Hlavní obsah

Skromná stavba ukrývá moderní interiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vilové čtvrti luxusního švýcarského letoviska na jezeře Lugano vyrostla navenek skromná a nepříliš nápadná stavba. Její největší hodnotu poznáme až při procházce domem – obývací prostory naplňuje výhled na úchvatnou přírodní scenérii, který by korunoval závěr každého romantického filmu.

Foto: Giovanni de Sandre (10x)

Záběr z nadhledu vysvětluje volbu problematické úzké svažité parcely – slunná poloha a jedinečný výhled stály za to. Stavba se nevtíravě začleňuje do prostředí svou nevelkou hmotou a vegetační střechou.

Článek

Parcela je orientována po vrstevnici poměrně strmého jižního svahu. Architektonické řešení bylo do určité míry limitováno přístupem zespoda a velkým moderním domem, který stojí nad tímto pozemkem, těsně u hranice parcel.

Dům je zapuštěn do terasovitého svahu, vstupní partie a pokoj syna se nacházejí v přízemí, hlavní obytná část v patře. Na střeše garáže je umístěn bazén obklopený rekreačním trávníkem

Zatímco řada architektů se snaží z finančních možností klientů a unikátního místa vytěžit příležitost k maximální sebeprezentaci, Antonio Antorini a Carlo Colombo přistoupili k této výzvě zcela opačně.

Kuchyň je vybavena velkorysou linkou z lakovaných MDF desek s pracovní deskou z kompozitního materiálu a obložením z tmavého leštěného kamene Grigio Istria. Veškeré kamenné obklady a dlažby do interiéru i exteriéru dodala společnost Il Casone

Nedali se strhnout k extravagantním řešením, ale naopak ponechali hlavní roli charakteru místa a nepřekonatelné kráse prostředí a drželi se tradičních švýcarských zásad – střízlivosti a uměřenosti.

Rozhodli se pro jednoduchou kompozici z betonu s plochou střechou v tzv. mezinárodním stylu, který silně ovlivňuje celou současnou švýcarskou architekturu.

Z přízemí vede otevřené schodiště přímo do obývacího prostoru. Sousedí s kuchyní, s jídelním koutem a výstupem na terasu.

Jediným předělem v plně otevřeném prostoru je krbové těleso obložené šedým leštěným kamenem. Za ním se ukrývá malé intimní zákoutí osvěžené výtvarným uměním.

Spodní podlaží zapuštěné do svahu se – kromě příjezdové plochy a dvojgaráže – skrývá za betonovou zídkou a vysokými keři. Suterén obsahuje vstupní halu, úložné prostory, samostatné apartmá dospělého syna a technické zázemí domu a bazénu v rekreační části zahrady, která začíná na střeše garáže.

Obytné místnosti – jídelna, společný obývací prostor a ložnice, tvoří souvislou řadu podél plně prosklené jižní fasády, na západní straně je dům uzavřen blokem sociálního zázemí, na východě se nachází schodiště a kuchyň.

Ze vstupní haly vede široké otevřené schodiště nahoru do hlavního obytného podlaží s obdélníkovou dispozicí, do níž je vloženo protáhlé atrium.

Obytné místnosti – jídelna, společný obývací prostor a ložnice, tvoří souvislou řadu podél plně prosklené jižní fasády, na západní straně je dům uzavřen blokem sociálního zázemí, na východě se nachází schodiště a kuchyň.

Vnitřní atrium, obklopené prosklenými stěnami, tvoří malou privátní oázu, ideální místo pro odpočinek či party. Nepostrádá soukromí, umožňuje i výhled do krajiny. Konstrukce s betonovými sloupy nese horizontální shrnovací žaluzie.

Prosklené panely tvořící obvodovou stěnu se otevírají na průběžnou podélnou terasu, která se na východním nároží rozšiřuje ve venkovní jídelnu a přechází v travnatou plochu s bazénem.

Obdobně je dům prosklený i směrem dovnitř, do chráněného atria. Denní zóna je zcela průhledná, slunce i okolní krajina intenzivně vstupují do celého prostoru.

Hodnota stavby spočívá v jednoduchosti a skromnosti. Tvar, omítka kombinovaná s prosklenou jižní fasádou a skleněným zábradlím neruší okolí, zároveň však nabízí pocit splynutí s krajinou. Výhled lze vychutnávat v každé místnosti i při posezení na terase.

Snovým výhledům na skály vynořující se z mlhy či vodní plochu zlátnoucí v zapadajícím slunci tu prakticky neuniknete. Díky posuvnému systému prosklení lze celý dům zcela otevřít a provonět vůní jezera, proti přehřívání interiér chrání přesahující střecha a klimatizace.

Dominantnímu výhledu se podřizuje také vybavení interiéru – masivní teakové podlahy, světlé pískovcové obklady a dlažby, jednoduchý ergonomicky tvarovaný nábytek převážně světlých barev, doplněný nevelkým počtem dekorativních solitérů a doplňků.

Také v koupelnách se uplatnil výrazný leštěný kámen Grigio Istria. Stěny jsou zčásti obloženy kamennými deskami, zčásti opatřeny stěrkou.

Dobře promyšlené a perfektně provedené detaily v kuchyni, koupelnách i na terase (dlažby na podložkách, kamenné nádoby na květiny, kamenné desky se sraženými hranami) přispívají k elegantnímu vzhledu i k pohodlnému bydlení s velkou trvanlivostí a nenáročnou údržbou.

Veškeré vybavení koupelen (kromě sanitárních předmětů) bylo vyrobeno na míru podle návrhu architektů, v úsporném stylu s minimálními detaily.

Zaujalo nás - Tvárný kámen

Jídelní stůl na terase, modelovaný do ladných křivek se zbroušenými hranami, ukazuje jedinečné možnosti kamene. Jeho krása je nadčasová a rovněž životnost se počítá na mnoho desítek let.

Dlažby na podložkách

Na terase i v atriu jsou použity velkoformátové dlaždice z pískovaného kamene uložené na podložkách. Toto praktické řešení umožňuje snadno odvádět dešťovou vodu, a pokud se izolace v některém místě poruší či kámen poškodí, lze vše snadno opravit.

Slovo autorů

„Beton je díky své trvanlivosti dnes ve Švýcarsku nejpoužívanějším materiálem a pískovec má svým fyzikálním a chemickým složením k němu nejblíže. Tento druh vápence vznikal milióny let trvajícím procesem ze směsi písků, které se během procesu kalcifikace spojily v pevný kámen. Pískovcové obklady a dlažby korespondují s charakterem okolních horských masivů, bazén přináší díky vodní hladině, v níž se celé okolí odráží, přírodu do bezprostředního kontaktu s domem.“

Autoři
Antonio Antorini (1936)
Studium architektury absolvoval r. 1958, na počátku své kariéry spolupracoval s architektonickou kanceláří Rino Tami. V r. 1961 založil v Luganu vlastní studio, kde od r. 1990 pracuje také jeho syn Luca. Realizovali řadu bytových a občanských staveb.
Carlo Colombo (1967)
Italský architekt a designér. Vystudoval architekturu na Polytechnické univerzitě v Miláně, od r. 1993 vede vlastní studio. Zabývá se interiérovým a průmyslovým designem, architekturou a tyto obory přednáší na vysokých školách, pořádá řadu mezinárodních výstav a konferencí a realizuje projekty po celém světě. Získal řadu prestižních mezinárodních ocenění za design.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám