Jaroslav byt koupil ve stavu, který vyžadoval rekonstrukci. Znamenalo to vybourat a znovu vyzdít bytové jádro, vybourat spížové skříně v kuchyni a upravit snížený průchod v síni. Poté následovala kompletní rekonstrukce elektroinstalací, příprava UTP kabelů pro domácí síť v pokojích a rozvod antény.

Čtenář nechal snížit a odhlučnit stropy v celém bytě pomocí sádrokartonu, do nějž zasadil bodová světla a s nímž ho naučil správně zacházet kamarád profesionál.

Kuchyni si čtenář navrhl sám.

Kuchyň si čtenář navrhl sám.

Nutností bylo oškrábání stěn, jejich penetrace a poté nové omítnutí. „Byt před námi obývala stará paní, která hodně kouřila a my, jakožto sportovci, pořád cítili ten zápach,“ vysvětluje Jaroslav.

Obkladačské práce zvládli otec se synem sami.

Obkladačské práce zvládli otec se synem sami.

„Družstvo mi zakázalo namontovat elektrický ventilátor pro odsávání, tak jsem to vyřešil ponecháním odsávání centrální vzduchotechnikou a naprojektoval si separé vzduchotechniku s využitím horního výduchu původně určeného pro spíž v kuchyni. Tam mám pomocí zpětných klapek svedené odsávání z digestoře, wc i koupelny,“ dodává.

Různá kombinace světel vytváří v bytě různou atmosféru.

Různá kombinace světel vytváří v bytě odlišnou atmosféru.

Zajímavým bodem rekonstrukce bytu je využití původního výklenku v obýváku. Čtenář jej uzavřel lehkou příčkou ze sádrokartonu a proměnil ve svou ložnici.

Z druhé strany pak tato příčka slouží jako TV stěna s nikami, nasvětlená pomocí RGB pásků. Stěna plynule přechází do prostoru, kde ji zakončuje lustr.

Vznik TV stěny
Vznik TV stěny

Vznik TV stěny

Při kotvení příčky do podlahového panelu Jaroslav doslova lapal po dechu. Jednak kvůli pachu, který se linul z odhaleného materiálu a jednak překvapením, co jejich podlahu v bytě tvořilo.

„Zjistil jsem, že je to cca 10 cm strusky, na tom térový papír, na tom hobra (měkká dřevovláknitá deska) a nakonec parketové kostky, ale dýhované, tudíž nebrousitelné. Vše letělo ven,“ poznamenává.

Ústředním prvkem obývacího pokoje je televizní stěna s nikami pokračující do prostoru podhledem s RGB nasvícením.

Ústředním prvkem obývacího pokoje je televizní stěna s nikami pokračující do prostoru podhledem s RGB nasvícením.

Novou podlahu tvoří rošt z hranolů vyplněný kročejovou izolací z minerální vaty. Všechno překrývá tlumící páska, na niž jsou položeny dvě vrstvy OSB desek. Ty čtenář přefrézoval a natřel čtyřmi vrstvami pololesklého laku.

Bodovým světlům a RGB páskům sekunduje minimalisticky laděný lustr. Jeho zářivky svítí klasickým žlutavým světlem.

Bodovým světlům a RGB páskům sekunduje minimalisticky laděný lustr. Jeho zářivky svítí klasickým žlutavým světlem.

„Vzhled studentského pokoje si vymyslel syn víceméně sám, já jsem vnesl jen malé korekce. Většinou jsme se snažili využít sádrokartón. Snížený strop s osvětlenou nikou a led pásky jsem mu nemohl odepřít,“ podotýká Jaroslav s úsměvem.

Červené nasvícení by za běžných okolností návštěvník očekával spíše v dámském budoáru. Ovšem k asijským dekoracím této domácnosti, kde vládnou společnou rukou táta a syn, se červené osvětlení hodí.

Červené nasvícení by za běžných okolností návštěvník očekával spíše v dámském budoáru. Ovšem k asijským dekoracím této domácnosti, kde vládnou společnou rukou táta a syn, se červené osvětlení hodí.

Kuchyň vyrobila truhlářská firma na zakázku podle čtenářova návrhu. Truhláři rovněž vypomohli s pokládkou podlah z OSB desek.

Podhledy s RGB pásky si přál do svého studentského pokoje i syn.

Podhledy s RGB pásky si přál do svého studentského pokoje i syn.

Láska k asijským bojovým uměním je patrná v každé místnosti tohoto pánského bytu. Byť je to jen v podobě malých detailů, jakým je roztomilá bonsai na skříňce se šuplíky.

Láska k asijským bojovým uměním je patrná v každé místnosti tohoto pánského bytu. Byť je to jen v podobě malých detailů, jakým je i roztomilá bonsaj na skříňce se šuplíky.

„Celý design je postaven na minimalistickém pojetí s prvky orientálního japonského a čínského stylu. Samozřejmě v rámci mých finančních možností. Ještě je toho třeba dost dodělat, ale já nikam nespěchám,“ uzavírá svůj dopis čtenář.

Uspořádání bytu po rekonstrukci

Uspořádání bytu po rekonstrukci