Hlavní obsah

K české desítce staveb nominovaných na cenu Mies van der Rohe přibyla další

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K desítce českých staveb, jejichž nominaci na prestižní cenu Mies van der Rohe oznámila Česká komora architektů (ČKA) už v listopadu, přibyla ještě jedna česká realizace. Dílo studia Pelčák a Partner Architekti nominoval jeden ze zahraničních expertů, což pravidla této architektonické soutěže umožňují.

Foto: Filip Šlapal

Jedenáctou českou stavbou nominovanou na cenu Mies van der Rohe se díky nominaci ze zahraničí stala archeologická základna v Mikulčicích autorů ze studia Pelčák a Partner Architekti.

Článek

Do definitivního souboru 420 nominovaných staveb se zařadila archeologická základna v Mikulčicích, která v zahraničí upoutala pozornost respektem k okolní krajině, do níž je vsazena.

Dvoupodlažní objekt se třemi hřebeny střech stojí na písečné duně, která byla osídlena již v 9. století před naším letopočtem jako předpolí tehdejšího velkomoravského sídla.

Dům je rozčleněn do tří křídel, z nichž každé má jiný účel a tudíž i jinou atmosféru. Jedno je obytné, ve druhém se pracuje a třetí má administrativně-správní funkci. Odlišena jsou také obě podlaží stavby. Zatímco přízemí obývají lidé, patro (s výjimkou sezónního ubytování studentů) okupují předměty. Jsou to samozřejmě archeologické nálezy uložené v depozitářích.

Dodatečná nominace mikulčické základny byla pro představitele ČKA příjemným překvapením, protože se dosud ještě nestalo, že by některá z českých staveb byla v minulosti nominována ze zahraničí.

Organizátoři z barcelonské nadace Mies van der Rohe spočítali, že 27 % všech nominací představují rodinné domy a 24 % nominovaných projektů jsou realizace spadající do kulturní sféry.

Jedenáct procent přihlášených počinů slouží vzdělávacím účelům, pouze pět procent budov je administrativních a zbývajících 33 procent je rozděleno mezi objekty sportovní, obchodní, vládní, urbanistické a dopravní.

Reklama

Související témata:

Související články

Přednosti i záludnosti koupě staršího bytu

Koupě staršího bytu má své přednosti, ale i nevýhody. Ten, kdo se pro ni rozhodne, musí být při prohlídce ostražitý a nenechat se unést pouze vnější podobou...

Výběr článků

Načítám