Hlavní obsah

Starý dům pořídil jako investici, po rekonstrukci je z něj útulný domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starý dům, který Michal objevil ve vilové čtvrti Prahy 4, pořizoval ještě za svobodna s představou investičního záměru. Po základní rekonstrukci si několik roků bydlení v poklidném prostředí bohatém na zeleň užívali nájemníci. Dnes, kdy dům doznal velké proměny, tu žije s manželkou Ivanou a dvěma dětmi.

Foto: www.modernibyt.cz

Koženou rohovou pohovku doplňuje velmi praktický na míru zhotovený stolek z lakované MDF desky v designu Karolíny Fořtlové. Odpočivný kout dotváří velkorysé stropní svítidlo.

Článek

Aby se starý dům dostal do tak skvělé formy, to jistě vyžadovalo nemalé úsilí.

Rozsáhlé rekonstrukce jsme si byli vědomi hned na začátku.

Dokonce jsme uvažovali o stavbě domu někde jinde, ale toto místo jsme si tak zamilovali, že jsme už nechtěli pryč, a radikální úpravy domu dostaly zelenou.

Foto: www.modernibyt.cz

Prostorné zádveří je vybaveno spoustou úložných prostor zhotovených na míru (dubová dýha) a nabízí i místa k pohodlnému usednutí na lavice čalouněné kůží.

Než ale propukly, bydleli jsme tu spokojeně šest let. Po čas rekonstrukce jsme se však museli odstěhovat. Tato lokalita je opravdu jedinečná a vyhovuje nám po všech stránkách.

Měli jste konkrétní vizi výsledné podoby domu a jeho interiéru?

Dům je funkcionalistický. Jeho charakter jsme nechtěli měnit. Přáli jsme si moderní styl, ale nadčasový, který se nám za několik let neomrzí. Svoji představu jsme přednesli architektce Karolíně Fořtlové.

Foto: www.modernibyt.cz

Prostorné chodbě vévodí atraktivní svítidlo Pirce. Podlaha je bambusová a stěny jsou pokryty travertinem a šedým benátským štukem.

Manžel zná její styl, znají se spolu už od dětství. Také už dřív upravila jeho kancelář a odvedla dobrou práci. Naše představa bydlení byla spíš rámcová a ponechávala Karolíně dost volné ruce.

Potřebovali jsme vzdušný interiér, pohodlné bydlení, které bude vyhovovat nám, dětem i našim zvířatům. Počítali jsme s barvami, které nejsou křiklavé a nepodléhají trendům.

Foto: www.modernibyt.cz

Bílá kuchyň lakovaná do vysokého lesku je zhotovená na míru a doplněná kuchyňskými spotřebiči v bílé barvě.

Určitě bychom si nedokázali tak dobře poradit se sladěním všech barev. Měli jsme představu jednoduchého a neutrálního základu, který doladíme doplňky. Do interiéru jsme si přáli začlenit předměty, které máme rádi, například sochu nebo obrazy.

Nejvýraznější barvou je zde zřejmě zelený retro odstín podlahy v kuchyni.

Neuměli jsme si ji ve výsledku úplně představit, ale důvěřovali jsme Karolíně. Udělali jsme dobře, je příjemným oživením.

Foto: www.modernibyt.cz

Jídelnu dekorují obrazy a socha, která získala důstojné místo na podstavci, a speciální osvětlení. Na míru zhotovený jídelní stůl doplňuje šest pohodlných křesel.

Nevšední je hojné obložení travertinem. Máte k němu nějaký specifický vztah?

To přímo ne, ale přáli jsme si nějaký kamenný obklad, prostor, který bude materiálově odlišný. Líbí se nám, že plochy působí hladce a jednolitě.

Foto: www.modernibyt.cz

Poklidně vyhlížející ložnici v šedých tónech dominuje bíle čalouněné lůžko, které doplňují svítidlo a bílé skříňky zhotovené na míru. Ani zde nechybí oblíbené umělecké dílo.

Bambusová podlaha také nebývá běžně k vidění.

Máme ji v celém domě. Karolína sice navrhovala dubovou, ale my ji už nechtěli měnit, protože jsme ji měli koupenou. Je pěkně strukturovaná a má švih.

Jaké byly vaše konkrétní požadavky?

Chtěli jsme prostorné koupelny. Ty se zvětšovaly a dispozičně upravovaly. Dříve jsme totiž měli v naší koupelně jen vanu. Přála jsem si také sprchový kout s dešťovým nebem.

Velký gauč byl také jedním z konkrétních požadavků stejně jako bílá lesklá kuchyň.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna manželů má vyhřívanou podlahu a kromě sprchového koutu s dešťovým nebem i vanu. Umyvadlo je posazeno na skříňce zhotovené na míru a doplněno bílou baterií.

Interiér je prostorný. Plánujete výhledově ještě nějaké další úpravy?

V nejvyšším podlaží máme pokoj, který dříve sloužil jako pracovna. Rádi bychom z něj udělali druhý dětský pokoj pro syna. Potřebujeme ale ještě doladit světla. Možná doplníme nějaké dekorace. Dole v domě počítáme s vinným sklípkem a saunou.

Co vám udělalo velkou radost?

Jsem velmi spokojená s benátskými štuky, které jsme si tu vůbec neuměli představit. Volně prostupují podlažími domu, dělají ohromnou službu a vypadají skvěle. Šedou barvu máme s manželem moc rádi.

Foto: www.modernibyt.cz

Dětská koupelna je obložená nadčasovou mozaikou. Umyvadla jsou opatřena senzorickými bateriemi.

Nejvíc zde oceňuji ten světlý a vzdušný prostor. Víme, co se nám líbí, ale sami bychom to nedokázali tak dobře vymyslet a přenést do reality. Z výsledku jsme nadšeni, Karolína vše krásně harmonicky propojila.

Slovo architekta – Ing. arch. Karolína Fořtlová

Výsledek bych definovala slovy: funkce, kvalita a nadčasovost. Původní dřevěné dveře byly nahrazeny skleněnými bez rámů. Okna jsou bez záclon jen s roletami, denní světlo tak proniká celým domem bez bariér.

Osvětlovací tělesa splňují požadavek odraženého (podhled z kuchyně, schodiště, vstupní hala) i přímého světla (jídelní stůl, kuchyně). Zdůrazněny jsou i jednotlivé prvky (obrazy, socha).

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám