podlaží, umožňuje příjemné venkovní posezení, chráněné před sluncem, deštěm a větrem, a zároveň na pohled odlehčuje stavbu.

Foto: www.mujdum.cz
Ing. arch. Pavel Chládek (1979)
Vystudoval architekturu na VUT Brno. Odbornou praxi absolvoval v Holandsku v Amsterodamu, od r. 2003 je partnerem ateliéru Chládek Architekti, který se zabývá navrhováním rodinných domů, bytových, občanských staveb i urbanistickými projekty. Získal řadu ocenění, např. 1. místo v soutěži o urbanisticko-architektonické řešení centra Zlína (2005). Dům z této reportáže získal 2. místo v soutěži Nový domov r. 2008 a Stavba roku 2008 Zlínského kraje.
Napište nám
Postavili jste dům nebo rekonstruovali byt a rádi byste se pochlubili? Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 142 m²

Užitná plocha: 217 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém Ytong, zateplení fasádním polystyrenem, železobetonové monolitické stropy, schodiště ocelové + dřevěné stupně

Výplně otvorů: vnitřní dveře hladké bílé do ocelových zárubní + atypické dýhované posuvné, okna a prosklená stěna dřevěná euro s izolačními dvojskly, předokenní stínicí rolety

Vytápění: ústřední plynové, podlahové konvektory + teplovodní podlahové vytápění, krb s krbovou vložkou

Cena stavby: 6000 Kč/m³

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám