Hlavní obsah

Stavitel si vybudoval moderně zařízený rodinný dům

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřpodlažní rodinný dům postavil v pražských Ďáblicích čtenář Jiří. Dům na první pohled upoutá klasicizujícím průčelím s charakteristickou červenou střechou a výraznými tmavozelenými okny s dřevěnými okenicemi. Nás pak zaujala nápadná vnější podobnost domu s domečkem Čapkova pejska a kočičky, která stavbě dodává na roztomilé, byť možná i trochu nezáměrné pohádkovosti.

Foto: Archiv čtenáře

Dům má klasicistní průčelí a výrazná dřevěná okna s dřevěnými okenicemi.

Článek

Jiří je na rozdíl od většiny našich čtenářů profesionálním stavitelem, a tak jej už jen máloco mohlo při stavbě vlastního domu překvapit. Naopak jej budování vlastního domova i zkušenosti jeho přátel přivedly k definování dvou hlavních pravidel, která se zejména amatérským stavitelům vyplatí dodržet.

Foto: Archiv čtenáře

Před domem je plastika Vítězslava Stoklasy nazvaná Dveře do ložnice.

"Čím méně toho o stavění vím, tím více se musím stavbě věnovat. To znamená nejen častou kontrolu stavby, ale zejména mít k dispozici odborníka, který je schopen kontrolovat i nejnáročnější práce. Základem je mít alespoň stavební dozor, aby ohlídal, že příslušný dodavatel udělá vše tak, jak je uvedeno v projektu," zní první jeho pravidlo.

Foto: Archiv čtenáře

Ve vstupní hale je dost místa pro šatní skříň. Její prostor opticky zvětšují zrcadla a prosklené plochy.

Druhým je podle Jiřího dostatečná finanční rezerva.

"Rezervu je nutné mít proto, aby se člověk neocitl v situaci, že má rozestavěno, ale už nemá peníze. Samozřejmě, součástí projektu je i rozpočet, ale ze zkušenosti vím, že se dodrží jen málokdy. To si řeknete, že byste možná nakonec chtěli přece jen hezčí vanu. Pak si vymyslíte, že k ní by byly ale už potřeba i hezčí baterie. Nakonec přidáte i jiné obklady a máte rozdíl v řádech desítek až stovek tisíc korun," vysvětluje.

Foto: Archiv čtenáře

Veškeré interiérové dveře jsou dílem jedné firmy. Majitel domu byl maximálně spokojen s kvalitou a precizností jejich provedení. I díky tomu si dodavatel mohl dovolit poskytnou na dveře doživotní záruku.

Sám si na zahradě o rozloze 950 m2 postavil podle návrhu architekta Karla Kučery podsklepený patrový dům s obyvatelným podkrovím, který na pozemku zaplnil plochu 150 m2.

Jeho uspořádání je tradiční. Půdorys každého podlaží se liší podle způsobu jeho využití, všude je ale rodině k dispozici užitná plocha o velikosti zhruba 120 m2.

Foto: Archiv čtenáře

Kuchyň je od velkého obývacího pokoje oddělena posuvnými dveřemi.

Ve sklepě se skrývá technické zázemí celého domu (kotelna + čerpadlo) a další dvě místnosti využitelné jako prádelna, kde Jiří nezapomněl na dvojici samostatných zásuvek pro pračku a sušičku, a domácí fitness centrum, nebo třeba billiardový pokoj.

Foto: Archiv čtenáře

Moderně pojatý interiér doplňují četné plastiky. Velkému obývacímu pokoji v přízemí pak vévodí kachlová kamna postavená dle návrhu akademické sochařky Jitky Wernerové.

V přízemí je vstup, velká společenská místnost s kachlovými kamny, jež je oddělena posuvnými dveřmi od kuchyně. Oba prostory tak lze v případě potřeby propojit anebo naopak oddělit. Kamna jsou dílem akademické sochařky Jitky Wernerové.

"Když vymýšlíte, jak mají vypadat kamna do nějaké historické budovy, je to jednodušší, protože máte vzory, kterými se inspirovat. Naopak, když plánujete kamna do moderního interiéru, tak pouze víte, že klasická by se moc nehodila a že musíte vymyslet něco nového. K tomu je dobré se obrátit na někoho, kdo se v oboru pohybuje a má nějaké zkušenosti. Myslím, že se to povedlo a kamna vypadají pěkně," pochvaluje si spolupráci s paní sochařkou Jiří.

V hlavní hale upoutají pozornost kulovité lustry, které jsou dílem Vítězslava Stoklasy, stejně jako plastika nazvaná Dveře do ložnice před vstupem do domu. V přízemí je pak ještě pokoj pro hosty a garáž, kterou stavební úřad pro Prahu 8 žádal zakomponovat do objektu.

Foto: Archiv čtenáře

Trojice kulovitých lustrů vytvářejí z horního velkého pokoje nevšední prostor.

Foto: Archiv čtenáře

Jen díky hře s žaluziemi lze v horní velké místnosti vytvořit tři různé nálady.

Foto: Archiv čtenáře

V prvním patře je obdobná dispozice jako v přízemí. Nacházejí se zde tři pokoje pro členy rodiny a jeden velký pokoj, který záměrně kopíruje obývák o patro níže. Podle původního plánu měl být totiž v jeho podlaze velký otvor, který by obě rozměrné místnosti propojil.

"Dole mělo vzniknout cosi na způsob zimní zahrady, nakonec jsme se ale rozhodli pro civilnější verzi se dvěma stejnými, zcela oddělenými místnostmi nad sebou," upřesňuje čtenář.

Pokoje doprovází dvojice koupelen, velká a malá. Velká je vyzdobena jemnou mozaikou v zelené barvě a vybavena vanou. V malé koupelně je k dispozici jen sprchový kout a její stěny zkrášluje mozaika v kombinaci černé a bílé.

Foto: Archiv čtenáře

Schodiště kombinuje dřevo a kov.

Do podkroví jsou vyvedeny veškeré sítě, tedy elektřina, voda i kanalizace, takže může být v budoucnu plně obyvatelné. Stejně jako v ostatních patrech i v podkroví je pod dlažbou rozvedeno podlahové topení.

V současné podobě je podkroví ideální jako herna pro děti, v budoucnu ji pak lze využít například jako prostorné útočiště pro železniční modeláře.

Foto: Archiv čtenáře

Malá koupelna v prvním patře je zařízena sprchovým koutem a zdobí ji černobílá mozaika.

Foto: Archiv čtenáře

Dominantnou velké koupelny je stěna se zelenobílou mozaikou.

Technické parametry:
Pozemek: 950 m2
Zastavěná plocha: 150 m2
Celková užitná plocha interiéru: cca 480 m2
Konstrukce: Cihlový zdicí systém Heluz 40
Zateplení: polystyren 12 cm (Weber therm clima)
Střešní krytina: Walther, taška bobrovka s engobou
Zateplení střechy: Pod krokvemi 5 cm minerální vlna, mezi krokvemi 15 cm minerální vlna, nad krokvemi 8 cm PU desky s fólií proti vodě na vrchní straně a hliníkovou fólií proti úniku tepla z domu na spodní straně.
Okna: Eurookna s trojsklem zasazeným v rámu ze dřeva asijské dřeviny meranti
Interiérové dveře: Fa Čurda
Podlahy: německá, italská a španělská dlažba
Vytápění: podlahové, pomocí tepelného čerpadla IVT země/voda se dvěma 100 m hlubokými vrty.
Dům je bez přívodu plynu, svítí a topí se elektřinou. Nad vším bdí inteligentní systém řízený počítačem, jako uživatelské rozhraní slouží tablet.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám