Hlavní obsah

Do moderní dřevostavby se stěhovali za několik měsíců

Právo, Sylva Svobodová

Dřevostavba, kterou jsme navštívili, je postavena v nízkoenergetickém režimu. Od zahájení prací na základní stavbě do nastěhování, včetně terénních úprav, zahrady, komunikace a veškerého vybavení interiéru, uběhlo pouhých pět měsíců.

Foto: ARCHIV FIRMY HAAS FERTIGBAU (6x)

Článek

S výsledkem jsou investoři nadmíru spokojeni. Realizační firma připravila projekt do posledního detailu, spolupracovala od začátku i s kuchyňským studiem, takže budoucí majitelé nemuseli dodatečně měnit elektroinstalaci nebo odpady, jak se někdy, bohužel, u novostaveb stává.

Pro majitele je to v pořadí již třetí stavba, proto měli jasnou představu, jak má rodinný dům vypadat. Zvolili montovanou dřevostavbu v nízkoenergetickém režimu, která ručí za rychlost výstavby a garantovanou finální cenu.

V dřevostavbě je prima klima

Mladí manželé zvolili montovanou dřevostavbu, protože je zaujala rychlost výstavby, nízkoenergetický provoz, ekologické materiály a seriózní přístup firmy. Přáli si přízemní dům, který je nebude zatěžovat běháním do patra, bude nadčasový a vybavený moderní technologií.

Dům je postaven na základě individuálního projektu, užitná plocha domu 200 m2, celý pozemek má příjemných 1000 m2.

Dům vznikl podle individuálního projektu, nyní má užitnou plochu 200 m2, z toho jen na garáž vyšlo 36 m2. Praktický je tvar domu do písmene L, a hlavně prostorná terasa, která zabírá až jednu třetinu domu. Na ní manželé rádi tráví každou volnou chvilku a jsou v kontaktu s přírodou.

Kuchyň je vyrobená na míru, přesně podle požadavků klienta. Majitelé se rozhodovali mezi několika návrhy včetně 3D vizuálu.

V domě naši hostitelé bydlí už něco málo přes rok, a tak mohou zhodnotit, jak dům funguje v zimě i v létě, za horkých dní. „Máme plynový kotel, ale i krbová kamna, ve kterých často topíme. Stačí jenom chvilka a po celém domě je krásně teplo. Radiátory máme zapnuté v podstatě pouze ve dvou místnostech a v koupelnách,“ vysvětluje majitel.

I v létě, kdy se teplota vzduchu vyšplhá přes třicítku, je v domě příjemně díky venkovním žaluziím. Jsou výborným tepelným izolantem a nepustí nežádoucí teplo v létě dovnitř a v zimě zase ven. Majitelé si chválí také solární ohřev teplé vody a podlahové vytápění v obou koupelnách.

Dům je vytápěn plynovým kotlem, má ekvitermní regulaci a krbová kamna, která bez problémů vytopí celý prostor.

A jaké má rodina náklady na provoz? Zhruba 1000 Kč na měsíc, což je při rozloze dřevostavby kolem 200 m2 velmi nízká částka.

Výhody dřevostaveb

Dřevo je osvědčený stavební materiál, využívaný po tisíce let. Udržuje příjemné klima v interiéru, působí dobře na lidskou psychiku. Dřevo skvěle pracuje i v extrémních teplotách.

Majitelé se rozhodli pro přízemní stavbu typu bungalov. Dům má dispozici do tvaru písmene L a velkou, z jedné třetiny zastřešenou terasu.

Správně navržená a postavená dřevostavba rovněž šetří naši peněženku, protože jí to dovoluje nízkoenergetický režim s nízkou spotřebou energie na vytápění. Při každoročně vzrůstajících cenách to uvítá každý investor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám