Navrhovaná podoba Kežmarské chaty může na první pohled působit nečekaně extravagantním dojmem, ovšem už na druhý pohled člověk zjistí, že právě tento tvar má svou vnitřní logiku.

Z některých úhlů může pohled na kostku uprostřed horské scenérie připomínat záběry ze sci-fi filmu.

Z některých úhlů může pohled na kostku uprostřed horské scenérie připomínat záběry ze sci-fi filmu.

FOTO: Jan Cyrany

Jak říkají autoři projektu, stavba má vyvolat v pozorovateli pocit lehkosti a náhodnosti.

Geometricky pravidelný hranatý objekt podle jejich názoru působí stejným dojmem jako bludný balvan, který zůstal na místě za ustupujícím ledovcem. Z dálky pak jeho ostré hrany na pozadí horských štítů splývají s konturami okolních skal.

Navzdory neotřelému vzhledu nabízí projekt zcela tradičně zařízený interiér horské chaty, v němž nechybí lyžárna, botárna, sušárna, garáž na skútr, jídelna, pokoje ani místo pro nouzový nocleh.

Navzdory neotřelému vzhledu nabízí projekt zcela tradičně zařízený interiér horské chaty, v němž nechybí lyžárna, botárna, sušárna, garáž na skútr, jídelna, pokoje ani místo pro nouzový nocleh.

FOTO: Jan Cyrany

Osvěžujícím aspektem návrhu je samozřejmě usazení kostky, která vypadá, jako by byla do země zabořena jedním ze svých vrcholů. Díky tomu návštěvník, ať přichází z kteréhokoli směru, vidí prakticky pokaždé tři strany domu zároveň.

Přitom platí, že vždy je některá z nich zalita světlem a jiné jsou ve stínu. I to je podle architektů stejné, jako když se člověk dívá na okolní skály a hru světla a stínu na jejich stěnách.

Architekti vypočítali ideální náklon jižní a východní fasády tak, aby panely na nich umístěné získávaly maximum z přicházejícího slunečního záření.

Architekti vypočítali ideální náklon jižní a východní fasády tak, aby panely na nich umístěné získávaly maximum z přicházejícího slunečního záření.

FOTO: Jan Cyrany

Fasády pokryté fotovoltaickými panely, plechovými obklady a samozřejmě i prosklené plochy oken pak vrhají při různých úhlech pohledu spousty odlesků. Ani to není ve vysokohorském prostředí nic neznámého. Stačí jen vzpomenout na lesknoucí se hladiny horských ples a plochy tajícího ledu.

Takto mohla vypadat nová Kežmarská chata.

Takto mohla vypadat nová Kežmarská chata.

FOTO: Jan Cyrany

Interiér stavby navrhli čeští architekti z lepených dřevěných profilů, přičemž jako hlavní surovinu vybrali odolný modřín. Vnitřek stavby je rozdělen do čtyř pater, kde v prvním, zčásti podzemním podlaží je navržena garáž pro sněžný skútr, servisní vstup, lyžárna, sušárna, úložiště pro boty a batohy, toalety a technické zázemí stavby.

V prvním nadzemním podlaží by byla restaurace a k ní připojená terasa. Druhé a třetí patro je vyčleněno k ubytování hostů. Podkrovní prostory počítají s místem pro nouzová přespání a eventuálně by část mohla být vyhrazena pro meditace.

Atypický tvar nemá chata jen zvenčí, stejně neobvykle vypadá i její interiér.

Atypický tvar nemá chata jen zvenčí, stejně neobvykle vypadá i její interiér.

FOTO: Jan Cyrany

Autoři projektu navrhli horskou chatu jako energeticky samostatný objekt, čili jako energeticky pasivní budovu. Tomu odpovídá nejen tvar, ale samozřejmě i orientace stavby, která v maximální míře podporuje využívání solární energie, ať již fotovoltaickými kolektory, termickými slunečními kolektory anebo přímým prouděním slunečních paprsků okny do interiéru.

Energeticky využívané fasády mají potřebný sklon vůči slunečním paprskům a směřují na východ a na jih.

V podkroví se počítá s místem pro nouzové noclehy.

V podkroví se počítá s místem pro nouzové noclehy.

FOTO: Jan Cyrany

Chata má navrženo vytápění pomocí vzduchotechnické jednotky s rekuperací tepla minimálně 85 %. Získané teplo by se uchovávalo v zásobnících s topnou vodou. Do společné části je dále vymyšlen krb na dřevo pro náladové vytápění s možností akumulace tepla v zásobníku.

Na vše by pak dohlížel vysoce sofistikovaný systém regulace vycházející z pravidelně shromažďovaných dat (předpovědi počasí, obsazenost chaty, tepelná čidla, měřiče spotřeb, stav akumulace atd.)

Vnitřní uspořádání pater v budově

Vnitřní uspořádání pater v budově

FOTO: Jan Cyrany