Hlavní obsah

Malou koupelnu zvětšili o kus ložnice, vešel se i sprchový kout

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupelna v domě na pražských Vinohradech zabírala v bytě o ploše 117 m2 pouhých 3,9 m2. Mezi umyvadlem, vanou, kotlem na ohřev vody a pračkou už mnoho prostoru nezbylo. Pomohlo rozšíření a nové uspořádání.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohled shora na nové možnosti ukládání a volnější místo pro pohyb v hlavní části koupelny. V nové vaně se mohou koupat děti, poslouží i ke sprchování.

Článek

Předchozí obyvatelé bytu vstupovali do koupelny z ložnice, ovšem po nějakém čase se rozhodli vchod zastavět a využít stěnu z koupelnové strany částečně jako výklenek s policemi vedle vany. Nový vchod směrovali ze vstupní chodby.

Foto: Petr Horník, Právo

Původní koupelna

Chytré úpravy přinesly nové možnosti

Současní uživatelé bytu rozšířili původní koupelnu o část ložnice, která se jim zdála velká. Zrušili stěnu s výklenkem a novou stěnovou konstrukci posunuli na úkor ložnice. Koupelna tak získala 1,7 m2 a má příjemných 5,6 m2. Působí velkoryseji také díky odlišnému uspořádání.

Foto: Petr Horník, Právo

Tuto stěnu řemeslníci zbourali a novou posunuli na úkor ložnice. Místo původního výklenku je dnes vstup do sprchového koutu.

Foto: Petr Horník, Právo

Vpravo od vstupu vadil v prostoru kotel na ohřev vody.

Rozšíření prostoru koupelny umožnilo výstavbu sprchového koutu s vlastním vstupem v místě původní zdi s výklenkem, takže je diskrétně oddělen od hlavní části koupelny.

Foto: Petr Horník, Právo

Nové úspornější uspořádání hlavní části koupelny: kotel visí na stěně, pod ním jsou police a skříňka, vlevo vstup do sprchového koutu.

Montáží sádrokartonové konstrukce ze strany ložnice vytvořili řemeslníci niku pro zabudování skříní na míru. Posunutím stěny dovnitř pokoje se posunul také vstup do ložnice.

V uvolněném místě vznikl opět použitím sádrokartonu prostor pro technické zázemí (pračka, sušička), takže už nezabírají místo v koupelně. Výška ložnice 3,3 m a ukotvení nosného mezistropu otevřely prostor pro ukládání věcí nad technickým zázemím a sprchovým koutem. Stavební úpravy stály 300 000 Kč.

Důvody nového řešení

Původní koupelna byla poměrně zastavěná. Vpravo od vstupu nízko na stěně visel kotel na ohřev vody, po levé straně stála vana. Naproti vchodu byly umyvadlo se zrcadlem a pračka. K odkládání věcí sloužily pouze prosklené police ve výklenku u vany.

Proti původnímu stavu získala nová koupelna po rekonstrukci více úložných prostor na prosklených policích umístěných pod kondenzačním kotlem. Po levé straně umyvadla je úložná skříňka, stejně tak pod umyvadlem. Nábytek je zavěšený, takže se pod ním snadno vytírá podlaha.

Foto: Petr Horník, Právo

Sprchový kout osvětlují LED pásy. K optickému zvětšení prostoru přispívají velkoformátové obklady.

V budoucnu má být kotel ještě zakryt skříňkou, která by ladila s ostatními. Vzhledem k většímu počtu odběrných míst (koupelna-vana/sprchový kout a kuchyň) zvolili majitelé kotel se samostatným zásobníkem vody o objemu 120 l. Jako sací prostor pro potřebu kondenzačního kotle slouží původní komínová vložka, druhá užší odvádí jeho spaliny.

K odvětrávání koupelny slouží elektrický ventilátor, který je veden v dalším vyvložkovaném komíně.

V nově uspořádané koupelně stojí vana proti původnímu umístění po pravé straně od vstupu. Pohodlnější sprchování nabízí samostatný sprchový kout. Podlahový odtok vody je nenápadný, spádový.

Foto: Petr Horník, Právo

Spádový odtok zabraňuje tomu, aby se voda dostala do užitné části koupelny.

Koupelna a sprchový kout působí prostorněji díky keramickým bezespárovým obkladům a dlažbám větších rozměrů — obklady 90 x 45 cm, dlažba 60 x 60 cm, odstín „travertino noce mat“.

Osvětlení realizováno LED pásy a stropními bodovými světly. Realizace firma KB STAV

Úsporné tipy pro mini koupelny

Do malého prostoru koupelny umístíme multifunkční vybavení, využijeme prostor pod umyvadlem a na stěnách. Asymetrickou minivanou ušetříme průchozí prostor. Minivanu s rozměrem 120x70 cm zakoupíme už za cenu kolem 4500 Kč.

Foto: RAVAK

Praktický věšák na ručníky je hned pod umyvadlem. Umyvadlo 78 x 55 cm od 7490 Kč.

Foto: BAUHAUS

Miniumyvadlo Anna 40 x 40 x 17 cm, 1790 Kč

Se zástěnou poslouží i jako sprchový kout. Máme-li pouze sprchový kout, pro pohodlnější užívání ho opatříme sedátkem. Nad vanu umístíme umyvadlo, jehož délka je stejná jako šířka vany, takže je k němu snadný přístup.

Foto: JIKA

Zásuvka v koupelnové skříňce objímá sifon.

Foto: JIKA

Zásuvka šetří ukládací prostor v okolí umyvadla. Cena od 5161 Kč podle rozměru a barvy.

Klasické umyvadlo nahradíme umývátkem, např. o rozměrech 40 x 22 cm (od 1400 Kč).

Foto: RAVAK

Rohové umyvadlo se snadným přístupem přímo nad vanou. Rozměry 55 x 57 cm za 4990 Kč.

Sušáky na ručníky připevníme nad stěnu. Mohou být na spodní části umyvadla stejně jako úložné skříňky. Zrcadlo bývá součástí skříňky, ale poličky na drobné věci mohou být vsazené do zrcadlové plochy.

Foto: RAVAK

Sedátko poslouží jako opora pro nohy nebo k sezení. Cena od 2500 Kč.

Foto: JIKA

Úložný prostor i sedák – o rozměru 65 x 47 x 43 cm od 11097 Kč.

Foto: BRABANTIA

Držáky na ručníky jsou fixní, některé lze vytočit do prostoru. Cena od 1259 Kč.

K osvětlení se hodí bodová světla, nebo LED pásy na skříňkách či na zrcadle.

Foto: KERAMIKA SOUKUP

V malé koupelně využijeme zrcadlo s poličkami – Wega o rozměru 65 x 90 cm. Cena 1640 Kč.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám